Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Fototävling med final på Elmia i Jönköping

Fototävling med final på Elmia i Jönköping

Nytt 2006-03-28:
Nu stänger vi även poolen för mosaikbidrag och sätter igång att generera den stora bilden. Det här blir spännande... Vi ses på Elmia!


Nytt 2006-03-17:
Vi har valt vinnarbilden, men tar gärna emot fler bidrag till mosaiken - speciellt i mycket mörka (åt svart) samt blå nyanser för att komplettera och ge fler chansen att komma med i mosaiken. Läs nedan om hur du bidrar.

Nytt är också att vi har klurat ut vilka bilder som mosaikprogrammet väljer ut till mosaiken, så i vår monter kommer en lista med alla fotografer och vilka bilder som är med finnas.
Mosaiken (och listan) publiceras även på Fotosidan efter mässan (dock inte i den jätteupplösning vi genererar för printen...)


Vi kommer som vanligt att vara med på fotomässan (7-8 april) nere på Elmia i Jönköping, och i år tänkte vi göra något extra spännande. Vi kommer ha en fototävling som pågår här på Fotosidan.se med start nu, och där en vinnarbild koras som sedan printas gigantiskt (2,5x3,75 m stort) och hängs upp på central plats på mässan så att alla mässbesökare inte kan missa den. Det som är speciellt är att vinnarbilden kommer skapas som en mosaik av alla bilder som deltog i tävlingen.

Hänger du med!? På avstånd kommer alltså man se vinnarbilden som en enda stor bild, men när man tittar noggrannare så kommer man inse att den bilden är uppbyggd av en mängd småbilder. Vi tror att detta kommer bli ganska effektfullt, och självklart skall du vara med och tävla, dels om chansen att få din bild som den stora bilden, men likväl som en av bilderna som ligger i mosaiken.

Hur går det till!?

Det kommer finnas två stycken pooler att ladda upp bilder i. Ett som är själva tävlingen från vilken vi kommer välja den stora bilden (som har ett tema, se nedan), och en pool där du kan ladda upp fler bilder (max 5 bilder) som kan komma att ingå i mosaiken. I mosaikpoolen finns inget tema utan det är fritt fram att ladda upp bilder.

Efter att vi valt vinnarbilden så kommer vi med hjälp av ett program skapa vinnarbilden utifrån alla bilder i tävlingspoolen och i mosaikpoolen. Programmet kommer själv välja bilder från alla bidragen, så vi har ingen kontroll här. Vi kommer inte att kunna säga om din bild kommer ingå i mosaiken eller inte (varken före eller efter mosaiken är skapat) och vi vet inte just nu hur många olika bilder som mosaiken kommer byggas upp av, men vi gissar att det är ett par hundra. Du får alltså kommer ner på mässan och själv ta reda på allt detta. Dels kommer man kunna se de mosaikbilderna när man går nära den stora bilden, men eftersom den är 2,5 m hög så kan det bli svårt att urskilja all bilder, och därför kommer vi ha en 70*100 print i vår monter där man lättare kan skärskåda mosaiken.


Ett enkelt exempel på hur det kan bli. Kisa med ögonen eller titta på avstånd.

Tema för vinnarbilden - Fotografer in action

Vi blev inspirerade av en tråd med samma namn och vinnarbilden skall alltså ligga inom detta tema, dvs någon som fotograferar. Du kan ladda upp en (1) bild hit. Vi vill alltså se en spännande bild på en fotograf som fotograferar.

Din bild skall vara i "normal" Fotosidan-storlek, du behöver inte göra något speciellt med den.

Ett litet tips innan du laddar upp är att tänka på att motivet bör vara i färg och innehålla variationer, utan för den skulle bli för plottrig. Ett motiv i sv/v med stora kontraster eller stora ytor i samma färg kommer ha sämre chans att bli en vinnare - vi vill ju att motivet skall innehålla så många olika småbilder som möjligt.

Tidtabell - tävlingen om Vinnarbilden

Du kan bidra med en utvald bild till poolen från vilken vi väljer vinnarbilden fram t.o.m den 26 feb. Därefter stängs den poolen och vi börjar leta efter en vinnare. Vinnaren kommer inte presenteras förrän printen hängs upp nere på Elmia.

