Carl Zeiss Tessar Jena 50 mm f/2,8

Jag har köpt den på eBay till en billig peng  -  i nyskick med skruvgänga M42. Till den här gluggen har jag en Novoflexadapter M42-1 som passar till min Nikon Z6..

Frågan är vad 1:an i den beteckningen betyder? På nätet står att M42-1 har en gänga som också kallas för Pentaxgänga.

Finns andra M42-gängor för kameror? 

Kanske någon som vet?

I alla fall så har jag gjort en fotorunda idag för att testa denna Zeiss Tessar.

Inlagt 2021-12-18 22:17 | Läst 1485 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Ser ju utmärkt bra ut.
Ha en fin söndag
Bob
Svar från Wolfgang 2021-12-19 11:08
Tack, Bob! Kul med gamla objektiv, men Dina är är äldre och ändå fina! Mvh Wolfgang
Här kommer lite info om din Tessar Wolfgang:

Det är professor Harry Zöllners nyberäkning av Tessar 2,8/50mm från 1947. Den ansågs banbrytande och är nog den Tessar som har tillverkats i störst antal (om vi då utlämnar ryssarnas kopia Industar).
Västtyska Carl Zeiss i Oberkochen ansåg att man hade lika stor rätt till Harry Zöllners beräkning som Jena, eftersom den gjordes före det att Carl Zeiss Jena blev VEB – och alltså fortfarande var det gamla Zeiss. Väst-Zeiss levererade detta objektiv till Contarex, och det blev nog det finaste förverkligandet av Harry Zöllners arbete – ett smått legendariskt objektiv.

Ditt exemplar är av det sista utförandet från VEB Carl Zeiss JENA. Det är i en tillverkningsomgång av 1500 likadana som lämnade Zeiss i Jena den andra juni 1984 - det kunde jag få fram eftersom numret syns i din bild (man skall inte tro på allt som folk påstår på nätet).

Dina bilder ser jättefina ut. Mycket bild för den sannolikt lilla summan du betalade.
Svar från Wolfgang 2021-12-19 11:05
Stort tack, Peter, för Din historiska beskrivning! Alltid lärorik att läsa! Det kul att få veta, när man gillar gamla objektiv! Jag har ju växt upp med flera Tessar under 50-talet, eftersom min far hade dem till sin Exakta och Edixa och tyckte att en Tessar var det bästa som finns! Den här kostade bara 75 Euro plus porto på eBay och verkar vara helt ny! Den skickades från Dresden. Intressant att min är från 1984! Numret på min bild är oskarpt, men Du har kanske listat ut att det är 227906 ? Mvh Wolfgang
syntax 2021-12-19 11:59
Jag kliade det kvarvarande håret, tittade på listorna över Zeiss dispositionskort, och kom fram till att det inte fanns något nummer som började på 88 - däremot en serie där allt stämde som började på 22.

Jo, Tessar är ett fantastiskt objektiv - att åstadkomma så mycket med bara fyra linser. Ett postumt GRATTIS till Dr Paul Rudolph alltså (Tessar-patentet ligger på år 1902).
Urr 2022-04-01 09:52
Vad säger då du Peter om Contarex optik Planar 2,0, 50 mm. Har precis fått en Bulls eye.
Inte bara Contarex fick en Tessar 50mm f:2,8 hos västtyska Zeiss. Den gjordes även till deras Icarex 35 och SL706 i M42 samt BM. De tillverkades i Voigtländerfabriken i Braunschweig med ”Rechnung Color-Skopar” men är märkta Carl Zeiss Tessar. Om det är samma som till contarex vet jag inte men den är så pass bra att jag nästan föredrar den före Zeiss Ultron 50mm f:1,8 om jag inte behöver den högre ljusstyrkan.
syntax 2021-12-19 11:00
Vilket beräkningsunderlag som var aktuellt för de andra Tessar 2,8/50mm från Västtyska Zeiss vet jag inte - men det är just Tessar 2,8/50mm till Contarex som har det grundmurade ryktet att vara ett superobjektiv.
Den lilla knorren i det hela är att Zeiss i Väst och Zeiss i Öst var som hund och katt på ett rent aggressivt sätt ända fram till Londonöverenskommelsen 1971. Ändå hade Zeiss i Väst ett objektiv på sin statuskamera som var beräknat av chefen för beräkningsbyrån vid Zeiss i Öst. Det fick dåtidens värld att höja på ögonbrynen avsevärt... :-)
Svar från Wolfgang 2021-12-19 11:11
Tack för Din kommentar, Nils! Mvh Wolfgang
I "M42x1" är ettan gängstigningen. Om det fanns olika stigningar på olika kameramodellers objektivgängor vet jag inte, men det låter inte otroligt med tanke på hur ofta standarder "klyvs". Och fel stigning är lurigt: det går ofta att vrida ett tredjedels varv eller så, så man tror det är rätt, men sen börjar det gå trögt. Och envisas man då, förstör man gängorna! Förekommer i filtervärlden...

