Några tankar för analog film

När man plåtar digitalt, så är det lätt att få minst 50 bilder under en fotorunda.

När man plåtar analogt småbildsformat, så tar det 1 eller 2 dagar till, innan filmens alla 36 rutor är exponerade.

Det är dock bäst att fotografera hela filmen samma dag i samma ljus för att få jämnt exponerade negativrutor.

När det gäller småbildsformat måste man helt enkelt planera fotograferingen i förväg, så att man kan fylla filmen vid samma tillfälle, annars är det bättre att välja mellanformatets film som har bara 12 rutor.

Här ett analogt foto av bron över Falsterbokanal.

Inlagt 2021-03-31 17:24 | Läst 379 ggr. | Permalink
Hej,
Rolig bild. Det ser ut som en mineral kristall. Jag kan dock inte se vilket mineral det är.
Ha det väl
Bob
Svar från Wolfgang 2021-03-31 21:48
Det är vetenskapsmannen i Dig som kommenterar :-). Och tack för kommentaren, Bob! Mvh Wolfgang
Håller helt med dej! Man ska fotografera - inte "sprutlackera"

Håller nu själv på och letar efter en Pentax Spotmatic eller en nyare Pentax MX. Blir mer och mer sugen på en analog småbil, igen!
OCH det är DIN skuld 😀
// Conny
Svar från Wolfgang 2021-03-31 21:52
Tack ska Du ha, Conny! Jag känner mig redan skyldig! :-) Mellanformatsnegativen är ju härliga, men en småbildskamera är smidigare och bra för porträtt med t ex en 85:a. Mvh Wolfgang
För mej funkar det på annat sätt. Då jag för det mesta kör analogt och fotograferar rätt sparsamt så går det precis på samma sätt om jag av nån anledning ”råkar” ta digikameran med mej. Jag kommer vanligtvis hem med ett par tre bilder. Jag köpte min D700som begagnad för gud vet hur många år sen och senast jag kollade shuttercounten låg den runt 12000.....

Tommy S.
Svar från Wolfgang 2021-03-31 21:56
Tack för kommentaren, Tommy! Jag har inte den digitala disciplinen som Du, så det blir alltid många digitala bilder, eftersom jag testar mycket. Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang - jag gillar dit s/v foto här - super.
Jag testade mig själv en gång förra året genom att "spela" att jag hade en 24-eres Kodachrome-diasfilm i kameran. Jag räknade hur många bilder jag tog och visade dem alla 24 i 2 blogginlägg som de var och utan att efterbehandle. Samtidigt hade jag stängt av skärmen på baksidan av kameran. Samma spänning som i Dias-eran, där man först såg resultatet när man fick dem från Kodak.
Med många vänliga fotohälsningar från Erik.
Erik Madsen 2021-03-31 21:25
PS: Jag glömde att berätta att min kamera är en digital Fuji X100F med filmsimuleringar :-) Men du vet jo det Wolfgang.
Vänliga hälsningar. Erik.
Svar från Wolfgang 2021-03-31 21:59
Haha, Erik, jag vet vilken kamera Du har! :-) Ja, så kan man också göra, men varför plågar sig? Jag kör få analoga bilder, och sedan slösar jag digitalt. Mvh Wolfgang
Inget hindrar dig från att ladda hur många rutor du vill även i en småbildskasett. Jag använder numera i princip enbart Eastman 5222 i småbild, som jag köpt i 30m-rullar för min filmladdare. Går fint med bara 12, eller 24, 36, tom 40 går in. Men själv laddar jag i regel 36 rutor då jag tar upp filmerna ganska snabbt ändå. De flesta småbildsfilmer kan köpas i 30m-rullar (ger ca 20 36-rullar). Blir dessutom billigare. Jag fotograferar ju nästan enbart med film idag, har åtta 30-metersrullar 5222 i frysen. Har man flera kamerahus, typ 3st, så finns möjligheten att byta beroende på motivkontrast. Ett med film för lågkontrastmotiv, ett för medelkontrast och ett för högkontrastmotiv. Inga problem på så sätt att fota med film.
Svar från Wolfgang 2021-03-31 22:09
Nils, jag har aldrig laddat själv, eftersom startkostnaden (för laddaren och kassetter) är hög, fast jag vet att man senare tjänar på mängden. Men det är en idé att göra så, för att få det bästa negativet från samma dag och genom att framkalla genast som Du gör och även jag nuförtiden. Jag har också upptäckt nu att det inte blir så bra negativ om ljuset därute har fel kontrast. Jag har också 3st småbildshus och kunde i princip ladda dessa med liknande film och välja beroende på ljuset därute. En bra tanke att tugga på! Tack för tips! Mvh Wolfgang
Nils Bergqvist 2021-04-01 05:54
Det finns helt nya filmladdare för mellan 200-300kr på EBay. Dyrt? Annars 500 hos tex Fotoimpex. Kasetter inte så dyra heller. Mina är gratis (gamla Återanvändningsbara Ilfordkasetter). Men fotar man bara med film nån gång då och då kan man kanske tycka det är dyrt, det förstår man.
Svar från Wolfgang 2021-04-01 10:40
Nils, kr 995,-- kostar en filmladdare hos Photax och så har de bara Fomapan som 30 m, men den är kanske rätt bra. Jag har bara testat 2 rullar och tyckte att den var okay och den är ju billig. Mvh Wolfgang