Gamla instrument

Jag har fotograferat på Ringve musikmuseum utanför Trondheim.
På första bilden syns ett Walter-piano. Ett sådant spelade Mozart på.
Sedan en Stradivarius, en violin från 1700-talet. De senast byggda anses fortfarande som alla tiders bästa.
De har olika namn och "The Messiah" värderades 2021 till 200 milj kronor!
Den vackra  fiolen i bild nr 3 är en Hardanger-fela för norsk folkmusik.
Till slut en Gamba. Ett instrument som är släkt med kontrabasen. Den första Gamba byggdes under 1400-talet. Instrumentet var populär under barockmusiken fram till 1700-talet.
.

Inlagt 2023-03-16 18:24 | Läst 848 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vackra instrument!

En tanke man slås av är att pianot "bara" har fem oktaver. En modern flygel/piano har över sju oktaver. Men Mozart lyckades göra odödlig pianomusik ändå. Misstänker att Beethoven kanske inte heller hade fler tangenter att spela på. Liksom Bach när han spelade cembalo.


/T
Svar från Wolfgang 2023-03-17 21:50
Tack ska Du ha, Tomas, för Din fundering och fråga!
Det stämmer att Mozart spelade på 5 oktaver. Han visste inget annat och komponerade för 5 oktaver, och det blev ju jättebra.
Beethoven däremot var inte nöjd med 5 oktaver, han ville ha en djupare bas och ett instrument med mer kraft, eftersom konsertsalarna hade blivit större och publiken större i antal.
Efter Mozarts död utvecklades pianobyggandet och Beethoven var faktiskt konsult hos några tillverkare. Han provade olika märken, men gillade bäst de piano som tillverkades av Conrad Graf och dessa hade 6 oktaver. Alltså 1 oktav mer än Mozart hade till förfogande.
Det sorgliga var ju att Beethoven var mot slutet av sitt liv döv. När han spelade på sitt piano placerade han en örontratt på pianot på locket ovanför tangenterna för att kunna uppfatta någonting.
1860 kom vårt moderna pianot slutligen till som fick 88 tangenter och 7 1/2 oktaver.
Mvh Wolfgang