Arbetshästen Nikon F2

Jag har alltid gillat Leica och hade båden en M2 och M6, men de var begränsade, när det gäller objektivval. Dessutom var objektiven för dyra. Så  jag gick över till Nikon.

På den manuella tiden, 1959, kom Nikon  med sin ikoniska Nikon F, och 1971 med F2 som blev legendarisk! Den var fotojournalisternas favorit, så att den konkurrerade lätt ut Leica som proffskamera. 

Nikon mekaniska F2 var så bra, så att proffsen vägrade att byta den på 80-talet mot uppföljaren, den elektroniska  Nikon F3, och många fotografer ville hellre betala mer för en begagnad F2 än för en ny F3. 

F2-systemet är mångsidigt och man kan byta nästan allt på den.

Kamerahuset är byggd helt i koppar och så stark att man kan slå in en spik med det eller använda det i självförsvar.

En Nikon F2 räddade i Afghanistan livet på krigsfotografen Don McCullan. Den stoppade en kula!

Kamerahuset är ganska tung, 850 gr, men min digitala Nikon D700 väger faktiskt 1.100 gr.

Nikon använder ett smörmedel som håller evigt, vilket betyder att man behöver inte serva kamerahuset.

Jag köpte en och idag kom den med posten! Serienr visar att den är tillverkad i maj 1974.

Jag ska ladda den med Ilford FP4 plus. Bilder kommer snart!

.

 

Inlagt 2021-04-27 17:57 | Läst 1518 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Grattis, det är superbra kameror. Tål det mesta
Även den kvinnliga krigsfotografen Catherinne LeRoy räddades av sin kamera när en splitter bomb skadade henne svårt i Vietnam. Hon använde både Leica och Nikon och jag har letat efter bilden på kameran men kan inte hitta den nu.

Det är med massor av Nikon gluggar i Lp Foto auktionen den 8 maj. Det finns säkert fynd.
Ha det väl
Bob
Svar från Wolfgang 2021-04-27 18:42
Tack ska Du ha, Bob! Jag ska kolla Catherinne LeRoy! Fördelen med F2 är att den kan ta alla objektiv tillbaka till 1959 dock inte moderna G- och Z-objektiv. De gamla non-AI är ganska billiga och har samma linssystem och formula än de senare AI-S. Jag ska kolla Lp-Foto auktionen. Tack för tips! Mvh Wolfgang
Ser intressant ut.
Men börjar inte hyllorna svikta i le maison de Gerlach? 😀
// Conny
Svar från Wolfgang 2021-04-27 19:57
Tack, Conny! Nu får det räcka 😅, pengarna ska ju finnas för film också! Men den här stod mycket högt på önskelistan! Nu har jag den och en FM2n, en för 100 ASA och en för 400 ASA, eftersom man tar ju inte så snabbt slut på en 36:a. I förrgår kväll var jag i Hyllie med FM2n och T-max 400. Det blev 20 bilder. 16 kvar för en annan dag. Mvh Wolfgang
Ja, om jag nu verkligen ska haka på den analoga trenden så är det nog en F som gäller. Kanske den som ligger i en låda i garderoben med kvaddad ridå, och lite annat. Inte direkt förbättrat tack vare en omnipotent klåfingrighet och övertro på finmekanisk förmåga. Nog blir en sugen alltid. Jag har dock en FG som inte är så dum den heller. Mindre, lättare om inte annat.
/Gunnar S
Svar från Wolfgang 2021-04-27 19:53
Gunnar, det är utmärkt med en FG också! Mvh Wolfgang
Jag får nog skaffa en F så jag kan använda mina Nikkor-o 35 och Nikkor-p 105. Det var min första Nikonutrustning.
Svar från Wolfgang 2021-04-27 19:51
Bengt, kolla Lp Fotos nätauktion som pågår just nu! Mvh Wolfgang
Då jag skaffade Nikon började jag med en shiftlins. Jag hade tänkt skaffa en F2, men han som sålde det objektivet rekommenderade F3 så det blev ett sånt hus. Det visade sig fungera bra och exponerade rätt även med linsen i shiftläge. Men visst är F2 snyggare och har mer aura kring sig, grattis!
Svar från Wolfgang 2021-04-28 00:31
Tack ska Du ha, Måns! Min första Nikon var en F3 med HP-sökare som jag köpte 1985. HP-sökaren var mycket bra, när man som jag hade glasögon. Jag var nöjd med den, men under en regnig vandring i Sarek la elektroniken av tills kameran hade torkat. Då gick det bara att utlösa kameran med en separat mekanisk knapp som bara levererade 1/60 sek. Så det var en besvikelse då och har gjort att jag sedan gillade bäst helt mekaniska kameror. Min Z6 är dock fuktskyddad, så det blir nog bra med den. Men nu, när jag provar det analoga vid sidan om det digitala, så ville jag gärna ha en F2:a som dessutom inte var dyr. Det är kul att känna igen, hur det var förr. Samtidigt är jag nöjd med den svartvita filmen som har en mjukare gradation än om jag konverterar en digital färgbild till svartvitt. Inte bättre, men annorlunda. Mvh Wolfgang