Olympus OM 10

Denna Olympus OM 10 fick jag av en vänlig arbetskollega. Den funkade inte, men jag har lämnat in den till service och fick den tillbaka i onsdags. Jag tog en rulle direkt! Men mitt fix är slut, så jag kan inte framkalla den idag, och det blir bara  ett inlägg som visar en analog kamera. Jag tycker att den har en vacker design. Den är halvautomatisk med val av bländare. Vill man ställa in slutartiderna, så fär  man köpa  en adapter (den runda ringen till höger). Man väljer alltså bländaren på objektivet och i sökaren syns slutartiden som man ställer in manuellt på adaptern. Kameran  köptes tydligen i början av 80-talet.  Objektivet lär vara mycket bra.

Inlagt 2020-04-12 22:05 | Läst 436 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Snygg, ja!
Svar från Wolfgang 2020-04-13 11:23
Tack, Måns!
Hej Wolfgang.
Olympus OM-4 var et drømmekamera, som jeg aldrig fik. De havde/har et udseende, som jeg var/er meget forelsket i. Objektiverne hørte til blandt de bedste på den tid, som jeg husker det - tillykke med den.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Wolfgang 2020-04-13 11:26
Tack för Din kommentar, Erik! Jag har missat Olympus-systemet, eftersom jag tänkte bara på Pentax, Nikon och Leica på den tiden, men sanningen är att de hade ett mycket bra kameraprogram och skarpa objektiv. Nu får jag testa den här! OM 10 var en budgetkamera och senare kom de mera avancerade, men den här är som ny och ska nog funka bra.
Denna hoppade jag över, lite skum modell tyckte jag. OM2 var trevligare och man behövde inte den där lustiga adaptern för att kunna köra manuella slutartider, Olympus optik var väldigt kompakt o på det stora hela väldigt bra. Ditt ex verkar vara i nyskick, så den kan du nog lita på, hälsn, LO
Svar från Wolfgang 2020-04-13 11:33
Tack för kommentaren, LO. OM 10 var nog mystisk och annorlunda på grund av den separata adaptern, dock nog så avancerad, eftersom den hade utan adapter automatiska slutarinställningar, när man valde bländaren. Samma har vi ju nu i de digitala kameror med inställning A. Adaptern är ju bra för mig, eftersom jag vill ställa in manuellt. Detta exemplar har nog inte använts mycket och känns som ny. Ska bli kul att testa! Mvh Wolfgang
Min första systemkamera var just en OM10 med samma objektiv som på din. Jag köpte den för sommarjobbspengar nån gång -82 eller -83. Den blev sedan bytt till en OM2. För ett par år sedan hittade jag en helt fungerande OM10 Quartz, svart och i fint skick på ett loppis och betalade hela 15,- euro för kamera, 35-70 mm objektiv samt blixt. Bytte ljustätningar i bakstycket och så var det bara att fota. Har även manualadapter. Quartzen är i princip samma kamera men den har ett databakstycke som man kan skriva in t.ex datum på bilderna (vem som nu vill det...) men det var väl hightec då det begav sig.
OM-systemet är nog men favorit. För tillfället bor det en OM1 två OM2 en OM4TI och en OM10 Quartz hos oss!

Tommy S.
Svar från Wolfgang 2020-04-13 21:19
Tack så mycket, Tommy, för Din berättelse om Olympus! Du är ju "välklädd" med Olympuskameror. Objektivet lär vara bra och jag har även en Zuiko 3,5/135 mm till. Det ska bli kul att fotografera med den vid sidan om det digitala.
Hälsningar
Wolfgang
En sådan hade mina föräldrar, och den var jämt med på turerna ut i skog och fågelsjöar. Fin kamera. Jag skaffade sedan OM40 och OM1 när jag fick eget intresse, med 35-70, 100 och 135 mm.

Nyligen fick jag en OM2 och en OM1 av en kompis. De funkar inte riktigt, och jag undrar därför var du fick din servad. Kanske är värt att göra även för mig. Olympus hade absolut de elegantaste systemen!
Svar från Wolfgang 2020-04-14 20:59
Tack för Ditt svar! Jag fick den servat hos Kameraservice på Holmgången i Malmö. Han lämnar ingen servicegaranti, men min OM 10 funkar bra igen!
Fick betala kr 1000,- för reparation av en spegel som satt fast.
Här är hans hemsida: http://www.kamerateknik.se
MattiasL 2020-04-14 21:43
Aha, fint! Ska höra av mig till honom och se om han kan greja ljusmätaren på OM2:an.
Jag har en sådan också, det är en gedigen kamera. Jag har ett par OM 1'or och OM 2'or som jag älskar. Olympus har alltid gjort små kameror med hög kvalitet som jag gillar. En kompakt utrustning följer alltid med.
Svar från Wolfgang 2020-05-13 11:11
Tack så mycket, Christer! Jag har sett på Din sida att Du har en stor Olympusutrustning och mycket annat! I en senare blogg har jag lagt upp några bilder som jag har fotograferat med just den kameran. Och just nu väntar en rulle på framkallning!