Svartvita digitala bilder - alla med bl 1,4

Det är varmt idag, så jag gick en runda i bokskogen, där ljuset spelar mot skuggorna. Jag vallade min 13 år gamla Nikon D700. Den funkar fortfarande, men spegeln skramlar vid avtryck, vilket jag aldrig har tänkt på förr. Jag monterade på den en Nikkor 50 mm AI f/1,4 från 1977. Jag konverterade till svartvitt i Lightroom. Alla bilder med 1,4.

Inlagt 2022-08-10 18:52 | Läst 1092 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Wolfgang
Kontrasten är bra. Det är ett trevligt objektiv.
Den sensorn är ju inte som de senaste, men det kanske är bra mot det objektivet.
Ha en fin vecka
Bob
Svar från Wolfgang 2022-08-10 20:41
Tack ska Du ha, Bob! Ja, sensorn i Z6 är bättre än i D700, speciellt i svagt ljus. Men i vanligt ljus, så är skillnaden inte så stor. Jag borde göra en jämförelse någon gång. Objektivet har karaktär och är bra på sitt sätt. En Summicron eller Zeiss är naturligtvis bättre på största bländaren. Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang,
Sitter i husvagnen och tittar på dina fina bilder. Skönt ljus och en härlig gråskala.
Snyggt jobbat
//Conny
Svar från Wolfgang 2022-08-10 20:43
Tack ska Du ha, Conny! Jag ville få fram en mystisk känsla, t ex i slottet som skulle se lite hotfullt ut :-). Annars var allting grönt i skogen. Ha det bra i husvagnen! Mvh Wolfgang
connyM 2022-08-10 20:57
Du lyckades med dina intentioner. Det blev verkligen ett lite mystiskt ljus.
Hej Wolfgang.
Jag har sett dem här på FB och gillar dem. Jag känner fortfarande att jag går i 1:an när det kommer till sv/v. Det är därför jag inte har en föredragen svart/vit stil heller - mer eller mindre kontrast ?Jag tror det beror på motivet och mitt humör när jag är ute och fotograferar. Jag konverterar sällan. Jag fotade redan sv/v direkt ur kameran med min Nikon D700, där man även kan förinställa kontrast, ljus, filter osv. Jag har behållit min Nikor AF-S 50mm 1:1,4G och en gammal 28mm.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Wolfgang 2022-08-11 00:12
Tack för Ditt kommentar, Erik! De gamla fotograferna, såg ju världen i färg precis som vi och de kunde endast se färg i sin sökare. När Ansel Adams mätte ljuset med sin spotmätare så konverterade han färgtonerna till svartvita toner i huvudet för sitt zonsystem. Frågan är då vilken färg motsvarar zon V som är mellangrå (18%). Han pratade mycket om visualisering att se bilden monokromt. Med min D700 kan jag inte få färg i sökaren och inte heller med mina analoga kameror, men med min Z6 kan jag få monokromt i sökaren, men jag använder aldrig den inställningen. Jag tycker att kameran ska inte bestämma det monokroma utan det ska jag göra efteråt i Lightroom, och det finns många variationer för konverteringen. Den här valda versionen är liksom dagens. En annan dag tar jag kanske en annan. Jag har ju raw-versionen kvar. Men alla har vi vår egen teknik! Mvh Wolfgang
Å fina bilder! Lite drömsk sagokänsla med ljusspelet och svärtan, och det korta skärpedjupet.
Svar från Wolfgang 2022-08-12 11:19
Tack ska Du ha, Lena! Kul att Du gillar den drömska stämningen som största bländaren skapar. Mvh Wolfgang