Spår på fasaden

Lunds domkyrka har en fasad av sandsten från trakten vid Helsingborg och Höör. Tidens tand, luftföroreningar och regnvattnet från blytaket har satt sina spår som jag har gjort närbilder av.

Inlagt 2020-06-21 00:10 | Läst 865 ggr. | Permalink
Hej Wolfgang,
Förlåt mig om jag korrigerar dig angående bergarten som bygger upp vår gråa domkyrka i Lund. Kyrkan är till stort exteriört byggd med så kallad Höör sandsten. Det är en sedimentär, ganska stabil, byggsten som i huvudsak bröts i stora stenbrott vid Höör.
All bergarter vittrar med tiden. Så sandstenen vittrar till sandkorn, små korn av Kvarts och en aning bindande lera som finns mellan kornen.
Det ger en märklig grogrund till en mångfald av plantor, vars frön kommer med vinden.
I Lund finns också röda byggnader, som Grand, vilka är byggda i en röd sandsten. Den stenen kommer från Området kring Öved och kallas därmed Öved sandsten. Ett av de större stenbrotten kallas i folkmun ”Helvetesgraven”.
Båda sandstenarna är naturligtivs sedimentära och kan innehålla fossil. I den röda sandstenen kan man här och där se fiskfjäll.
Ha en fin riktig midsommar Idag
Bob
Svar från Wolfgang 2020-06-21 09:24
Stort tack, Bob! Det klart att Du har rätt, jag menade sandsten och skrev fel, men har genast ändrat! Jag har däremot läst att sandsten hämtades från Helsingborg alldeles i början, men det mesta kom senare från Höörtrakten, precis som Du skrev. Nästa gång ska jag titta närmare på Grand för jag visste inte att den stenen kom från Öved. Däremot vet jag att det finns ett stenbrott med röd sandsten vid Öved. Fasaden i Jugendstil på Södergatan 10, Malmö, som har varit Skånska Banken (numera Handelsbanken) har nämligen byggts med röd sandsten från Öved. Jag har förresten jobbat i det huset. :-)