Med gamla Olympus Zuiko och Zeiss Tessar Jena.

Skanörs kyrka är helgad åt S:t Olof. Han är sjömännens och böndernas skyddshelgon. Han var en kristen vikingakung i Norge (995-1030) och begravdes i en silverkista i Nidaros som är det gamla namnet på Trondheim. Till hans ära började man bygga Nidaros domkyrka i Trondheim 1070 och kyrkor i Sverige, t ex Skanörs kyrka.

Skanör S:t Olof kyrkans äldsta delar är från 1100-talet. Den byggdes till på 1300- och 1400-talet, när befolkningen i Skanör ökade på grund av det goda sillfisket.

Skanörs kyrka är en av fyra kyrkor i Skåne som har en krypta.

Jag fotograferade  i går förmiddag med en Nikon Z6  och 40 år gamla objektiv. Inomhus med en 24 mm Zuiko  från Olympus och utomhus med en Zeiss Tessar Jena 50 mm.

Inlagt 2022-05-07 14:16 | Läst 839 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
S:t Olof är även Norrköpings skyddshelgon och återfinns både i äldre versioner av stadens vapen, i namnet på den församling jag tillhör och tronar som staty högst upp på Rådhusets torn. Vad jag har sett var han ingetmilt helgon utan en snarare krigare, att han helgonförklarades var politiskt betingat.

Fina foton, gamla objektiv kan ge bilder som funkar även nu!
Svar från Wolfgang 2022-05-08 17:06
Tack ska Du ha, Måns! Jag gillar att jobba med gamla fasta objektiv som i min värld ger en mindre steril känsla än nya, men utan autofokus tar det lite tid att ställa skärpan. Man får ta det lugnt!
Det finns rätt många kyrkor i Sverige som har S:t Olof som skyddshelgon.
Olof var i yngre år en framgångsrik viking. Han plundrade i Mälaren, i Östersjön och runt Danmarks kuster. Han deltog i tronstridigheterna i England på engelsmännens sida där han förstörde London Bridge. I Normandie antog han kristendomen.
År 1015 landsteg han med få män i Norge och tog makten från jarlarna Håkon Eriksson och Sven Håkonsson. Som kung fortsatte han att kristna Norge på samma hårdhänta sätt som släktingen Olav Tryggvason. År 1028 drevs han ut ur Norge av danskarna, men återvände snart med svenskt stöd och stupade i slaget vid Stiklestad 1030. Efter sin död förklarades han som helig på grund av ett stort antal så kallade underverk som skedde i närheten av hans efter slaget undangömda lik. I norsk bokmål stavas hans namn "Olav".
Mvh Wolfgang