Test av min Rolleiflex T

Jag har en Rolleiflex T från 1975 med en Carl Zeiss Tessar 75 mm f/3,5. Rolleiflex T ligger i prisklassen mellan Rolleicord och Rolleiflex F. Jag köpte min billigt på Tradera.

Men inte helt oväntat så funkar inte slutartiderna! Jag har testat alla slutartider med anpassad bländare på samma objekt och det är bara den här rutan som fick en bra exponering. Slutartiden var 1/125. Alla andra är antingen för ljusa eller för mörka. Så det ska bli en justering!

Inlagt 2022-01-23 19:22 | Läst 587 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag har precis sålt min Yashica Mat 124G TLR. Behövde den inte nu när jag skaffat en annan 6x6 med utbytbar optik och som även finns ljus-schakt till, vilket jag gillar. Testade tiderna likadant som du innan jag sålde den och den fungerade perfekt. De flesta äldre mekaniska kameror behöver annars slutarservice, kostar nån tusenlapp, men sen är kameran som ny igen. Det är det värt.
Svar från Wolfgang 2022-01-23 21:14
Tack ska Du ha, Nils! En Yashica Mat 124G TLR är en fin kamera! Men jag förstår att Du vill kunna byta objektiv. Det kan jag ju göra med mina småbildskameror och känner att jag inte behöver göra det med mellanformataren. Det blir billigare så :-). Dessutom är det nyttigt att bara ha ett objektiv, men jag kanske ändra mig? Dock är en Rolleiflex lät att ha med och man behöver inte något stativ i dagsljus, men slutartiderna måste ju funka! Jag har varit i kontakt med Jonas Vikström hos Analoga Kameror i Stockholm. Han har med fördel servat min Nikon FM2n tidigare, och han kan serva min Rolleiflex, så den ska jag skicka till honom.
Förresten, filmen jag använde i testet var en Formapan 100 som jag framkallade i Paranol S, 1+25 under 4 minuter.Mvh Wolfgang