Min första film med Nikon F2 och Ilford FB4+

Jag körde till mitt favoritställe Torup slott med min Nikon F2  från 1974 som jag presenterade i förra blogginlägget, och här kommer några bilder från i förrgår framkallade igår.

Torups slott hade sin byggstart 1545 och är ett av de bäst bevarade slotten i Skåne. Det ligger i Svedala kommun vid Bara, men ägs av Malmö Kommun. När grevinnan, som hade kvar sin rätt att bo där, flyttade ut 2012 har Malmö Kommun renoverat och öppnat slottet för visning och arrangerar konstutställningar där. Förra året den bejublade Jenny Lind-utställningen och just nu förbereder man en ny konstutställning.

.

Inlagt 2021-04-30 11:13 | Läst 1238 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fina bilder med F 2:an! Vacker återgivning i svartvitt. Det blir på något sätt annorlunda än digitalbilder som man konverterar till svartvitt.
Jag körde förr i världen mycket Ilford FP 4 - köpte den på 30,5m rullar. Jag tyckte då att den var den bästa medelkänsliga svartvita filmen - och troligen är det så fortfarande.
Svar från Wolfgang 2021-04-30 13:23
Tack ska Du ha, Peter! Jag blev nöjd med framkallningen på alla rutor. Jag använde Tetenal Paranol S 1+25 i 11 minuter. Jag tycker att det verkar att FB4+ är mjukare än T-Max-100. Ja, det blir annorlunda än digital svartvitt. Men jag gillar analogt svartvitt. Mvh Wolfgang
Hej,
Magiskt.
Som på den gamla goda tiden med svartvitt. Så fina toner.
Vilken glugg använde du?
Ha en skön helg
Bob
Svar från Wolfgang 2021-04-30 13:28
Tack ska Du ha, Bob! Trevligt! Jag borde notera, vilka gluggar jag har använt, men jag tror det blev för bild 1 Nikkor 1,4/50 mm non-AI/AI (1975), för bild nr 2 Nikkor 2/35 mm AI-S (1982) och bild nr 3 Nikkor 1,8/85 mm AI (1976).
Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang.
Sett med mina ögon är det här några fina svartvita bilder. Ilford FP4 + FB4+ ??
Nej nej nu har jag slutat med att visa fler simulerade digitala svartvita filmer, men jag studerar och läser om dem med stort nöje :-)
Torup slott är inte bara Skånes bäst bevarade medeltida slott utan det bäst bevarade i hela Norden!
Som vanligt är den danska kontakten inblandad när det gäller den perioden i det "gamla" danska landet. Och kung Christian IV kom dit också. Corfitz Ulfeldt köpte slottet 1647.
Han var gift med Christian IV: s dotter Leonora Christine och senare gick han med svenskarna och blev därför känd som en dansk förrädare.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Ledsen, men det var en del av min skol pensum när jag var liten pojke
Svar från Wolfgang 2021-04-30 13:41
Tack ska Du ha, Erik, för Ditt analoga intresse! Filmen heter Ilford FB4 plus. Det är alltid trevligt med historia! Javisst, det har varit ett dansk slott en gång i tiden! Så Du är också alltid välkommen hit! :-)
Själv är jag "delägare", eftersom Malmö Stad äger det! :-)
Fram till 1948 gick en järnväg från Malmö dit, och bokskogen runt slottet har alltid varit ett omtyckt utflyktsmål för Malmöborna. Av den anledningen har Malmö Stad köpt det, fast det ligger i Svedala kommun! Mvh Wolfgang
Erik Madsen 2021-04-30 16:00
Hej igen. Jeg holder øje med dig Wolfgang :-) :-)
Jag är väldigt nöjd med att det är Malmö som tar hand om "vårt" slott. Jag har nog varit mer i Helsingborg och Göteborg än i Malmö. Nu blir det inte så mycket mer med längre åkture. Men vi har också fått vår andel genom tiderna.
Vänliga hälsningar. Erik.
👍
// Conny
Svar från Wolfgang 2021-04-30 13:34
Tack, Conny! Jag är också glad för lyckad framkallning :-) Mvh Wolfgang
Om jag ska vara gnällig är dom för hårda i kontrasten, men bra ändå! Torup är ett fint ställe, o så nära Malmö! LO
Svar från Wolfgang 2021-04-30 18:01
Tack ska Du ha, LO! Jag ska leka litet i Adobe för att olika kontraster! Mvh Wolfgang
Svar från Wolfgang 2021-04-30 19:46
Nu har jag gjort de mjukare! Tack ska Du ha! Mvh Wolfgang