Arkitektur: Oslo Opera

Inlagt 2019-05-27 14:21 | Läst 1521 ggr. | Permalink
Snöhetta arkitekter.

Operan i Sidney svävar som en osalig ande över verket. Hur hävda sig mot den? Snöhetta är bra men Utzon svårslagen.

Bra bilder förresten!
Svar från Wolfgang 2019-05-29 10:23
Tack för kommentaren Måns, men jag håller inte med. Operahuset i Oslo står på egna ben som ett isberg i fjorden. Jag håller dock med att Sydneyoperan är en ikon på utsidan. När det gäller inredningen så tog man inte Utzons ritningar, vilket upprörde Utzon och han har aldrig besökt operahuset efteråt. Enl uppgift så har Sydneyoperan dålig akustik, och detta är ingen höjdare, när det gäller operahus, eftersom operaartister sjunger alltid utan mikrofon. Oslooperan däremot har troligen världens bästa akustik. Och tekniken är av världsklass. Jag har själv hört "Rosenkavaljeren" i Oslo för en månad sedan, suttit på balkongens sista rad och kunde höra sångarna mycket tydligt. Även orkestern var mycket transparent. Dessutom kunde jag se hela scenen.
Mvh Wolfgang
Måns H 2019-05-29 10:37
Hej Wolfgang! Jag tänkte Sidneyoperan som ikon. Funktionellt har jag ingen egen uppfattning, du har säkert rätt!