En prisvärt Zeiss

Jag köpte på eBay förra året en Carl Zeiss Tessar 50 mm f/2,8 för 75 Euro. Den är 40 år gammal och som ny. Den har skruvgängor M42, så jag använder  en adapter från Noviflex. Med min Z6 kan jag ställa in skärpan med hjälp av röda linjer i sökaren som visar var skärpan finns. Den är helt i metall, väger 175 gr och är 4,5 cm lång.

En Tessar är ett objektiv med fyra linser i 3 grupper. Den uppfanns av Paul Rudolph och patenterades av Zeiss 1902. Det är nog den mest kopierade formulan sedan  1920 då patentet upphörde. 

Jag har testat den några gånger  "i verkligheten" och kommit fram till att den är något mjuk på största bländaren, vilket dock kan vara en positiv egenskap för vissa motiv. Bra skärpa kommer vid bl 5,6 och 8. Närgränsen är 35 cm, vilket är ovanligt för en 50:a.

Lantbruksmuseum i Alnarp, bl 8

.

"Slottet" i Lantbruksuniversitetets park i Alnarp. Bl 8

.

Tårpil vid Höje å. bl 5,6

.

Bänken i parken, bl 2,8

.

Bl 2,8

.

Bl 2,8

.

Bl 2,8

.

Bl 2,8

.

Inlagt 2022-08-07 20:10 | Läst 1053 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej,
Det är en fin och mycket användbar glugg. Vilken kamera passar du den på?
Ha det väl
Bob
Svar från Wolfgang 2022-08-07 20:58
Tack ska Du ha, Bob! Min Noviflexadapter med skruvgängor för Tessaren har passande bajonet för min Nikon Z6. Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang.
Gammalt, billigt, men prestera – det kan det.
Det är en otroligt bra funktion som både min Fuji och min Sony har. Med mauel fokus kan jag bestämma om färgen ska vara röd eller gul och en färg till tror jag. Jag valde också rött.
Med många vänliga hälsningar från Erik
Svar från Wolfgang 2022-08-07 21:53
Det är en bra funktion! Jag kan också välja "gul". Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang,
Verkar vara ett bra och prisvärt objektiv! Jag gillar den snygga och gradvisa övergången från skärpa till oskärpa i bilden på parkbänken och på de gröna bladen. Uppskattar också den bubbliga bokehn i den sista bilden. Det gäller ju att hitta rätt förutsättningar för en sådan effekt, och det har du lyckats bra med.
/Sven
Svar från Wolfgang 2022-08-07 23:45
Tack så mycket, Sven! Kul att Du gillar parkbänken och bladen tack vare en gradvisa övergången från skärpa till oskärpa. Jag hade deti tankarna, när jag valde dessa motiv, men blev överraskad hemma att se att det blev så som jag tänkt. Egentligen gillar jag inte bubblor i bokeh, men i sista bilden är de en del av kompositionen. Jag såg dem redan i sökaren. och de är ett bevis att att jag har använt största bländaren. Mvh Wolfgang
Personligen uppskattar jag mest de här gamla objektiven vid öppen bländare, mer eller mindre, det ger den rätta känslan.
Svar från Wolfgang 2022-08-08 16:02
Tack, Stefan, det tycker jag också! Mvh Wolfgang