Zeiss Ikon Contaflex

Zeiss Ikon Contaflex har varit min första småbildskamera på 60-talet som jag dock sålde på 70-talet på grund av begränsad möjlighet att byta objektiv.

Man kan dock byta objektiv till vidvinkel eller kort tele genom att skruva av frontlinsen och skruva på en lins som ger antingen den önskade vidvinkel eller det korta telet.

Det finns även närbildslinser att fästa framför befintlig glugg.

Kameran var den första spegelreflexkamera på marknaden (eller var det en Contax?) och är ett robust finmekaniskt under, och de flesta levererades med det legendariska Zeiss Tessar 2,8/50 mm som uppfanns av Paul Rudolph 1902. Under årens lopp har den förbättrats och när Zeiss' patent upphörde på 20-talet har andra  kopierat linssystemet under andra namn t ex Leica (Elmar) och Agfa (Skopar).

Zeiss Ikon byggde sina Contaflex  mellan 1951 och 1968 och de uppdaterades flera gånger under den tiden. Den har en snittbildssökare.

En 2,8/50 mm-Tessar har 4 linser i 3 grupper. De 2 sista är sammankittade. Numera används Vario-Tessar i vissa små digitala kameror (Sony) och tydligen finns en Tessar i Nokias mobil.

Jag har nu av nostalgiska skäl köpt en Contaflex igen byggd 1967 och provat naturligtvis direkt en HP5-film. Jag gillar inte HP5:s grova korn och kommer att använda T-Max framöver. Men som bildexempel kommer här ett foto som jag har plåtat igår. Jag är inte nöjd, men allting kan bli bättre! Vi får se!

Inlagt 2020-02-20 14:29 | Läst 1512 ggr. | Permalink
Hej,
Jag hade en Contaflex III i början av 1957. Den var bra och jag tog en del sport innan jag bytte till en begagnad Hasselblad 1000F.
Kul att du plåtar med de gamla relikerna.
Ha det väl
Bob
Svar från Wolfgang 2020-02-21 06:36
Tack ska Du ha, Bob! Du plåtar ju också med Dina gamla kameror! De är ju byggda för att användas. :-) Det är kul att plåta motiv som andra inte fotografera och att fotografera långsamt.
Ha det ...
Wolfgang
Hej Wolfgang.
En fin kamer och en fin bild.
Hoppas det blir många roliga stunder med den.
Ha de så gott.
Jerry
Svar från Wolfgang 2020-02-21 06:42
Tack så mycket, Jerry! Ja, den kameran har en själ, slutarljudet är fantastiskt :-)
Resten är fotografens uppgift.
Ha det bra!
Wolfgang
syntax 2020-02-21 10:16
Det ligger en hel del bakom det slutarljudet:
Först stängs centralslutaren, sedan börjar spegeln fällas upp och ljusskyddskivan framför bildplanet fälls upp. Därefter gör centralslutaren själva exponerinen. Nu är det svart i sökaren eftersom centralslutaren är stängd. När man sedan drar fram för nästa exponering fälls ljusskyddsskivan ned framför bildplanet och centralslutaren öppnar sig.
Vissa kallar detta teknisk bravur – andra menar att det är tekniskt stolleri. Det fungerar dock väldigt bra, men kräver inte att förvåna regelbunden service.
En annan följd är att det knappast är någon reportagekamera, då tidsfördsröjningen mellan avtryck och exponering är betydande.
Svar från Wolfgang 2020-02-22 15:05
Tack, Peter, ja, det känns och hörs att mycket händer i mekaniken. Rätt härligt som en nostalgikamera. Den är servad utom mattskivan som har blivit mörk. Det tydligen väldigt dyrt att rensa den, eftersom man måste plocka isär hela kamerahuset. Men den har snittbild, så jag klarar mig. Jag har laddat den nu med T-max 400 som har varit min favoritfilm. Jag har även laddat min Rolleicord V med samma film. Upp till nya äventyr :-)