Rolleiflex T "White Face"

Förra året köpte jag på Tradera en Rolleiflex T "White Face".

1957 fanns en stor prisskillnad mellan en "Rolleiflex" och en "Rolleicord". För att fylla ut den skillnaden tillverkades en "Rolleiflex T" mellan 1958 och 1976 i 3 olika versioner, vilket blev en något enklare och därmed billigare Rolleiflex (dock dyrare än en Rolleicord).

Den 3:e versionen fick under de sista tillverkningsåren på 70-talet en ljus aluminiumplatta runt objektiven (tidigare gråaktig) och därför kallades  den versionen för "White Face". Serienumret är ingraverat i den plattan.

Objektivet är en Carl Zeiss Tessar 75 mm f/3,5.  "T" står för första bokstaven i konstruktörens förnamn, Théodore Uhl (alltså inte för "Tessar").

Förra månaden tog jag en rulle med en "Ilford FB4 Plus" (125 ASA) som jag framkallade i "Neofin Blau" under 10 minuter. 

Inlagt 2021-12-23 13:23 | Läst 716 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Det var en härlig historia i Juletid, tack.
Ha en fin Jul
Bob
Svar från Wolfgang 2021-12-23 15:12
Hej, tack för underfundig kommentar! När jag tittar ut genom fönstret, så får även Lille Julafton en "White Face"!
God Jul!
/Wolfgang
...och fina foto får din skaparsjäl ut från den. För kameran är bara verktyget!
//Conny
Svar från Wolfgang 2021-12-23 20:22
Tack ska Du ha, Conny! Den gör det inte lätt för skaparsjälen och så måste man vara vän med tekniken också! Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang.
Jag såg din bild i eftermiddags på min iPad. Vanligtvis använder jag bara iPaden för att läsa på och vänter med att studera eller kommentera bilderna tills jag ser dem på min datorskärm. Det lönar sig så mycket med denna bild !!!
Det jag gillar mest med den är din komposition och de ljusa fläckarna på träet och på vägen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Valet av "Neofin Blau" är helt perfekt --- nej nej det är bara på skoj - du vet att jag inte har en aning om det :-)
Tack ska Du ha, Erik! Menar Du att en iPad inte kan återge bilden bra?
Det tog lång tid att hitta en fungerande komposition i den kvadratiska bilden och framkallningen är en hel annan historia :-) Mvh Wolfgang
Erik Madsen 2021-12-23 20:40
Hej igen.
Jag tillhör dem som förstorar på en stor skärm och inte på de där små "pyte pyte skärmarna" :-) När fotografierna förtjänar det ! Jag har en Hasselblad-tidning som uteslutande handlar om 6x6-komposition och det tycker jag är svårt.
Vänliga hälsningar. Erik.
Svar från Wolfgang 2021-12-23 21:36
Hej Erik, trevligt att Du tittar på stor skärm! Det gör jag också! Man kan även i sin digitala kamera ställa in en kvadrat, vilket är en bra övning, men det visste Du säkert. Mvh Wolfgang