Vad är skillnaden mellan Nikons non-AI, AI och AI-S ?

1959 kom Nikon med sitt berömda F-bajonett som hade en gaffel på objektivets bländarring, de så kallade "kaninöronen". På kamerahuset vid bajonetten satt ett rörligt stift som överförde inställd bländare till exponeringsmätaren genom att objektivet kopplades på så sätt att stiftet placerades mellan "kaninöronen". 

Sådana objektiv kallas senare för non-AI (eller pre-AI) och fungerade på alla Nikons kamerahus byggda mellan 1959 och 1977. 

1977 kom Nikon ut med hus som hade A-Prioritet. Bländaren ställdes in på objektivet och kameran valde slutaren.  Nu kräves nya objektiv! Dessa kallades för AI (Automatic Indexing), och alla NON-AI passade inte längre, men de kunde byggas om. Det var nödvändigt, för att annars  förstördes  den så kallade "feeler" vid kamerans bajonett. Den som hade ersatt stiftet.

1981 lanserade Nikon nya kameror även med S-prioritet. Nya objektiv igen som kallades för AI-S. Dock funkade de gamla AI-objektiven, men utan S-prioritet.

Alla non-AI-, AI- och AI-S objektiv har samma linser och formula. 

På min bild ser ni 3st olika Nikonobjektiv.

1. Det i mitten, ett 50 mm, är från 1975 och har varit ett non-AI, men har byggts om.  Ett non-AI  har bara en rad med bländarsiffror och inget hål i "kaninöronen". Ännu äldre non-AI har en fokuseringsring av metall.

2. Till höger en 85:a  från 1976 som är ett AI och har fått 2 rader med bländartal. Den nedersta raden har dock endast vita siffror och "kaninöronen" har hål som släpper igenom ljus på de små vita siffrorna vilka speglas in till sökaren. Bländare 22 på bländarringen är blå.

3. Till vänster en 35:a som är ett AI-S från 1982. Nu är bländaren 22 orange på båda rader.

Och till slut ett foto som jag har fotograferat idag med min  digitala Nikon Z6 och gluggen i mitten på Nikons adapter.

Voilà!

Inlagt 2021-04-15 20:39 | Läst 791 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Wolfgang.
Interessant læsning og tak for, at der også er andre "nørder" end mig på FS-bloggen - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Wolfgang 2021-04-16 00:21
Tack, Erik, javisst, det är nördigt :-) men ändå viktigt, när man köper gamla Nikonobjektiv! Jag gillar historia i teknik och i bild.
Mvh Wolfgang!