Potatisbacken

Potatisbacken är en potatisåker i Ammarnäs i Sorsele kommun.
På en brant södersluttning, en moränkulle från istiden, odlas det potatis, vilket är gynnsamt tack vare att frosten kommer sent. Backen harvas kollektivt i början av sommaren, medan odlingen i övrigt sker individuellt av byborna på ett tjugotal fördelade odlingslotter.
Den blev vald som "Sveriges åttonde underverk" av lyssnare på Sveriges Radio P4 år 2010.
Jag har fotograferat den 2007.

Inlagt 2021-08-01 00:25 | Läst 332 ggr. | Permalink
Oj!

Kollade lite på nätet. "Den började användas av Ammarnäs första aktive jordbrukare Nils Johansson, vilken övertog nybygget Övre Gautsträsk 1827." Och brukas fortfarande , man harvar nu med ett traktordrivet spel som drar upp det stora redskapet som biter ganska djupt i jorden. I övrigt genomförs allt för hand och det är ju så brant att folk trillar ikull. Mycket och hårt jobb men mandelpotatisen blir fin. (Jag vill också minnas att kalla klimatet eliminerar en hel del angrepp på potatisen.)
Svar från Wolfgang 2021-08-01 12:35
Tack, Måns! Allt Du skriver stämmer bra! Från baksidan kan man gå upp på backen, vilket jag har gjort. Förr odlades flitigt på backen, men jag fick höra att så är det inte längre på samma sätt. Det är kanske smidigare att gå till ICA :-) Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang.
Spændende historie og et meget flot foto.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Wolfgang 2021-08-01 22:27
Tack ska Du ha, Erik! Mvh Wolfgang