Nytt försök efter en CLA-service

Slutartiderna på min Rolleiflex T har justerats hos Analoga Kameror i Stockholm, och de funkar fint nu! Så jag testade med en Ilford FB4+ (125 ASA) som jag framkallade i Paranol S 1+25 under 11 minuter med agitation varje minut. Det funkade bra och frågan är om jag nu har hittat "min" film och framkallare. Vi får se. 

Jag hade visualiserat att fotografera Petrikyrkan i flödande solljus. Tanken var att få fram hela gråskalan från vit till svart. Av den anledningen gjorde jag en spotmätning på flera viktiga skuggspartier. Jag använde stativ och tog bara 1 bild. Det är ju "sport" med bara 1 negativruta per motiv! :-)

Men jag gjorde ett fel, jag noterade inte bländare och slutartiden, vilket jag ska göra från och med nu.

Inlagt 2022-03-31 16:29 | Läst 814 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Wolfgang,
Perfekt teckning från vitt till svart. Mätte du upp all zonerna och styrde framkallningstiden från det?
Vilken upplösning skannade du negativet med. Jag är lite förvånad över att filmen är så kornig i mellantonerna.
Förlåt över klagan. Flera störande damm i bilden.
Mycket intressant bild.
Ha en fin weekend
Bob
Svar från Wolfgang 2022-03-31 23:26
Hej Bob, tack ska Du ha! Nu har jag rensat negativet bättre och skannat in en ny version. Tidigare hade jag skannat med 2400 dpi, men den här versionen med 3200 dpi. Originalet gav med 3200 dpi så mycket som 40 milj MB. Jag tycker inte att kornet är så stor, men förstorar man till 200%, så syns ju kornet tydligt, men med en normal förstoring och eventuellt på papper är kornet inte störande. Jag framkallade i Paranol S som är Tetenals motsvarighet till Rodinal, vilket ju alltid ge ett något större korn. Jag ska byta framkallare så småningom för att få finkorn. Kanske också framkalla något mindre tid än 11 minuter som databladet föreslår. Det är ju det som är spännande att man kan styra resultatet med filmframkallningen. Det gäller att hitta rätt film och framkallare. I det hela en svårare process än den snabba digitala. Även bearbetning i Lightroom är lättare och snabbare än jobbet i mörkrummet. Jag ska naturligtvis fortsätta med den digitala kameran, men som omväxling för vissa motiv gillar jag den analoga processen och att det är kul att fotografera med de gamla kameror.
Mvh Wolfgang
Bob Bovin 2022-04-01 07:50
God morgon!
Det blev mycket bättre. Så fin bild med perfekt gråskala.
Lycka till med fortsättningen.
Ha en fin weekend
Bob
Svar från Wolfgang 2022-04-01 15:46
Tack ska Du ha, Bob! Förresten, jag gick runt i motivet och mätte skuggorna och bestämde att den viktigaste skuggan låg i zon IV och då stack inte högdagrana iväg. Mvh Wolfgang