Artiklar > Årets bästa fotoprodukter utsedda av EISA

Årets bästa fotoprodukter utsedda av EISA

EISA, en organisation för tidningar inom bild- och ljudområdet, har utsett årets bästa fotoprodukter.

Fotosidan är sedan 2015 svensk representant i EISA:s expertgrupp för foto. Det innebär att vi är med och utser de bästa produkterna som introducerats och testats under det gångna året 2019-2020. Dessa produkter rekommenderas för det kommande året 2020-2021.

Följande fotoprodukter rekommenderas av EISA för 2020-2021

BÄSTA KAMERA 2020-2021:
Fujifilm X-T4

Fujifilms X-T4 är en fantastisk spegelfri kamera med en 26-megapixels X-Trans CMOS-sensor. Den kombinerar kompakt storlek med mycket hög bildkvalitet, imponerande hastighet (upp till 20 bilder/s i full upplösning) och professionella videofunktioner som inspelning i 4K med 60 bildrutor/s. En av de viktigaste nya funktionerna är den 5-axliga bildstabiliseringen i kamerahuset, som kompenserar för mellan 5 och 6,5 bländarsteg beroende på objektiv, vilket gör det möjligt att få knivskarpa bilder även med långa exponeringstider. Skärmen kan svängas ut åt sidan, vilket underlättar när man till exempel vill filma sig själv. Fujifilm har helt klart skapat den bästa spegelfria APS-C-kameran hittills.


BÄSTA PRISVÄRDA KAMERA 2020-2021:
Nikon Z 50

Med ett konkurrenskraftigt pris och mycket hög kvalitet är Nikon Z 50 Bästa prisvärda kamera 2020-2021. Denna kompakta spegelfria kamera är enkel att använda och perfekt för resor med ett välbyggt och vädertätat kamerahus. Kameran ger hög bildkvalitet med stort dynamiskt omfång som gör det möjligt att få fram detaljer i både högdagrar och djupa skuggor. Z 50 använder samma EXPEED 6-processor som Nikons småbildskameor, vilket möjliggör 4K-videoinspelning med 30 bildrutor/s eller upp till 120 bildrutor/s i full-HD. Autofokusen är snabb och exakt med en mycket användbar AF-funktion för ögonigenkänning.


BÄSTA APS-C-KAMERA 2020-2021:
Canon EOS 90D

Med EOS 90D har Canon visat att spegelreflexkameror fortfarande är relevanta. Sensorn med 32,5 megapixel sätter ett nytt upplösningsrekord för APS-C, medan Dual Pixel CMOS AF säkerställer snabb och exakt fokusering vid live-view och video. En annan avancerad funktion är den tysta elektroniska slutaren, som tillåter extremt korta exponeringstider på upp till 1/16 000 sekund. EOS 90D spelar in 4K-video utan beskärning, och i full-HD kan den ge slow motion med upp till 120 bildrutor per sekund. Pekskärmen, som kan vridas och vikas ut till sidan, bidrar också till att göra detta till en enastående spegelreflexkamera.


BÄSTA SMÅBILDSKAMERA 2020-2021:
Nikon D780

Nikon D780 är en spegelreflexkamera med 24 megapixels CMOS-sensor i småbildsformat. I kombination med den snabba EXPEED 6-bildprocessorn ger den ljuskänslighet upp till ISO 51 200, vilket öppnar upp fler möjligheter för kreativ fotografering. LCD-pekskärmen går att vinkla, vilket gör det lättare för fotografer och filmare att få den bild de vill ha, även från höga eller låga vinklar. Denna efterföljare till Nikon D750bjuder på en mängd uppgraderingar som överlägsen bildbehandling, bättre videofunktioner (upp till 4K UHD 30 bildrutor/s med N-Log), slow motion, time-lapse och mycket förbättrad autofokus i live-view och video, inklusive ögonigenkänning.


