Med 135:an genom ett regnigt Malmö

Måns inspirerade mig att ta fram min Olympus 135 mm från 1980 som jag monterade med adapter på min Nikon Z6 och så blev det en långpromenad i ett regnigt Malmö. Regnet gjorde att bilderna blev kontrastlösa, så jag fick öka kontrasen i Lightroom med "att ta bort dis" och "klarhet".

När man söker motiv med en 135:a, så bör man helst bara ha den brännvidden under promenaden, tycker jag. På sått sätt ser man bättre vad som passar för 135 mm.

.

Inlagt 2023-01-02 20:26 | Läst 441 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Det var inte många ute den dagen. Eller föredrar det tomma samhället.
Mycket varierad samling bilder.
Ha dagen
Bob
Svar från Wolfgang 2023-01-02 23:28
Tack ska Du ha, Bob! Jag är ju ingen gatufotograf som har människor som huvudmotiv utan jag gillar för det mesta motiv utan människor med tyngpunkt på bildkomposition. Dock gillar jag Dina gatufoton. Mvh Wolfgang
Kul idé att upptäcka staden genom en 135:a. Den längre brännvidden ger ett annat perspektiv än vad man är van vid, vilket ses extra tydligt i bilden av Bagers bro. Den sista bilden utstrålar en rofylld, litet vemodig känsla med sin dämpade färgskala och den regnvåta asfalten i gatan. Vackert!
/Sven
Svar från Wolfgang 2023-01-02 23:33
Tack ska Du ha, Sven! Varje brännvidd har sina fördelar. Med ett kort tele kan man fotografera kända motiv som ser annorlunda ut än man är van vid. Som fotograf skapar man på så sätt sin egen verklighet. Kul att Du gillar sista bilden i raden som passar min sinnesstämning just dessa dagar. Mvh Wolfgang
"Kort tele" är en bra beskrivning. Objektivet snarare beskär ett normalutsnitt, vad det nu kan vara, än tar fram detaljer långt bort som ett supertele.

Sen är det en ständig fundering på om man ska omfamna ett objektivs egenheter eller försöka kompensera i efterbehandlingen.

Kul att titta på dina bilder! Tredje från slutet skulle jag beskurit för att få hörnet mitt i bild, sista är sned på ett sätt som jag tar till mig!
Svar från Wolfgang 2023-01-03 18:02
Tack ska Du ha, Måns!
När det gäller "hörnet", så har jag rättat och lagt en ny version sist i blogginlägget. Sådant missar man lätt, när man fotograferar per frihand istället för stativ.
Inget fel att ändra på kontrast och klarhet lite! Så det ser mer ut som på riktigt. 135:an använder jag själv för lite, men å andra sidan är det ju mer som mina 60mm med M4/3. De två trädstammarna är en mäktig bild, uppskattas. Och den övergivna parkbänken får symbolisera utelivet i det kalla regnet.
Svar från Wolfgang 2023-01-03 17:51
Tack så mycket, Stefan! 60 mm på 4/3 blir ju 120, alltså nästan 135. Kanske med något mer skärpedjup än 135. De där 2 trädstammarna ser mäktigt ut tack vare det korta skärpedjupet med 135:an. Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang.
En 135 mm var mitt första objektivköp för min Canon AE-1-program, som var försedd med en 50 mm när jag köpte kameran. Nästa köp var en 35 mm - en 28 mm var signifikant dyer och en 24 mm var helt utom ekonomisk räckvidd.
Idag har jag en 50 mm och en 28 mm för min Nikon D700 och jag var sista sommar ute med en åt gången. Det skärper ens fotosyn och är också väldigt rolig. När man har en zoom med dig måste man ständigt utvärdera och ändra brännvidd och du slösar bort tid och tappar koncentrationen.
Jag är mest imponerad av den första och gilla också den med bänken.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Wolfgang 2023-01-03 22:25
Tack ska Du ha, Erik! Ja, det var så att man fick kameran med en 50:a och köpte till en 135 och en 35. Det stämmer att endast ett fast objektiv på kameran skärper koncentrationen att hitta ett lämpligt motiv. En zoom gör mig lat och det finns för många möjligheter att välja bland.
Mvh Wolfgang