Tipsa oss om evenemang!

Söktext
Region
Datum
Möten med människor, Inta Ruka

18 maj - 24 augusti, Västerbottens museum

Med värme och respekt har fotografen Inta Ruka (f.1958) porträtterat människor i östra Lettlands glesbygd och i huvudstaden Riga. Hennes bilder visar ett påtagligt släktskap med Sune Jonssons fotografi. Hon föddes samtidigt som han debuterade, och blev inte bekant Jonssons fotografier förrän i början av 2000. Båda fotografernas bilder visades 2006 i London under en samlingsutställning om europeisk fotografi.

The Election av Ulf Berglund

26 april - 18 juni, Tres Hombres Art, Hotel Tylösand, Halmstad

Nelson Mandelas och Sydafrikas väg ut ur apartheid. Bilder från valet 1993-94.

Underverk, bilder från Salas undre värld. Fotograf, "Gruvtroll" Björn Carlander

11 maj - 30 september, Gruvmuseet vid Sala Silvergruva


Nina Ramsby - Jag Tar Kort

8 maj - 1 juni, Galleri Axel, Södermannagatan 16, Stockholm

Nina Ramsby ställer ut på Galleri Axel.

Samtidsbild

26 april - 5 oktober, Stockholms läns museum, Nacka

Ny fotoutställning med 1300 bilder ger unik bild av livet i Storstockholm idag. På Stockholms läns museum. 26 april - 5 oktober. Fri entré.

Volontären, Marie Jönsson

9 maj - 1 juni, Galleri Närbild i Lund


Moa Karlberg: Utfall

24 maj - 6 juli, Höganäs museum


"Journey" - Tommy Ingberg & Richard Brocken

17 maj - 7 juni, Galleri Plan B, Växjö

Tommy Ingberg och Richard Brocken ställer ut fotokonst och foto på Galleri Plan B i Växjö.

Människohandel. 4 Fotografer vidgar perspektiven.

24 maj - 11 november, Värmlands Museum, Karlstad

Dokumentärfotografi är en av Värmlands Museums satsningar. Den 24 maj - 28 september inviger vi en fotografisk berättelse om människohandel i vår tid: människor som på något sätt utnyttjas av andra människor för ekonomisk vinning. Fyra fotografer breddar begreppet människohandel

SOMEONE THERE?

24 maj - 22 juni, Café Isak & Berg, Medborgaregatan 6, Mölndal

En färgglad fotoutställning. Fotografen Cornelia Schmidt visar fönster och dörrar från Europa.

Daily Bread, Jean-Marc Caimi

30 maj - 29 juni, Vasli Souza, Malmö

Fransk-Italiensk fotojournalist och konstnär med sin första solo utställning i Sverige.

The Warriors of Maidan, Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni

30 maj - 29 juni, Vasli Souza, Malmö

Galleri Vasli Souza försöker sig för första gång med med en fotoutställning utomhus, i passagen vid galleriets entré.

Vårsalongen - UFS medlemmar ställer ut

24 maj - 11 juni, Uppsala Galleri, Uppsala Fotografiska Sällskap


Då och Nu

24 maj - 10 september,

Fototävlingen Då och Nu går ut på att ta nya versioner av de gamla bilderna i Europeanas databas.

SHADOWLANDS av Roger Borgelid

28 maj - 31 augusti, Galleri RALF på Marie Laveau Stockholm

Galleri RALF presenterar SHADOWLANDS av Roger Borgelid.
Vernissage 28:e Maj 19:00 tills sent.

United Stockholms of America - bilder av fotograf Charlie Bennet

28 maj - 31 augusti, Stockholms stadsmuseum

Se Stockholm som du aldrig sett staden förut. Det finns nämligen minst åtta varianter bara i USA. Fotografen Charlie Bennet har rest runt bland de samhällen som bär den svenska huvudstadens namn och dokumenterat vilt varierande grader av svenskhet i fotoutställningen United Stockholms of America.

Anders Hansson: FLYKT

23 januari - 10 april, Bohusläns museum Uddevalla

Mycket sevärda och berörande bilder om människor på flykt

Gatufotografering, Nils-Erik Larsson

4 februari - 25 februari, ABF Sörmland, Eskilstuna

Nils-Erik Larsson ställer ut svartvita gatufotografier från sina resor i Europas huvudstäder.

