Blåkyrkan

Klosterkyrkan i Vadstena invigdes 1430. Den hade byggts efter den Heliga Birgittas anvisningar. Den är bland de större medeltida kyrkobyggnader i Sverige.

Vadstena klosterkyrka kallas ofta Blåkyrkan, eftersom stenen den är byggd av skimrar i blått, vilket jag hoppas ni kan se på Era bildskärmar.

Inlagt 2023-02-22 21:43 | Läst 494 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tyvärr inte på min bildskärm, mer som tegel putsat med cement, annars en ståtlig byggnad.
Svar från Wolfgang 2023-02-23 13:36
Tack ska Du ha, Stefan! Jag har varit noga med färgbalansen både i kameran och i Lightroom för att få den blåa tonen på fasaden. Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang, Roligt med en bild av den fantastiska klosterkyrkan i Vadstena, som jag har besökt många gånger när vi bodde i Östergötland! Men skam till sägandes har jag aldrig tänkt på att fasaden skulle skifta i blått. Precis som Stefan ser jag det inte heller i din bild (på min laptopskärm). Men i slutet av mars åker vi till Vadstena för att träffa barnbarn, och då skall jag titta ordentligt (och, förstås, gå in och njuta av den vackra interiören).
Hälsningar Sven
Svar från Wolfgang 2023-02-23 13:44
Tack så mycket, Sven! Kul att Du känner till Vadstena! Jag var ju i Vadstena tillsammans med en medlem i Stralsunds fotoklubb som hade köpt en husbil och frågat mig om jag ville visa honom Sverige och Norge. Det bildspelet visade jag häromdagen för mina kollegor på banken och både på duken och på min laptop syntes den blåaktiga färgen på fasaden, men man måste veta att det är så, annars känns den bara grå.
Så Vadstena var första stationen och jag har en del bilder därifrån. Dessutom har jag varit i Vadstena 10 gånger under min Vätternrunda på cykel, men bara på natten! :-)
Mvh Wolfgang
Nog skiftar den i blått ser jag. Den har ett stiligt kyrkorum också
Svar från Wolfgang 2023-02-26 13:31
Tack, Sten, kul att Du kan se att den gråa väggen har en blåton! Ja, den har ett fint kyrkorum! Mvh Wolfgang