Så mycket analogt att det skriker om det!

För några år sedan gick jag en kurs i Cyanotypi som är en bildteknik  som ingår i beteckningen  "ädelförfarande". Det är en av de gamla fototeknikerna  från slutet av 1800-talet.

Jag har glömt detaljerna, men jag skapade i alla fall ett storformatsnegativ från ett småbildsnegativ som jag kontaktkopierade på ett akvarellpapper.

På detta 300 gr akvarellpapper  hade jag penslat i mörkrummet en ljuskänslig blandning av vetemjöl, Ammoniumferricitrat och  kaliumferricyanid.

När blandningen hade torkat läggs storformatsnegativets ljusa sida på och med en glasskiva  ovanpå. Allt detta belyses med UV-ljus i ca 1 timme.

Sköljning ser i vanligt vatten och fram kommer en blåtonad  bild. För att få den bilden istället bruntonad, så läggs bilden i ett bad med vatten som kokas upp med ekbark.

Den här bilden har jag skapat på det viset. I min förra blogg kan man se den vanliga bilden.

.

Inlagt 2021-03-12 00:15 | Läst 548 ggr. | Permalink
Jätte snyggt gjort. Det ger bilden ett lyft, från ett fint komponerat foto, till ett riktigt konstverk. Hantverket med ädelförandet tillför en dimension extra.
Har du gjort fler Cyanotopi bilder?
// Conny
Svar från Wolfgang 2021-03-12 09:28
Tack ska Du ha, Conny! Bengt Persson var vår lärare i Lund. Vi höll på en lördag och söndag. Det blev en del misslyckade försök, men jag fick en till som jag är nöjd med och den är i original blåton. Jag ska lägga upp den också på bloggen. Mvh Wolfgang
Hej,
Din bild väcker härliga minnen. Jag ägnade hela 80-talet till ädelförfarande. Det hantverket räddade min mentala balans. Underbart att ägna en kväll åt en unik kopia av en bild. För metoden gummitryck tog det en veckas jobb med en färgbild. Jag gjorde nästan alla metoder, inklusive den alltför dyra platinatryck metoden.
Cyanotypi är den enklaste och troligen den mest arkivbeständiga metoden av alla. Man kan göra gigantiska kontaktkopior med cyanotypi och framkalla i swimmingpoolen. Toning kan sedan göras med många naturmedel. Din metod var ny för mig.
Jag tvekar inte att säga att en sådan bild som din är ett konstverk.
Jag skall göra en blogg snart med några exempel på några ädelförfarande bilder.

Ha det väl
Bob
Svar från Wolfgang 2021-03-12 09:51
Tack ska Du ha, Bob! Jag kan tänka mig att Du gjorde alla metoder, vetenskapsman som Du är! Alla metoder är tidskrävande och som Du säger, Cyanotypi är den enklaste av dem, men kräver att man är noga och har tålamod. Jag gjorde en del misslyckade försök den weekend, men jag har lyckats med en bild till som jag ska visa i bloggen. Belysningstiden under UV-ljus måste man gissa. Det finns också möjlighet att låta solen belysa den, men då i 8 timmar, tror jag. Numera kan man skriva ut ett stort negativ i en skrivare. Vi fick ju göra det i mörkrummet via en papperskopia. Några av oss i fotoklubben träffas privat för att ägna sig åt alla metoder i ädelförfarande. Kul att Du tycker att min bild är ett konstverk, i alla fall, så håller den i minst 300 år! Ska bli kul att se Dina här på bloggen!
Mvh Wolfgang
Wow, den är fin. Intressant att läsa om sådana här för mej helt okända mörkrumstekniker / -metoder.

Tommy S.
Svar från Wolfgang 2021-03-12 09:30
Tack ska Du ha, Tommy! Det finns fler metoder i ädelförfarande som är mer komplicerade. Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang.
Intressant om en teknik som jag bara har läst om.
Det kan inte vara mer analogt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Wolfgang 2021-03-12 13:43
Tack ska Du ha, Erik! Ja, det här är mycket analogt fast jag har scannat in bilden :-)
Mvh Wolfgang
Snyggt, du borde återuppta detta. Gillar speciellt att du fått en annan ton med ekbarksbadet. Den vanliga blå cyanotypi-tonen tycker jag inte är så passande för fotografi.
Svar från Wolfgang 2021-03-14 00:45
Tack så mycket, Nils! Ja, jag har funderat på att försöka på nytt. Jag är också tveksam till den blå tonen, men jag har en bild i blå ton som jag ska visa i morgon. Mvh Wolfgang