Nikon FM2 med färgfilm

Jag köpte för några månader sedan en Nikon FM2N. Nu har slutartiderna justerats, och den exponerar jämnt över hela filmen. Ljusmätaren mäter exakt. Det är enligt uppgift den sista helmekaniska småbildskameran som har byggts och av högsta finmekaniska kvalitet. Mitt exemplar är från 1988 och har en titanslutare med max 1/4000 och 1/250 för blixt. Kameran funkar utan batteri, dock ljusmätaren behöver ett. Det är tänkt att jag ska fotografera svartvitt med den, men har nu testat en färgfilm som heter Fujifilm Superia X-TRA 400 ASA.

Inlagt 2021-08-29 15:25 | Läst 1511 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej,
Skönt att se hur fint den här kameran presterar. Bra att färgfilmerna finns nu för framkallning.
Det här en kamera med mekanisk toppkvalitet och det
R bra att du för den vidare.
Ha en fin vecka
Bob
Svar från Wolfgang 2021-08-30 00:50
Tack ska Du ha, Bob! Den har en ljus stor sökarbild och möjlighet till många objektiv och kostar inte skjortan som Leicasystemet. Men Leica är en annan kultur. Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang! Fina bilder med den färgfilmen! Hur digitaliserar du färgnegativen? Filmscanner? Eller scannar du färgkort på papper i en flatbäddsscanner?

Jag har hittills (i år iaf) bara provat Kodaks Portra iso,160 och Ektar 100...har inte kommit så långt med mellanformatsnegativen 4,5 x 6 cm och 6x6 /6x9 cm, min filmscanner tar ju bara småbild 24x36! För de störrer negativen gäller alltså avfotografering i Raw-fullformat 24x36, men problemet är än så länge konverteringen och färgbehandlingen i datorn!

Samtidigt frågar jag mig själv ibland, varför fota analogt i färg? (fast jag själv fotar med analog negativ färgfilm ibland, om än rätt sällan - tar mest svartvitt) ? Då är väl digital fotografering mera praktisk? En annan sak är det med svartvitt, jag tycker ju att ett analogt fotat och vätskeframkallat svartvitt foto på film många gånger blir bättre än ett digitalt färgfoto konverterat till svartvitt i datorn...liksom ett annat korn och svärta f.f.a....
mvh
/B
Svar från Wolfgang 2021-08-30 00:58
Tack ska Du ha, Börje! Jag har nyligen köpt en plustek-skanner för småbild. Släden tar en negativremsa på max 6 rutor. Det tar omkring 1 minut per ruta att skanna. Den skannar bättre än min gamla Epson Perfection 750 Pro som är en flatbäddskanner.
Jag ä mycket nöjd med den. Tanken är att fotografera analogt bara med svartvitfilm som jag framkallar själv, men jag testade en färgfilm på skoj. Men det blev rätt dyrt. Kr 80,- för filmen och kr 150,- för framkallningen. Så färg kommer jag ta med min digitala kamera.
Mvh Wolfgang
Canalog 2021-08-31 10:26
Hej igen Wolfgang! Jag scannar mina småbildsfilmer i filmscannern Minolta Dimage Dual Scan III, både sv/v, färgneg och dia med mjukvaran VueScan. Funkar jättebra för mina behov!

Däremot färgnegativen från min Zeiss Ikonta (Bj. 1936) i storlek 4,5 x 6 cm, likaså minLInhof Technika III (Bj, 1956, 6x6 och 6x9 cm negativstorlek) så där måste jag ju fota av dom med systemkameran i raw-format, invertera och bildbehandla i CameraRaw/Photoshop.

Svartvitt för dessa mellanformat är inga problem, men har vissa svårigheter fortfarande med bildbehandlingen av de större färgnegativen (24x36 går ju i filmscannern). Jag har provat som en test att klippa ner ett 4,5 x 6 resp. 6x9 cm färgnegativ till 35 mm bredd för att prova att färgbehandlingen funkar i filmscannern av dessa - jovisst, helt perfekt. Men det är ju inte så så smart, för fortsättningen att kunna använda mellanformatskamerorna för negativ färgfilm.

Via mjukvaran Vue Scan och Ed Hamrick hjälp så kan jag ta in en Rawfil Cr2 (Canon) eller en konverterad/inverterad TIFF-fil direkt fr datorns hårddisk utan att scanna först, men sedan stöter jag på patrull - i färgbehandlingen. Tydligen måste filmemulsionens färginformation på något sätt subtraheras från hela neg-ets färgbildsinformation...men är inte framme där än, tyvärr.
Jag testar vidare - få se hur det går! (Jag har ingen flatbäddsscanner som lämpar sig för att scanna negativ)

Ha det bra
/B
Oj så trevligt. Hur mycket kostade kameran?
Köpte du i butik eller privat?
Svar från Wolfgang 2021-08-30 01:01
Tack, Michael! Jag köpte den på nätet för kr 3.500,- och den är i A-skick, men det skulle visa sig att de långsamma tiderna funkande inte, så jag skickade den till reparation som kostade kr 900,-. Totalt kanske lite i överkant när det gäller priset, men den är mycket fin. Mvh Wolfgang
Blev ju bra detta! Som du skriver, kameran inte helt gratis men hellre det och ha ett verktyg som verkligen fungerar!

På analoga tiden kom jag på senare år fram till att Fuji Superia 400 var bästa filmen att ha i kameran. De långsammare funkade inte bra i det dåliga ljus jag ofta fotade i. Med Superia 400 vart det fart på kamerna (en F 3) och ibland bra bilder.

Nu har jag en veterankamera med just den filmen i. Några rutor kvar, men märker att det är så mycket enklare och billigare med digitalt att det tyvärr tagit över. För det är ändå nåt visst med att fota och inte få se resultatet direkt. Man skärper sig!