Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Mary Ellen Mark ställer ut i Sverige

Mary Ellen Mark ställer ut i Sverige

Foto: Mary Ellen Mark
Nordiska museet i Stockholm visar under hösten utställningen "Underbarn" med bilder tagna av den världsberömda amerikanska fotografen Mary Ellen Mark.

Utställningen, som ursprungligen producerades för Islands Nationalmuseum i Reykjavik 2007, skildrar vardagslivet för ett antal handikappade barn i två specialskolor på Island. Mary Ellen Mark har under sju veckor följt barnen vid deras olika lektioner, från musik till simning.

Mary Ellen Mark är känd för en stark realism i sina fotografier, för vilka hon tilldelats ett stort antal prestigefulla priser och hederstitlar. Fotografierna ställs ut världen över och hittills har hon publicerat sexton böcker.

Mest inflytelserika kvinnliga fotograf

Nyligen utsågs Mark av tidskriften American Photos läsare till den mest inflytelserika kvinnliga fotografen genom tiderna. Bland de mer välkända projekten finns fotografier av unga hemlösas liv i Seattle, av arbetet på Moder Teresas välgörenhetsinrättningar i Calcutta och av livet i ett indiskt cirkuskompani.

"Underbarn" fick mycket fin respons i isländska medier och hade en stor publik framgång. I anslutning till utställningen finns en bok med fotografierna och texter om projektet.

Filmvisning

I utställningen visas även dokumentärfilmen Alexander av den Oscarsnominerade regissören Martin Bell. I filmen porträtteras Alexander Viðar Pálsson, en gravt handikappad pojke och hans relation med familj, vänner, lärare och kamrater – och med hunden Rocky. Filmen ger en personlig och nära bild av Alexanders vardagliga liv.

Utställningen öppnar den första oktober.
Se öppettider och likande på Nordiska museets hemsida.
Se mer av Mary Ellen Mark på hennes hemsida.

Publicerad 2008-09-18.

1 Kommentarer

Cygni 2008-09-18 18:13  
Sverige = Stockholm
Ingriddim 2008-09-19 17:03  
Det är en ganska stor nyhet att Mary Ellen Mark kommer till Sverige, därav rubriken. Sen kunde man kanske skrivit i puffen att det var just stockholm det handlade om, men det står tydligt inne i artikeln.

Merläsning

ANNONS