En gammal pryl till

Nostalgin har inga gränser, och jag gjorde ett fynd och köpte en Yashica 635 idag med originalväska. Kameran är i A-skick, den känns ny, men har byggds 1959. I helgen ska jag testa den. Bilder kommer.

Inlagt 2019-03-27 18:40 | Läst 1876 ggr. | Permalink
Grattis till fyndet - den ser fin ut! Alla vi som var med på den tiden reagerar med igenkännandets välbefinnande. Nästan alla tillverkare dåförtiden hade en "kexburk" på programmet.
Jag skulle gissa att optiken är en Tessarkopia, jag tycker mig se att namnet är Yashinar. Om det hade varit Yashinon, hade det varit en Planarkopia.
Yashica har alltid tillverkat mycket seriös optik - liksom kameror. Man motsvarar inte sitt namn något vidare. Yashica står nämligen för Yash-i-ca, det vill säga; enkel kamera... :-)
Svar från Wolfgang 2019-03-27 22:04
Tack för Din kommentar, Peter! Ja, den ser fin ut och låter även betryggande bra. Fina reglage! Och mattskivan är ren och klar och ljus. Det går att ställa in skärpan "med fina korn i mitten" utan lupp, men luppen finns vid behov. Numret 635 har betydelse, nämligen "6" för 6x6 och "35" för en 35-film, alltså småbild. Det finns ett kit för småbild som jag inte har fått med, men jag har ju köpt kameran för 6x6 så det saknar jag inte.
Objektivtillverkaren för alla Yashica-kameror är Tomioka. Min 635:a har en Yashikor 80 mm/3,5 för både sökaren och objektivet. Det är en Tri-Lausar (Triplet). För 635:an finns även en dyrare Yashinon 3,2 eller 2,5 med 4 linser som liknar en Tessar. För andra modeller finns även Yashinon som triplet. Så tyvärr har min bara 3 linser. Vi får väl se hur bra den är. Allt beror väl på, hur stora förstoringar man gör. Det ska bli kul i alla fall att testa. Jag betalade 1000,- för kameran.
syntax 2019-03-28 04:05
Ja - Dennis Taylors gamla triplett är ju rätt grinig på centreringen. Det går många gånger inte så bra ihop med budgettillverkningar - som det ju ändå är i detta fall. Det brukar vara så att ett hörn faller ut lite.
Blir intressant att se vad du får ut av denna glugg.
Vilken vacker kamera. Jag har min gamla Yashica-Mat kvar, många av mina mest värdefulla bilder är tagna med den, 6x6 på 120-film. Vilket format o vilken filmstorlek har den här? Hälsningar/ Björn T
Svar från Wolfgang 2019-03-27 22:12
Tack, Björn! Den heter 635. Sexan som står för 6x6 och 35 för 35-film (småbild). Till småbild måste man har ett kit som jag inte har, men jag har köpt den för bara 6x6, så det är lugnt.