** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Artiklar > Berättelsen om de funna Ansel Adams-negativen fortsätter

Berättelsen om de funna Ansel Adams-negativen fortsätter

Den fantastiska historien om de loppisfyndade glasnegativen från Ansel Adams värda 200 miljoner dollar kanske inte är sann. En kvinna från Fresno i Kalifornien träder nu fram och säger att negativen tillhör en fotograf vid namn Earl Brooks.

Nyhetskanalen KTVU i Oakland har träffat kvinnan vid namn Mariam I. Walton som trätt fram efter att hon hade sett nyheten om de funna Ansel Adams negativen på tv. När hon såg bilden med trädet som påstods vara Ansel Adams, kände hon genast igen fotografiet som ett verk av en släkting till henne - fotografen Earl Brooks som tog bilden år 1923.

- Jag tänkte, herregud, det är exakt samma bild, säger Mariam Walton till KTVU.

Trots detta hade en grupp experter förklarat de 65 funna glasnegativen som äkta, och verk av Ansel Adams, tidigare i veckan. De två boxarna med negativ värderades då till 200 miljoner dollar. Bloggen Peta Pixel har lagt upp de två bilderna, det funna negativet på loppisen och en bild fotograferad av Earl Brooks och lagt dem tillsammans. Likheten mellan bilderna är slående.

Det här betyder att Rick Norsigians saga om sina funna negativplåtar av Ansel Adams kanske var för bra för att vara sann.



Publicerad 2010-07-31.

11 Kommentarer

Helmetrock 2010-07-31 16:50  
Är det någon som vet varför de trodde att det var Ansel Aams bilder från början?
drejjan 2010-07-31 17:34  
Experterna studerade bl.a. molnens placering, skuggorna mm, och kom då fram till att båda bilderna vart tagna samma dag.

Rätta mig om jag har fel, hittade det någonstans i minnet :)
Helmetrock 2010-07-31 17:58  
André:

Jo, vilken metod de använt är inte det jag tänker på. Det jag tänker på är snarare varför de från början trodde att det var Adams bilder och därefter började forska om dem.
N Thomas Meldert 2010-08-02 07:25  
Jag såg en intervju på TV med Ansel Adams son som också kommit fram till att det inte är Ansel Adams negativ.
scooterbabe 2010-08-02 12:07  
Det som jag tycker är mest slående är att bilderna om de är Adams är värda 1.5 miljarder, medan samma bilder av Earl Brooks inte är värda ens glaset de är inpräntade på... Samma bilder!
marathonmannen 2010-08-02 21:11  
+1 Victor.

Om Earl verkligen tog dessa på 1920-talet så är det ju intressant varför han inte nådde samma framgång som Ansel. Verkshöjden verkar ju minst lika hög.

Det handlar förstås om rätt man, rätt plats, rätt tid osv. Men ändå. Det är ganska anmärkningsvärt.
Garrard 2010-08-03 12:49  
Jag tycker att bilden i sig inte ser ut som en Bild som Ansel Adams skulle ha tagit. Inte motivet men bildkvaliten. Hans bilder jag sett i böcker är slående i hur han arbetat med ljuset. Det här ser inte bra ut med det underexponerade trädet. Kanske en bättre scanning kopia skulle ändra på det?
Biffkrull 2010-08-07 09:38  
en reflexion utan all bakgrundsfakta;
Varför så snabbt avfärda en uppgift med fysiska fakta (t ex en låda negativ) grundat på verbala dito ? (tydligen utan påtaglig uppbackning, t ex andra negativ)
Jag kan, med paroll, träda fram och säga: -det var min mormors far, stuert Sören Hovland, som tog bilderna 1922, under en ledighet från sjöfarten. Det blir inte mer sant för det, med mindre än att jag har bildbevis.
KGS 2010-08-30 14:21  
Och plötsligt var bilderna inte alls lika bra längre, ha ha, hur många har hunnit hylla bilderna under den tid man trodde de var "äkta"?

Merläsning

ANNONS