Vinnaren kommer att få en kopia av bilden i 70*100 cm hemskickat till sig.


(Notera att denna tävling är i "poolform"; dvs du kan lägga in en befintlig bild utan att behöva ladda in den på nytt, även från Portfolio-album tex)

Tidtabell - bidrag till mosaiken

Du kan bidra med tio (10) bilder till poolen som ligger till grund för mosaiken fram till 28 mars. Sen stängs denna pool.

Till uppsamlingsspoolen
(Notera att denna tävling är i "poolform"; dvs du kan lägga in en befintlig bild utan att behöva ladda in den på nytt, även från Portfolio-album tex)


Juryn

Juryn består av representanter för Elmia mässan och dels Fotosidan.se:s redaktion.

Regler

När du laddar upp en bild till någon av de två poolerna som ligger till grund för tävlingen så medger du att det är ok att Fotosidan.se printar din bild (som den stora vinnnarbilden, eller som en liten bild i mosaiken). Du godkänner att bilden publiceras här på fotosidan.se i samband med tävlingen, och som print nere på mässan i Elmia. Alltid när printen visas så kommer också en skylt finnas där alla som bidrog med bilder finns med (oavsett om din bild kom med eller inte).

Publicerad 2006-02-06.

35 Kommentarer

archangel 2006-02-06 17:26  
Varför inte svartvitt?
Förstår inte riktigt förklaringen.
macmolarin 2006-02-06 18:50  
Mikael: Det är svårt att skapa en svartvit bild av många färgbilder.
archangel 2006-02-06 19:04  
David: Det får du utveckla närmare för jag förstår inte varför man i ett collage inte kan blanda svartvitt och färg.
Grönbeck 2006-02-06 21:00  
Jag hängde faktiskt inte riktigt med här, en tävling där vinsten består i att vara med i ett collage men där man inte får reda på att man "vunnit" om man inte tar sig till Jönköping och in på mässan??

Då avstår jag nog tyvärr...
Saigon 2006-02-06 21:48  
Kul idé :)
angelcom 2006-02-06 22:45  
Hej David. Det här låter som en rolig idé, men tycker att instruktionen är lite.. eh.. rörig.. MvH: Garbis i Aneby
David Elmfeldt 2006-02-07 12:01  
Lite oklart. Sorry. Richard har tolkat det hela helt rätt. Det fungerar alltså helt ok att ladda upp sv/v bilder som bidrag till collaget, däremot vill vi att "huvudbilden" skall vara i färg så att det blir mycket variationer.
David Elmfeldt 2006-02-07 12:04  
Kort instruktion:
1. Om du vill ha chans att se din bild i 2,75*3,5m så ladda upp http://www.fotosidan.se/pools/view/91.htm
2. Om du vill ha chans att en av dina bilder blir en "pixel" i den stora bilden ladda upp: http://www.fotosidan.se/pools/view/90.htm
David Elmfeldt 2006-02-07 12:05  
Och ytterligare ett förtydligande, den fotograf vars bild blir den som vi bygger upp collaget kring får en 70*100 kopia av bilden.
Diltehani 2006-02-07 13:29  
Vilket program används för att sätta ihop bilden? Jag har själv Mosaic Maker och har använt det ibland också. Effekten blir bra ju fler bilder programmet har att skapa "pixlar" av så ladda upp max. allihop så blir resultatet på vinnarbilden bäst. Inte behöver man avstå för det, det kostar ju inget. Om man vinner så får man ju i.a.f. en stor kopia av bilden. Bor själv i Schweiz så jag får svårt att komma förbi...
Diltehani 2006-02-07 17:14  
Ursäkta, Mosaic Creator heter programmet, inte maker....
ingegerdie 2006-02-07 19:12  
Jag tycker detta är nytänkande.åsså lite från 70talet att vi alla ingår i en helhet.Eller hur?;)
SimonPaulin 2006-02-08 11:40  
Ursäkta om jag missat något men hur tankar man upp en "stor" bild på fotosidan? Det finns ju en "limit" för sånt...
David Elmfeldt 2006-02-08 12:09  
Du behöver inte tanka upp en stor bild. Sätter du maxlimit 250kb och 1024px så räcker det. Vinnarbilden kommer vi att begära in i högre upplösning.
PEN 2006-02-08 20:35  
Är själv nybörjare och ny medlem på er förträffliga sajt, MEN nog andas det en del gnäll på forumet! Eller att någon vill briljera i tekniskt resonemang. Det är kanske helt i sin ordning på en "nördsida"men visst måste väl nya, fräcka initiativ locka oss alla till fräckt nytänkande? Tycker det verkar spännande.
Fotobias 2006-02-10 10:35  
Ang bildens palcering: "...så att alla mässbesökare inte kan missa den"
Vore det inte bättre att hitta en plats där ingen missade den!! ;)
alias 2006-02-18 14:34  
Även om man vinner så måste man ju ha en jättebra megapixel kamera för att det skall förstoras upp till 2.5 meter!! 16 MP ialf.. det e ju inte många som har det.
KGS 2006-02-19 12:51  
Nejdå Emilia, 1,4 Megapixel räcker för att klä in hela Åhléns fasad, det handlar om betraktningsavstånd!
eon 2006-02-19 22:41  
David,
Hur ställer ni er till stående repektive liggande format på huvudbilden? Funkar båda för slutresultatet?
Janne Lindström 2006-02-23 11:45  
Lysande ide, men lite synd att om man inte kan ta reda på om man får med någon bild i kollaget, datorn måste väl vet vad den väljer......??

