Nikon FM2N - en kamerahistoria

I dag kom alltså min Nikon FM2N efter ett köp på Tradera. Jag ville ha en mekanisk kamera från 80-talet som fungerar utan batteri.

1977 började Nikon en produktion med första FM.

1982 kom dock FM2 som är en mekanisk kamera utan elektronik. Tidsmässigt låg den fel, eftersom elektroniken hade kommit, men  FM2:an såldes ändå bra i stora antal mellan 1982 och 2001.

Pressfotografer hade den som  back-up, ifall elektroniken i den ordinarie kameran skulle lägga av. 

Under tiden 1982 - 2001 byggdes den i 4 versioner, men med små ändringar. Från 1984 med beteckningen FM2N. "N för New", vilket syntes endast på baksidan, där N står framför serienumret. Mellan 1984 och 1989 kom den med en slutare i titan som klarade 1/4000 sek, vilket var världsrekord på den tiden. Synkrontiden för blixt  1/250. Titanslutaren ersattes dock 1989 med en i härdad aluminium. 1993 byggdes större delen av kamerahuset  i titan. Den fick beteckningen FM2/T och såldes  parallellt med versionen från 1989.

Alla versioner har F-bajonett och kan på så sätt ta de flesta Nikon-objektiv (AI, AI-S och AF), men alla med manuell funktion. Batteriet (2xS76. 2xA76 eller 1x3N) är endast för exponeringsmätaren.

Kamerakroppen har byggts i en extrem stark legering av koppar, aluminium och silicon. Filmtransporten, slutaren och spegeln löper på självsmörjande kullager. Allt är i härdad metall.

Detta är alltså en otrolig robust och pålitlig mekanisk kamera som klarar temperaturer mellan -40° och +50°. Den sista mekaniska kameran som Nikon har byggt. 1997 kom Nikon dock med hybriden FM3 som är både elektronisk och till 100% mekanisk och har en spegel av titan. Den är dock dubbel så dyr som FM2:an.

Jag har alltså fått FM2N med titanslutaren byggd 1988.  I morgon och övermorgon ska jag testa den. Bilderna kommer!

Inlagt 2021-02-22 19:17 | Läst 539 ggr. | Permalink
Låtom oss nu hoppas att den är lika bra som den ser ut! Jag var på Nikonspåret några år, F3. Den var ju batteriberoende vilket oroade mig, men batteriet varade länge och det fanns ett reservläge med 1 manuell tid.
Svar från Wolfgang 2021-02-22 19:47
Måns, ja, den är som ny.
1985 köpte jag en Nikon F3 och hade den största delen av 90-talet. Det var en bra kamera och min hade en mycket fin HP-sökare. Lätt att se genom med glasögon på. Under en mycket regnig vandring i Sarek la dock elektroniken av, vilket var en besvikelse och bara det mekaniska 1/60 sek med en separat utlösare på framsidan av kamerahuset funkade.
När jag nu skulle köpa en analog Nikon igen, fick det bli den helt mekaniska FM2:a som har fått så mycket beröm. Den blev också mycket billigare än en Leica M :-)
Vi får se! Mvh Wolfgang
Fräsigt! Jag har haft en FM2n som jag inte minns riktig varför jag sålde. Antagligen för att jag hade (och fortfarande har) för många analoga kameror:-)) Vill minnas att jag var mycket nöjd med den, utom den lilla detaljen att sökaren inte visar 100%. Å andra sidan är den ljus och klar, och lagom stor.
Svar från Wolfgang 2021-02-22 22:06
Tack ska Du ha, Martin! Det analoga blir en liten bisyssla :-) för känslans skull. Jag har ju redan en Rolleiflex som jag är nöjd med och denna blir ett bra komplement. Några Nikonobjektiv har jag redan. Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang - lycka till med den spännande. Jag minns väl den modellen. Jag blev först "Nikon-mann" med den begagnade F301 som jag just skrev om. Den första nya Nikon blev sedan en D70 och sedan blev det Nikon direkt till D700 som jag fortfarande har idag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Wolfgang 2021-02-22 22:08
Tack ska Du ha, Erik! Jag har haft Nikon nästan alla år. Det är något personligt med kameror! Mvh Wolfgang
Hej,
Den är vacker och har gott rykte för hållbarhet och driftsäkerhet. Den får du mycket glädje av.
Jag hade F3 under ett antal år och jag blev aldrig helt vän med den.
Lycka till
Bob
Svar från Wolfgang 2021-02-22 22:20
Tack ska Du ha, Bob! Ja, jag köpte den för hållbarhet och driftsäkerheten. Men den är också vacker och stilren,
och så har jag redan några nikongluggar. Och gamla Nikonobjektiv är inte dyra. Jag har haft en Nikon F3 med den fina HP-sökaren under 80- och 90-talet. F3:an var ju elektronisk och hade mekanisk bara 1/60 sek som reserv med en separat avtryckare på framsidan som kändes avigt att trycka på, vilket jag fick göra under en blöt Sarekvandring, när F3:ans elektronik la av. Visserligen kom F3:an till liv igen, när den hade torkat, men jag blev besviken på den och sålde den. På 90-talet upplevde jag -30° i Björkliden i början av februari och min dåvarande M6:a funkade hela tiden. Så det känns fint med FM2:an som klarar -40°, vilket är tryggt, ifall jag skulle resa till kalla breddgrader igen. Mvh Wolfgang
En intressant och nostalgisk kamerahistoria. Jag har haft några Nikon FM2N, både svarta och kromade hus (och hade nog även en gammal Nikon FM ett tag). Minns att Nikon FM2N länge var min favoritkamera (innan jag för första gången skaffade en gammal m-lecia). Precis som Martin också anmärker, så kunde jag dock störa mig lite på att sökaren bara visade ca 93 % av vad man fick med på negativet. Minns också att jag först hade en Nikon FE2, som ju hade en elektronisk slutare, istället för mekanisk som Nikon FM/FM2 hade. Men det jag kunde föredra med Nikon FE2 var exponeringsmätaren i sökaren, som hade följevisare, istället för lysdioder (plus/minus) som Nikon FM/FM2. Men det är ju en vane- och smaksak.
Minns också att nästan alla unga svenska fotografer ville ha en Nikon FM2, för det hade ju Anders Petersen ;)
Svar från Wolfgang 2021-02-23 23:57
Tack så mycket, Johan, för Din intressanta kommentar! Kul att läsa vad Du har varit med om :-) På diatiden, så var det ju noga att ha en sökare på 100%, men med negativfilm får man +7% mer som man kan ju skära bort efteråt, så det stör mig inte. Mvh Wolfgang