Pollare

En pollare i Malmö hamn. Analogt foto med Nikon FM2n + 1,8/85 mm AI.

T-max 400 framkallad 9 minuter (istället för 7 minuter) i Tetenal Paranol S 1+25 (motsvarande Rodinal).

Scannat med Plustek 8200i AI Silverfast.

Någon efterbehandling i Adobe behövdes inte. Scanning med 3200 dpi som tog 1 minut.

Inlagt 2021-04-15 12:25 | Läst 247 ggr. | Permalink
Hej Wolfgang.
Motivet er meget velegnet til at vise T-Max filmens egenskaber - som jeg har læst mig til :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Wolfgang 2021-04-15 14:51
Tack ska Du ha, Erik! Jag framkallade 2 minuter för länge, vilket ger ett grovt korn. Annars är T-max finkornigare och som 400 ASA den mest finkornigaste om man framkallar i T-max-framkallaren istället för Rodinal. Mvh Wolfgang
Erik Madsen 2021-04-15 15:12
Hej igen - 9 minuter !!! det går inte en annan gång :-) :-) Hi hi
Jag har ingen aning om eller förstand på området.
Vänliga hälsningar. Erik.
Hej Wolfgang! Intressant! Andra analogfotografers erfarenheter och upplevelser av filmer, framkallare ”från ax till limpa” är värdefullt att ta. del av - tyvärr är det få som anger info så komplett som du här.

Mitt omedelbara intryck var att resultatet blev lite väl kornigt...men med vissa motiv är det bra också! Pollaren är fotad en mulen dag antar jag...har du några exponeringsdata, dvs bländare, slutartid?

Ser fram emot att ta del av dina ytterligare tester!
mvh
/B
Svar från Wolfgang 2021-04-15 15:05
Tack så mycket, Börje! Även Nils Bergqvist brukar redovisa tekniska data!
Jag tycker att tekniken hör ihop med fotot på en fotosida medan den är ointressant på en fotoutställning i ett galleri. Jag är också medveten om att mitt analoga äventyr har inte gått hela vägen, eftersom jag har scannat negativet. Fast vi har ett fint mörkrum i min fotoförening, så använder jag inte det, eftersom jag får besvär i ögonen efter ett par timmar och besväret tar flera timmar efteråt att försvinner. Detta beror ju på vätskorna. Vill jag skriva ut bilden, så får Crimson eller Scandinavian Photo hjälpa till.
Jag är medveten om att resultatet blir rätt kornig som inte stör här, men däremot på de bilder som har himmel. Men bra att veta vad som kan hända vid överframkallning. I fortsättning kommer jag att hålla mig till tiderna. Jag är dock mycket nöjd med Tetenals Paranol S som har lång hållbarhet tack vare dess koncentration.
Jag borde skriva upp exponeringstiderna. Här minns jag att jag använde bl 2,8 vilket gav en snabb exponeringstid. Det stämmer att det var en mulen och grå dag. Mvh Wolfgang
Canalog 2021-04-17 00:17
Tack, Wolfgang! Jag har också en flaska Tetenal Paranol S stående men har inte använt den ännu - men blir inspirerad av dina försök, och ska prova själv.

Är den framkallaren särskilt miljöfarlig? Jag har fått det intrycket...
mvh
/B