JL
Christer Lindh 2006-02-23 12:03  
Janne; vi vet inte idag exakt vilket program vi kommer använde. En del kan tala om vilka bilder som använts, andra inte - så jag vill inte lova något (än).
Agrynnis 2006-02-23 16:59  
Hmmm...alltså: den bild man skickar upp behöver inte vara 2,5 x 3,75 m - men hur stor/vilkenupplösning/dpi etc ska den hålla för att kunna bygga upp en så stor bild?
Marcus Johansson 2006-02-23 19:37  
Kul med mosaik i stil med den dom gjorde på Bush!
Temat är däremot väldigt utslitet och gör sig jättebra i sin tråd. Känns som om det bara är till för att göra reklam för fotosidan. Och hur kul är det att ha en bild på någon som fotograferar hemma i 70x100 dvs för den som vinner? Möjligheten att få synas med en skön bild som lockar betraktaren och som visar resultatet av hårt arbete är ju så mycket större enligt min mening! //Marcus
Pier54 2006-02-24 09:52  
På flera ställen står det att man skall åka NER till mässan. Nere på ELMIA. Visserligen har vädret vridit runt och det är plusgrader i norrland och minus i Skåne. :-)
Ville bara påpeka att det finns några fotointresserade söder om Jönköping. :)
hcanhcan 2006-02-24 20:39  
Kul idé med mosaiken. Synd bara att temat är så tråkigt. Inte ens på en fotomässa är det kul att kolla på fotograferande fotografer. Skynda er att byta tema innan det är försent!
Sebastian Skarp 2006-02-24 23:19  
Håller med Richard Abrahamsson här nedan. Tråkigt att det inte går att få kommentarer på de bilder man lagt in till mosaiken...

Borde väl inte vara så svårt att fixa till det lilla problemet fotosidan?
Christer Lindh 2006-02-27 17:53  
Problemet med att man inte kunde kommentera borde vara löst nu; kan ni kolla ni som hade problem?
Sebastian Skarp 2006-02-27 19:26  
Yes Christer, det funkar fint nu! Tack!
hasse54 2006-03-06 14:25  
Har Fotosidans medlemmar någon rabatt på entren till mässan?
mill 2006-03-06 14:26  
tummen upp för idén, tummen ner för temavalet.
alias 2006-03-08 12:43  
JAg tycker också att det är ett väldigt tråkigt tema. hallå.. en fotande fotograf?! Hur kul e d på en skala. Skulle varit häftigare med någon action bild istället.
Christer Lindh 2006-03-18 09:47  
Temat är förståss valt för att passa in på själva mässans tema, så att vi kan få placera den centralt i hallen - inte bara i vår monter. Vi ser att det går att göra sköna bilder på detta tema också - vi tror ni också kommer gilla vinnarbilden!

Tyvärr ingen rabatt på inträde, men vi bjuder på gott kaffe i montern!

Merläsning

ANNONS