Men sen är det ju också anslagsmåttet, och det måste ju skilja rejält mellan t ex Pentacon Six (mellanformat) och Practica (småbild). Så det är nog mycket att se upp med!
Svar från Wolfgang 2021-12-19 10:18
Tack ska Du ha, Per! Jag förstår nu skillnaden. Det gick lätt att skruva på mitt Zeiss Tessar hela vägen och även att ta av igen. Novoflex har utmärkt precision på sina adapter, varför de också är dyrare än andra. Jag ska faktiskt fråga dem betr deras adapter med andra objektiv. Mvh Wolfgang
syntax 2021-12-19 10:45
Att M 42 skulle ha olika stigning för olika kameramärken är något som jag aldrig har stött på. Jag har ändå varit inne på fototeknik sedan 1965, och jag har därför skruvat på åtskilliga kameror och objektiv med M 42.
Svar från Wolfgang 2021-12-19 11:13
Peter, detta låter också betryggande!
Det finns flera fingängor M42 med olika stigning. För kameraojektiv användes 1 mm, alltså M42x1. Vad jag vet har Praktica, Pentax och alla andra M42 samma gänga.
Svar från Wolfgang 2021-12-19 10:14
Tack ska Du ha, Lars! Det låter ju betryggande att det är samma gänga för kameraobjektiv. Mvh Wolfgang
Ser fint ut detta! Och verkligen en intressant diskussion i kommentarerna.

Jag har sen barnsben fått klart för mig att Tessar är bra. Pappa hade en bälgkamera med Tessarobjektiv. "Adlerauge" stod det i tyska reklamen. Det fanns en liten luftbubbla i glaset. Ett kvalitetsbevis sa pappa.

Captain´s log på Cyberfoto innehåller en test av ett Zeiss Jena Tessar 50mm f2,8 för Contarex. Utmärkt mekanik men inte så bra optiska egenskaper. Ditt ex tar ju mycket bra bilder. Självklart bidrar kamerahållaren, men det verkar finnas avsevärda skillnader i hur olika versioner och olika exemplar presterar. Åtminstone nu några decennier senare.

Bra idé att köpa från f d DDR tror jag. Tyskar är noga och det fysiska klimatet skonsamt (inte drypande fukt).

https://www.cyberphoto.se/captains-log/carl-zeiss-tessar-50-2-8
syntax 2021-12-19 12:39
Tessaren för Contarex är alltså tillverkad Av Carl Zeiss i Västtyskland.
I övrigt får Thomas Lövgren på ”Captain´s log” nog vidkännas en stor röd bock i kanten. Hans texter innehåller uppenbara kamerahistoriska fel och brister.
För ett tag sedan ”testade” han Sonnar 1,5/5cm från 1930-talet, och redovisade ett högst mediokert till dåligt resultat. Oturligt nog för Lövgren så har jag MTF på det objektivet utfört hos Hasselblad. Jag erbjöd honom att sända över MTF-graferna – men det nappade han inte på... :-)
Som sagt – man skall inte tro på allt man läser på nätet.

Tessar är ett svårtillverkat objektiv. Centreringen är kritisk, och orienteringen av det centrala negativa bikonkava elementet i förhållande till de omgivande elementen är även den mycket kritisk.
Det finns alltså gott om svaga exemplar av denna konstruktion. Värst är (naturligtvis) ryssarna med sin Industar.
Svar från Wolfgang 2021-12-19 13:07
Tack så mycket för Din kommentar, Måns! Kul också med alla andra kommentarer! Din far och min far var tydligen överens om att en Tessar var ett mycket bra objektiv och att en bubbla i glaset ett kvalitetsbevis. Jag har hört det många gånger under 50-talet. :-)
Därför har jag jag en positiv känsla för en Tessar och köpte en, när jag såg att det fanns en adapter med gängor för min Z6:a.
Jag har läst ett antal tests av gamla objektiv på Captain's log på Cyberfoto och nästan alla testade objektiv får en dålig recension, även legendariska objektiv, så jag har slutat att läsa dessa tester som jag inte tror på.
Jag undrar också varför de görs på en mellanformatskamera.
Mvh Wolfgang
syntax 2021-12-19 14:44
OK – jag kan ju inte låta bli att nappa på det där med glasblåsor... :-)

Jag läste för länge sedan en artikel från Zeiss som behandlade frågan. Fritt ur minnet skrev man ungefär så här:
”...Det var tidigare ett krav när man gjorde en glassmälta av extra högbrytande glas, att smältan fick börja sin avsvalningsfas tämligen direkt efter det att ingredienserna hade sammanblandats (kommit i kemisk kontakt med varandra). Det innebar att alla glasblåsor inte kunde neutraliseras i den hastigt stelnande glassmältan. Alla i objektivet ingående linselement inspekterades dock noga på denna punkt, så att inga blåsor var för stora eller befann sig så centralt att det kom att påverka den slutliga bilden...”

Det fäderna berättade är alltså helt riktigt. Såg man en liten glasblåsa i sitt dyra objektiv, så betydde det att den ingående linsen var gjord av extra högbrytande glas.
Svar från Wolfgang 2021-12-19 19:28
Tack, Peter, för den bekräftelsen! Det var ett stort tema därhemma då :-) Mvh Wolfgang