Bookrelease - Våtplåt

För 150 år sedan fotograferade man med våtplåt. En glasskiva beströks med kollodium och gjordes ljuskänslig i ett silvernitratbad. Fotografering och framkallning måste ske inom 10 minuter. Detta krävde att ett mörkrum måste finnas till hands, ofta som ett mörkrumstält.

Hans Jonsson har nyligen fotograferat samerna med denna historiska fotoprocess. Bilderna liknar 1800-tals bilder, men samerna har fotograferats i moderna arbetskläder och bl a med deras fordon för att visa att det här är nya fotografier fast processen är mycket gammal.

Hans Jonsson har visat bilderna i utställningar och nu släpptes hans bok som jag har köpt häromdagen på hans bookrelease.

Det är en vacker fotobok med bilder i utmärkt tryck och en beskrivning av hans projekt och den historiska fotoprocessen.

Spännande!

Inlagt 2021-11-19 12:49 | Läst 649 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Förutom att vara en duktig fotograf med fina bilder, så är det ett riktigt fint hantverk som Hans besitter.
Vill du se mer om honom så klicka på länken här under. En artikel om mitt besök i Hans förra ateljé, där han visade och berättade om Kollodium processen. Samt tog en bild på mej med denna gamla fina process.
>> https://ffim.se/2020/05/hans-jonsson-ffim-stipendiat-2019/
// Conny
Svar från Wolfgang 2021-11-19 16:47
Tack, Conny, kul att Du bifogade länken! Mvh Wolfgang
Tack för en trevlig blogg!

//Stephen
Svar från Wolfgang 2021-11-19 16:47
Tack ska Du ha, Stephen, ha en bra helg! Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang, och i förlängningen oxå Hans...

Jag ryser nästan när jag ser det här bokomslaget. Det är i mina ögon en form av anomali eller paradox. Jag ser ett stycke modernitet i en svunnen tid.

En betraktare med hyfsad kännedom om fotografiska tekniker kan nog mer eller mindre drabbas av rumtidsrelaterad svindel eller någon form av existentiell ångest om en utan förvarning snubblar över såna här fotografier, eller ser dem satta i en kontext som får en att reagera. När och var lever vi egentligen och hur gammalt är det här fotografiet? Och hur behandlas urfolken av idag, igår eller i morgon...

Extremt tankeväckande! Tiden som fenomen känns plötsligt väldigt skör:)
Allt gott!
//Morgan
Svar från Wolfgang 2021-11-20 21:19
Tack ska Du ha för Dina tankar, Morgan! Du har rätt att man först tro att se gamla fotografier. Jag har träffat Hans första gången, när han höll ett föredrag om våtplåt på min fotoklubb. Sedan hade han en utställning med just dessa bilder i Malmö och planerade en bok. Han berättar själv i boken att hans projekt möttes av skepsis på grund av en "förhistoria av obehagliga associationer. Men successiv förvandlades reserverade möten till relation, respekt och förtroende". Hans skriver också att bilderna är paradoxala. De ser ut som om de är tagna för hundra år sedan. tills man upptäcker detaljerna. Mvh Wolfgang