Annons
Artiklar > Symposium om fotografi och samlande

Symposium om fotografi och samlande

Var går gränsen mellan foto och konst och vad innebär det egentligen att samla på fotografi? Det är några av frågorna som kommer beröras när Moderna Museet på fredag bjuder in till en föreläsning om fotografi och samlande.

I nära ett år har utställningen "En annan historia" varit aktuell på Moderna Museet i Stockholm. Här har museet haft som målsättning att presentera fotohistoria från 1840 fram till idag, en samling som omfattar cirka 100 000 fotografier.

Sedan utställningen hängdes har museet mottagit en mängd donationer, både av privatpersoner, vänföreningar och av konstnärerna själva. Med bara ett par veckor kvar av utställningsperioden arrangeras ett symposium som handlar om fotografi och samlande.

Vad är en fotohistorisk samling? Var går gränsen mellan konst och fotografi? Vad har denna gräns betytt när det gäller att bygga upp samlingar av fotografi? Vad innebär det att samla på samtida respektive historisk fotografi? Hur ska vi använda och lära oss av våra fotohistoriska skatter? För att diskutera frågorna har museet bjudit in ett antal internationella representanter från fotoinstitutioner, som kommer föreläsa om samlande och olika aspekter på den fotografiska bilden och dess framtid.




Föreläsarna är Charlotte Cotton (nytillträdd Creative Director för National Media Museum i London), Peter Galassi (tidigare Chief Curator för fotoavdelningen på Museum of Modern Art i New York), Ingrid Fischer Jonge (chef för Museet for Fotokunst i Odense), Elina Heikka (Chef för Finlands fotografiska museum i Helsingfors), Ingrid Nilsson (Chef för Preus Museum i Horten), María Karen Sigurðardóttir (chef för Reykjaviks fotomuseum) och Joachim Schmid (konstnär och fotograf, verksam i Berlin).

Datum och tid: Fredag den 27 januari klockan 13, Auditoriet
, Moderna Museet i Stockholm. Entrée till museet gäller, föreläsningarna sker på engelska.



Publicerad 2012-01-27.

2 Kommentarer

gors 2012-01-28 16:26  
Det var faktiskt oväntat hörvärt, och till en början var den ganska stora salen åtminstone full till två tredjedelar. Jag tycker synd om alla som gick i pausen och missade den tyske samlarsjälen Joachim Schmid som bland annat sa:

"Om du arbetar som fotograf med det enda målet att dina bilder ska hamna i en museisamling – då förtjänar du inte bättre."

Så tack Jessica för tipset (hade missat det annars), och tack Moderna Museet för ett bra symposium.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS