Test av en udda film

Jag hade fått en svartvit film av en fotokompis. En ADOX  CHS Art Series, 25 ASA som tillverkas i Kroatien.

Jag fotograferade hela rullen i Malmö i går för att testa den, och så framkallade jag direkt.

Jag kände inte till filmen och fick ta information från nätet och databladet.  

Den ska inte överexponeras. Det rekommenderas ett härdad fix, eftersom den kan repas lätt. Som stoppbad rekommenderas endast vatten.

Jag framkallade den i Tetenal Ultrafin 1+10 i 3 minuter under ständig och långsam agitation, och det gick bra.

Jag fotograferade med min Nikon FM2n (1988) och Nikkor 50 mm f/1,4 AI (1977).

.

Inlagt 2022-07-26 14:32 | Läst 680 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej. Jättefin gråskala i dina välkomponerad bilder. Mästerligt! Hälsar NL
Svar från Wolfgang 2022-07-26 16:03
Jag tackar och bockar! Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang.
Super s/v fotos - gillas.
Den film minder mig om Fujis Acros std. direkte ud af min X100F og uden nogen af mine simuleringer.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Wolfgang 2022-07-26 20:18
Tack ska Du ha, Erik! Den filmen påminner säkert om en bild från Din X100F, eftersom den har som digitala bilder inget synligt korn. Däremot är den trots skärpan mjukare i kontrasten, tycker jag. Mvh Wolfgang
Filmen och ditt sätt att använda den gav speciell karaktär åt bilderna - mycket nyanser med återhållen kontrast. Fint detta!

Jag fastnade lite för första bilden med emaljerade skyltarna och galvaniserade vattenkannorna och trottoarplattorna. Och fastnade mycket för näst sista, den med en relikt från Baltiska Utställningen i Malmö 1914, ett tempel ritat av Ferdinand Boberg som du plåtat förr och visat här,
https://wolfgang.fotosidan.se/blog/176533.htm
Svar från Wolfgang 2022-07-26 20:29
Tack ska Du ha, Måns! Kul att Du gillar! Vattenkannorna kunde jag inte gå förbi, eftersom de erbjöd ett monochrome motiv även i verkligheten. Granittemplet har jag fotograferat många gånger med olika kameror. Jag bor i närheten och går ofta förbi. På gamla bilder ser man att det står framför entrén till Baltiska utställningen, och nu står den fortfarande på samma plats mitt i en "urskog" som är exakt 100 år gammal. I ovanstående bild står den i en ganska ljus skugga som ger fina gråtoner. Med den här finkorniga filmen blir kvaliteten nästan lika bra som med mellanformat, vilket bevisar att ljuset är viktigare än kameramodellen. Mvh Wolfgang
Hej,
Så skall svart-vita bilder se ut ur alla aspekter.
Det imponerar.
Ha det väl
bob
Svar från Wolfgang 2022-07-26 20:31
Tack så mycket, Bob! Inspirerande att Du uppskattar mina svartvita försök! Mvh Wolfgang
Hej Wolfgang,

Det är alltid lika intressant att få ta del av ditt utforskande av olika svartvita filmer. I den här serien uppskattar jag den ljusa tonen, som väl är ett uttryck för återhållen kontrast, som Måns Hagberg säger. Den tonen kommer till sin rätt i den bild som jag tycker är bildmässigt mest intressant, nummer två med staketet som bågnar under det framvällande gräset. Här finns en fin kontrast i både form och textur mellan de raka staketspjälorna och de böjda grässtråna som kommer fram fint i din bild med sin milda tonkontrast. Konnotationen av kamp mellan natur och kultur ger sig själv, liksom vem vinnaren är.

Däremot tycker jag att templet i Pildammsparken kommer mer till sin rätt (i mina ögon) i din tidigare bild från 2018. Där framstår templet som mörkare och tyngre än i din senaste bild och ser mer ut som det stabila stentempel som det är. Troligen spelar skillnaderna i ljusförhållanden en roll, tillsammans med de olika filmtyperna. Men detta hade jag inte kunnat se utan att göra en direkt jämförelse mellan två fina bilder.
/Sven
Svar från Wolfgang 2022-07-27 00:19
Tack så mycket för en utförlig kommentar, Sven! Motivet i bild nr 2 har jag fotograferat många gånger förut. Varje gång jag har gått förbi, "uppmanade" mig motivet att ta en ny bild, vilket jag har gjort. Jag kände kanske på mig samma reflektion som Du så bra beskriver, nämligen "kampen" mellan natur och kultur.
Om staket hade varit helt rakt, så hade jag inte fotograferat det.
När det gäller granittemplet, så ser den robust ut på den kvadratiska och mörkare bilden från 2018, medan ovanstående bild gör ett slankare och ljusare intryck.
2018-bild är fotograferat med 80 mm brännvidd i mellanformat och ovanstående med 50 mm i småbild. Båda anses som normalobjektiv i sina resp format, men det finns tydligen en visuell skillnad. Mvh Wolfgang.
Hej Wolfgang,
Kan bara hålla med föregående skribenter. En fin och väldigt rik gråskala, mjuk men ändå med sting i.
...och som vanligt så är dina "test-bilder" härligt välkomponerade.
Snyggt jobbat!
// Conny
Svar från Wolfgang 2022-07-27 09:07
Tack ska Du ha, Conny, för Din för mig inspirerande kommentar! Mvh Wolfgang