Annons
Artiklar > Tala om bilder! - del 7 - New York Times

Tala om bilder! - del 7 - New York Times

I omgång åtta så talar Bo Bergström och Stefan Ohlsson om en omslagsbild för New York Times. Numret handlar om kränkande behandling, sexuellt utnyttjande och andra mörka saker.

Publicerad 2013-08-10.

6 Kommentarer

fotomojje 2013-08-13 09:38  
Handlar det inte om fotografi här eller har jag helt missuppfattat det hela. En ny produkt, en ny optik, en ny kompaktkamera eller en ny kameramodell och kommentarerna haglar lik den värsta stormen i mannaminne. Men vilka är vi egentligen som är så "kåta" på tekniken men inte på resultatet av tekniken i form av bildsnack! Vad tog verkligheten ivägen? Lite hårda ord kanske, beklaga men jag undrar.

Jag tycker att många av bilderna som visats av Bo Bergström och Stefan Ohlsson har varit så där, men helt klart värda att kommentera. Det är väl det här det handlar om att läsa bilder. Känns lite som att köpa böcker och lägga i hyllan utan att läsa dem eller ens bläddra i dem. Är det inte skapandets resultat som ska binda oss användare / brukare. Kanske skulle detta läggas på ex. vis Hans Geddas eller Christer Strömholm, eller Anders Petersen, eller Micke Bergs bilder så att vi mer känner igen oss.

En som säkert nu både blir bannad och avstängd. Men jag har aldrig kunnat hålla min stora tr t.

NÅ! Sätter vi igång snacket nu då?

mvh
Morgan Larm
stefohl 2013-08-13 23:38
Morgan, vi har oftast valt bilder utifrån att de är intressanta att diskutera, inte nödvändigtvis att det är våra favoritbilder. Det är dock alltid bra bilder där fotografen har har använt den fotografiska tekniken för att förstärka bildens kommunikativa innehåll.
Leif Eliasson 2013-08-13 12:59  
Tycker att detta avsnittet sätter fingret på något vi ser här på Fotosidan, i fotopressen och i olika fototävlingar - i sin strävan att få positiv kritik gör man som andra och följer mainstreem. Dvs som fotograf försöker man efterlikna det som är okontroversiellt och säkert map bildspråk, efterbehandling och motivval.
Man ser ofta onyanserad kritik särskilt när någon försöker sig på något nytt eller annorlunda vilket är väldigt trist. Det är ju dom som tar risker genom att testa nya lösningar, uttryckssätt och tekniker som för fotograferandet framåt.

Läser NYT regelbundet på nätet, har en prenumration via Apple, och det är verkligen en tidning och magasin värd att läsa, om man gillar bilder. Vet inte om ni såg tv-programmet före sommaren om modefotgrafen Bill Cunningham. Han har en egen veckspalt (sidor) i tidningen, verkligen värd att följa.

http://topics.nytimes.com/top/reference/timestopics/people/c/bill_cunningham/index.html

Vore trevligt om vi fick någon svensk tidning/magasin som vågar släppa fram kreativa och nytänkande fotografer.

//Leif
Bo Bergström 2013-08-13 20:17  
(Går inte att besvara inläggen så jag kommenterar i denna ruta) Hej, Morgan och Leif, tack för era kommntarer, ljuv musik för Stefan och mig (eller hur, Stefan?). Det är ju precis detta vi eftersträvat med boken Tala om bilder! och dessa inspelade samtal, att börja prata om vad bilderna kommunicerar och om vad det tekniska kan bidra till denna kommunikation. som ni skriver blir bilddiskussioner mellan fotografer ibland något enahanda med 100 % fokus på tekniken bakom. sedan uppskattar jag givetvis viljan att söka sig till nya och oprövade fotografer och utforska vad de gör. Framåt i höst kommer några sådana, hoppas ni gillar. Tack dessutom för länk till NYT, ska granska så fort jag hinner. Vi hörs här i spalten! Hälsningar Bosse
Christer Lindh 2013-08-14 10:55
(Klicka på länken "Besvara", det gjorde jag här)
Bo Bergström 2013-08-14 11:27
Tack Christer, och det funkade, men i går kväll var det bara anmälarfunktionen som funkade. Men den eminente David klev upp mitt i natten och iklädd pyjamas mixtrade rätt. Bosse
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS