Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Play > Dokumentär om skapandet av Fujifilm X-Pro3

Dokumentär om skapandet av Fujifilm X-Pro3

Fujifilm har släppt en dokumentär som öppnar dörrarna till de hemliga processerna bakom skapandet av den nya kameran Fujifilm X-Pro3.

90-minuters dokumentären är producerad av Fujifilm själva (så man får ta den med en nypa salt) kallas ”Camera punk” och bjuder på intervjuer med Fujifilms produktutvecklingsteam och designers om utmaningen i att balansera specifikation med design och samtidigt hålla sig till kostnadskalkyler, tidsplaner och tillmötesgå fotografers önskemål.

'No Challenge, No Success' om utmaningarna runt 2010


Men dokumentären håller ändå en balans som gör det intressant att titta på. Intervjuerna är förvånansvärt utlämnande och ärliga vilket gör det intressant. Man får också en bekräftelse av det lite mytiska med japanska företag. Man får se lokaler, gymnastikpass, mötesrum och hur olika nyckelpersoner ser på sin roll och sina utmaningar. Detta är också den stora behållningen av filmen. Vissa av intervjuerna är på japanska så missa inte att slå på undertexter (finns en ikon för det).

I filmen följer man nio X-fotografer (ambassadörer) från hela världen som bjuder in till sina hemmiljöer för att berätta om sitt fotograferande, sina liv och relation till Fujifilm. Denna delen är mer förutsägbar.Publicerad 2020-02-13.

8 Kommentarer

Bengf 2020-02-13 11:29  
Ja har alltid undrat varför man med X-PRO1 och X-PRO2 valt att designa en sänkning av höjden vid greppet, varför inte en rak överdel som övriga modeller, en relativt mindre kamera ( javars 500g )- hade väl behövt något mera höjd för fingrarna, det moderna man ser när testare går om kring och slänger med kamerorna med enbart fingergreppet, inga remmar runt halsen längre som förr.
Benganbus 2020-02-13 18:23
Håller med, jag gillar inte heller den här designen på rattsidan. /B
alfin 2020-02-13 12:04  
Ja, det behövs nog all form av reklam och exponering om de ska lyckas snacka upp försäljningssiffrorna för X-Pro3. Om något år får vi se om det lyckades.
Frekeman 2020-02-13 13:35
Har du några försäljningssiffror att stödja dig på? Jag tycker att det verkar som att X-Pro3 tagits väl emot bland de fotografer som jag rör mig bland, mestadels gatufotografer. En av dem som hälsade på i London förra helgen hade köpt en – tidigare kameror från Fujifilm var X-T2 och X-H1, som han kommer att behålla.
Third eye 2020-02-13 14:19  
Kan välldigt lite om Fuji och är egentligen inte så märkesintresserad. Jag är bunden till fattningen på objektiven jag har så att säga :-)
Men jag tykte det var en riktigt bra och sevärd semidokumentär. Det var intressant att höra deras tankegångar kring utvecklingsbalansen.
Riktigt sevärd.
Nisse Larsson 2020-02-13 18:26  
Själv har jag bara kört Canon. Men Fuji har intressanta kameror med inriktning på dokomuntärt foto. X-PRO 3 verkar vara en bra kamera som skulle passa mitt fotograferande. Den här filmen är verkligen intressant och lärorik.
O H 2020-02-13 21:32  
Fint att få tips på fotodokumentärer. Gillas. Semidokumentär som skrevs tidigare var ett passande ord på denna. Intressant hur man bygger sitt varumärke, hur mycket man poängterar känsla. Lite som en sekt med alla dessa X-fotografer som skulle kunna ta lika bra bilder med en motsvarande kamera från ett annat märke.
ajoe 2020-02-18 10:55  
Intressant och ganska religiöst och det vore nästan fånigt om det inte vore så att jag själv sitter djupt i Fujiträsket. Jag lägger order på nya X-T4 i samma ögonblick det är möjligt, det som fattats är ju att de fasta objektiven varit utan stabilisering hittills och med bra IBIS så borde ju 56:an bli en killer!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS