Gammalt på nytt

Jag fotograferade med min gamla Zeiss Tessar Jena 50 mm f/2,8 som jag monterade på min Nikon Z6 med en adapter.

Alla bilder är fotograferade med den största bländaren f/2,8.

Blommor i Malmös Slottsträdgård idag.

Inlagt 2022-09-28 22:12 | Läst 1286 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Mycket bra.
Skärpan på full öppning är precis på sådan nivå att övergången till oskärpa skall bli angenäm för ögat.
Svar från Wolfgang 2022-09-28 23:35
Tack så mycket, Peter! Du har förklarat det bra det som jag känner utan att veta! Jag tycker att den här Tessar ger ett behagligt resultat. Jag har ju en modern Nikon S 50 mm f/1,8 som är superskarp, men för klinisk. Mvh Wolfgang
syntax 2022-09-29 08:41
Jovisst - det är det som är själva grejen och som ofta röner liten förståelse. Ett bra objektiv är inte ett objektiv som återger verkligheten på ett neutralt fysikaliskt riktigt sätt, utan ett bra objektiv är ett objektiv som återger verkligheten så som våra ögon ser saken.
Då landar man dessvärre så småningom i att olika motivtyper kräver olika slags objektiv.
Svar från Wolfgang 2022-09-29 12:45
Intressant att tänka på!
De gamla objektiven med full öppning tillför en målerisk mjukhet som jag gillar, varför måste allt vara så skarpt? Nu brukar jag använda dem i sol för effektens skull, men ser på dina bilder att det fungerar i mulet väder också.
Svar från Wolfgang 2022-09-29 16:30
Tack ska Du ha, Stefan! Jag ska testa mina gamla objektiv mer, men en del gillar dem inte, t ex han som testar på Cyberfoto. Han ger tummen ned för alla berömda objektiv från förr.
Mvh Wolfgang
Vibybo 2022-09-29 18:11
Har också noterat detta. En del har vissa fyrkantiga parametrar väl inrutade, andra går på känsla, men de flesta fotointresserade är väl mitt emellan.
Det är intressant att få ta del av hur bilder med de gamla objektiven blir och att det är flera här som visar det med jämna mellanrum. Jag har själv inga gamla objektiv som går att använda och är inte på väg att skaffa några men jag tittar gärna på resultaten. Det är en fin mjukhet i dina bilder och att det var skugga har väl också gjort sitt till.
Hälsningar Lena
Svar från Wolfgang 2022-09-29 21:00
Tack ska Du ha, Lena! Där var ingen skugga utan filtrerat ljus som var jämnt. Jag har ju även moderna objektiv och de är tillverkade för en sensor, medan vintageobjektiven för film. På en digital kamera blir ett vintage som en hybrid. De gamla objektiven renderar färgen annorlunda än moderna. Lite varmare liksom, vilket passar för vissa motiv. Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang.
Det är en väldigt vacker serie och med några färger som jag gillar mycket.
Jag har bara tagit 1 makroblommafoto med min nyvävda Zoom-Nikor 35-105 mm Macro objektiv. Och några arkitekturbilder med zoomen.
Den blev kallad Z00m-Nikkor och idag "A Qualty Lens of Yesterday".
Det måste bara prövas lite till.
Med många vänliga hälsningar från Erik
Svar från Wolfgang 2022-09-30 20:06
Tack ska Du ha, Erik! Det är kul att använda gamla objektiv till digitala kameror. Färg och karaktär blir annorlunda än digitala bilder. Du har ju en D700 och kan använda gamla objektiv från Nikon dock inte non-AI utan AI och AIS. De är inte så dyra.
Det blir ett alternativ till filmsimulering. Mvh Wolfgang