Naturfoto Kent Leonardsson

12 mars - 29 april, Smedjebacken

En utställning av traditionellt naturfoto, fåglar, lite fjärilar och blommor

Community Transit

12 maj - 29 maj, Galleri CFF - Centrum för fotografi, Stockholm

Gruppen Amœba, som består av Vendela Grundell, Hans Malm och Serinyà, började arbeta tillsammans efter att ha ingått i samma utställning. En gemensam ambition de hade var att undersöka förhållandet till rummet: vad är ett rum, vad gör det med oss och vad kan vi göra annorlunda där? I Community Transit har var och en av de tre konstnärerna utgått från eget fotomaterial som lagts i en gemensam pott. Därefter har deras arbeten fått utvecklas till ett nytt fristående verk. De söker på detta sätt korsbefruktningar istället för avgränsningar mellan sina arbetssätt och undersöker var den egna autonomin slutar och gruppens börjar. Fram träder ett gemensamt tema: resande. Vad är en resa? Förändringar, passager, skiften. Vad innebär det att resa? Att välja riktning, sätta i rörelse, bryta en befintlig struktur – skapa ett nytt rum. I Community Transit skapas en unik topografi då de tre konstnärernas individuella kartor läggs på varandra.

Konstnärligt arbete kan vara väldigt ensamt. Det innebär många gånger att vara ensam med sin kreativa process, med sina etiska och estetiska överväganden och med sin ambition att gestalta. Vissa delar i det kreativa arbetet kanske inte kan delas med andra, vissa kan med fördel göra det. I ett sammanhang där möjlighet finns till både kritik och stöd kan en komplicerad process utvecklas och få vingar. Hur ser då förutsättningarna ut? Vilka är svårigheterna och blir summan av delarna alltid större än helheten?

I stora galleriet visas parallellt utställningen A Long Expected Party med Viktor Fordell, Lisa Grip och Erik Viklund.

Vernissage torsdag den 12 maj, kl: 17-20 på galleri CFF, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm. Utställningarna pågår t o m söndag 29 maj. Öppettider: ons-fre, kl: 12-18, lör-sön, kl: 12-16. Fri entré. CFF stöds av Kulturrådet och Kulturförvaltningen Sthlm stad.

A Long Expected Party

12 maj - 29 maj, Galleri CFF - Centrum för fotografi, Stockholm

Medverkande: Viktor Fordell, Lisa Grip och Erik Viklund.

De tre konstnärerna började arbeta gemensamt då de möttes på en förberedande konstskola år 2010. Efter att de alla därefter gått vidare till högre konstnärlig utbildning bjöds de vid olika tillfällen in att visa sina arbeten i CFF:s projektrum CFF – Experimentell. Deras konstnärskap är på många sätt besläktade, men ändå olika. De förenas i sin ambition att utforska fotografins möjligheter och begränsningar. Deras konst skapas i friktionen mellan tradition och omvälvning, där man är både fånge och fri. De är präglade av såväl historien som samtiden och har en öppenhet för det oväntade där drömmar och utopier är en naturlig del i den kreativa processen. I A Long Expected Party visar de nya videoverk, fotografier och kollage.

Konstnärligt arbete kan vara väldigt ensamt. Det innebär många gånger att vara ensam med sin kreativa process, med sina etiska och estetiska överväganden och med sin ambition att gestalta. Vissa delar i det kreativa arbetet kanske inte kan delas med andra, vissa kan med fördel göra det. I ett sammanhang där möjlighet finns till både kritik och stöd kan en komplicerad process utvecklas och få vingar. Hur ser då förutsättningarna ut? Vilka är svårigheterna och blir summan av delarna alltid större än helheten?

I lilla galleriet visas parallellt utställningen Community Transit med gruppen Amœba: Vendela Grundell, Hans Malm och Serinyà.

Vernissage torsdag den 12 maj, kl: 17-20. Galleri CFF, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm. Utställningarna pågår t o m söndag 29 maj. Öppettider: ons-fre, kl: 12-18, lör-sön, kl: 12-16. Fri entré. CFF stöds av Kulturrådet och Kulturförvaltningen Sthlm stad.

A Family of Strangers

1 juni - 12 juni, Galleri Kontrast, Stockholm

Inifrån flyktinglägret i Calais till cirkusartisternas kringflackande liv på vägarna i Sverige. På nära håll får vi följa fotografernas olika berättelser från ett Europa i förändring.

Lastolite HaloCompact