Ett flyttblock granit från Karlshamn

Framför Altes Museum i Berlin står en granitskål med 6,91 meters diameter. Den har tillverkats 1831 i ett enda stycke av en del från ett flyttblock Karlshamnsgranit som har hittats öster om Berlin. Skålen är världens största i sitt slag och sågs under 1800-talet som tekniskt underverk.
Första bilden har jag fotograferat från Domkyrkans tak.

Inlagt 2023-05-16 17:27 | Läst 457 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Wolfgang.
Tack för en blogg med mycke geologi och petrologi.
Först av allt är det ett imponerande hantverk att göra en så stor skål Bara att såga ut utgångsmaterialet ur flyttblocket kräver imponerande diamantskivor för sågning.
Det här är en eftertraktad ljusröd till ljusgrå grov till finkornig och massiv granit. Norra spetsen av Bornholm består av denna Karlshamns granit Där är den röd och här och där ganska grovkornig. Det är fältspaten som är röd. Här på Bornholm är stenbrottet mycket stort, men stenbrotten i Blekinge och södra Småland var många.
Flyttblocket som utgör ursprunget till skålen i Berlin måste ha kommit med den senaste inlandsisen. Men det kan man inte va säker på. Plats för litteraturstudie i inlandsisars utbredning i det förgångna.

Ha en fin vecka
Bob
Svar från Wolfgang 2023-05-17 00:40
Tack ska Du ha, Bob, för Din fina och intressanta kommentar. Jag är inte så hemma i geologi, men läser gärna om den.
Jag har nu läst något om istider, och fått fram att istiden "Weichsel" var den senaste av de fyra stora istiderna i norra Europa. Den varade i cirka 100 000 år och nådde sin största utbredning för 20 000–18 000 år sedan och den maximala utbredningen kom till floden Weichsel i Polen och därmed även i trakterna öster om Berlin.
Mvh Wolfgang
Mäktigt, imponerande och intressant.
På flygbilden har man två personer att referera till så att det syns hur megastor skålen är.

Mvh J O
Svar från Wolfgang 2023-05-17 00:43
Tack så mycket, Jan Olof! Ja, som Du säger, personerna vid skålen är en bra referens! Det var jobbigt att komma upp på taket, men man får en bra överblick över platsen. Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang.
Imponerende og "luftfotoet" viser hvor stor den egentlig er - godt set og fotograferet.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Wolfgang 2023-05-17 00:44
Stort tack för Din kommentar. Erik! Mvh Wolfgang