Inte vilken som helst!

Den här är inte så vanlig och förekommer endast i begränsade områden och rör sig sällan utanför dessa.
Detta är en alkonblåvinge som använder klockgentiana som vårdväxt för äggen! 
Men sin nektar tar den från olika blommor.
Myrorna adopterar larven och bär hem den till sitt bo, där larven livnär sig på myrornas byten,
växer klart och förpuppas i myrboet.
Jag brukar inte fotografera fjärilar, men plåtade den här av en slump i juni 2018.
Då hade jag ingen aning om, hur märklig den är!

Inlagt 2021-06-05 23:56 | Läst 518 ggr. | Permalink
Intressant, kan vara svårt med blåvinge, det finns så många olika blåvingar över 20 så de kan vara svåra att artbestämma. Jag fotograferar gärna fjärilar, skulle bara hitta någon bra äng i närheten.
Svar från Wolfgang 2021-06-06 09:31
Jag vet att det finns många blåvingar, men det krävs även klockenzian i närheten. Jag har fotograferat den på Hunneröds mosse mellan Svedala och Skurup. Det finns en tavla vid mossen som beskriver den. Den är även rödlistad! Det finns 2 mossar intill varandra som delas av en skogsremsa och genom den har man röjt en "gata", så att den har tillgång till båda mossar.
Se även min kommentar nedan!
Mvh Wolfgang
Hur ser man skillnad på den här arten och de övriga blåvingarna. Tror jag har fotat den här och det finns många av dom ..kanske lokalt?
Fina är dom iaf
Svar från Wolfgang 2021-06-06 09:40
Nini, de finns inom ett begränsat område vid mossar och fuktiga ängar. Läs gärna mitt svar till Peter Dahlén. Mvh Wolfgang
niniz 2021-06-06 10:18
Okej läste infon. Fotat i Halland så kan möjligt vara sån.
Får kolla sen :)
Intressant! Jag undrar varför myrorna gör så, vad får de ut av det?

Ha det gott! /Thomas
Svar från Wolfgang 2021-06-06 09:34
Ja, Du har rätt, varför gör de på detta viset? :-) Man kan undra! Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang 2008 tog jag en snarlik bild på en blåvinge liknande din men jag kallade den för Silverblåvinge den finns att beskåda här https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/185414/3175347.htm
Ha det gott/Stig
Svar från Wolfgang 2021-06-06 09:36
Det är mycket möjligt att de är en sådan, men det måste finnas klockenzian i närheten. Jag är ingen expert. Läs gärna mitt svar till Peter Dahlén! Jag ska dit igen om någon vecka och kolla.
Se även min kommentar nedan. Mvh Wolfgang
Hej igen! Jag har tagit följande från nätet:
Arten var tidigare känd från något dussin lokaler i Skåne, en handfull lokaler i södra Halland och ett dussintal lokaler i Västra Götalandsregionen, främst från Göteborgsområdet. Utdikning, hårt bete och igenplantering har förstört flertalet lokaler i Skåne och numera förekommer arten endast på Hunnerödsmossen och vid Hällestad. I södra Halland finns bara ett par lokaler kvar vid Falkenberg och Halmstad.
ALKONBLÅVINGE, Maculinea alcon
Vingbredd 27-37 mm.
Utseende Hanens vingöversidor blå, honans blå med breda bruna kanter. Vingundersidan med arttypiska, mörka, suddiga fläckar.
Mvh Wolfgang

Mvh Wolfgang
Den har jag aldrig hört talas om men den har onekligen en intressant livscykel som drar nytta myror. För mej är blåvinge bara en vacker fjäril, fast jag är medveten om att det finns flera olika sorter.
Hälsningar Lena
Svar från Wolfgang 2021-06-06 18:49
Tack för kommentaren, Lena! Den är rödlistad och mycket sällsynt i Sverige och enligt senaste rapporterna finns den bara på Hunneröds mosse mellan Svedala och Skurup, där naturskyddsföreningen ser till att den har det bra. Jag ska ditt i juli och kolla! Mvh Wolfgang
Det var intressant, har läst om det tricket någon gång, men då gällde det annan insektsart ner i stackmyrans (tror jag) bo.
Svar från Wolfgang 2021-06-12 15:25
Tack ska Du ha, Stefan! Frågan är, vilken fördel har myrorna av detta? Mvh Wolfgang