BÄSTA AVANCERADE SMÅBILDSKAMERA 2020-2021:
Sony Alpha 7R IV

Sony Alpha 7R IV är den första spegelfria småbildskameran med upplösningen över 50 megapixel – sensorn har hela 61 miljoner pixlar. Kameran är också utrustad med ett av branschens bästa autofokussystem, inklusive AI-styrd motivföljning och ögon-AF. Tack vare den 5-axliga bildstabiliseringen i kamerahuset blir det nästan aldrig suddiga bilder på grund av skakningar. Med sin skarpa elektroniska sökare och extremt snabba BIONZ X-processor är denna kamera ett mycket tillförlitligt och kapabelt verktyg med en mångsidighet som gör att det går att hantera praktiskt taget alla fotografiska situationer optimalt.


BÄSTA PROFFSKAMERA 2020-2021:
Canon EOS-1D X Mark III

Canon har verkligen ansträngt sig för att förnya sin toppmodell bland spegelreflexkameror för proffs. Canon EOS-1D X Mark III erbjuder avancerade tekniska lösningar, bland annat ett nyutvecklat autofokussystem med 191 punkter, som möter professionella sportfotografers behov av knivskarpa actionbilder. Videofunktionerna är också mycket avancerade, med 5,5K-inspelning som lagras internt i 12-bitars råformat. Med avancerade anslutningsmöjligheter är EOS-1D X Mark III också skräddarsydd för snabb direktleverans av bilder till media via nyhetsbyråer.


BÄSTA FOTO/VIDEO-KAMERA 2020-2021:
Panasonic Lumix DC-S1H

Lumix DC-S1H är en video- och stillbildshybrid som är baserad på småbildskameran Lumix S1. Kameran är tydligt videorienterad med 6K-inspelning vid 24 bildrutor/s, tillsammans med 4K-inspelning vid 60 bildrutor/s. Den erbjuder utmärkt bildkvalitet, särskilt i svagt ljus, och du kan spela in i Log-läge för enkel färgkorrigering och utökat dynamiskt omfång. Kameran har också ett attraktivt läge för att filma anamorfiskt i 4K, en fantastisk funktion för att spela in filmer med det bredare biofilmsformatet. Dessutom har den en utmärkt elektronisk sökare, inbyggd bildstabilisering och en snygg pekskärm i ett robust och mångsidigt kamerahus.


BÄSTA KOMPAKTKAMERA 2020-2021:
Fujifilm X100V

Fujifilm X100V liknar sina föregångare i X100-serien, men har i själva verket en helt ny design som representerar det senaste inom dagens kompaktkameror. Den har samma sensor och fantastiska sökare – en optisk/elektronisk hybridsökare – som den avancerade spegelfria systemkameran Fujifilm X-Pro3, och spelar även i samma liga när det gäller prestanda. X100V är vädertätad, har ett nytt och förbättrat 23 mm f/2-objektiv och har en lutbar skärm som inte påverkar kamerans storlek. Allt detta i en liten kamera som passar i jackfickan, vilket gör den idealisk för resor och gatufotografering.BÄSTA VLOG-KAMERA 2020-2021:
Sony Vlog Camera ZV-1

 Denna innovativa kompaktkamera riktar sig till bland annat vloggare och erbjuder fantastiska videofunktioner som 4K-inspelning och S-Log-gamma. Den högkvalitativa inbyggda mikrofonen levereras med ett vindskydd för fotografering utomhus. Alternativt kan en  extern mikrofon anslutas via ljudingången eller tillbehörsskon. ZV-1 är också en mycket bra stillbildsamera med ett snabbt autofokussystem och en mångsidig vinklingsbar skärm. Tillsammans med det valfria greppet, som har en inbyggd trådlös fjärrkontroll och fungerar som stativ, är ZV-1 ett utmärkt produktionsverktyg som gör att vloggare enkelt kan skapa och dela innehåll.


BÄSTA KAMERAINNOVATION 2020-2021:
Canon EOS R5

Som den första spegelfria kameran som kunde spela in 8K-video, var Canons EOS R5 den främsta kandidaten för årets pris för bästa kamerainnovation. Denna extraordinära stillbilds-/videohybrid kan spela in 4K-bilder med anmärkningsvärda 120 bildrutor/s och ta upp till 20 stillbilder med 45 megapixel per sekund. Den ska också ha världens mest effektiva bildstabilisering. Med en högupplöst elektronisk sökare, fullt rörlig bildskärm och professionella inställningsmöjligheter, tillsammans med ett monterbart batterigrepp som innehåller professionell wifi- och ethernet-anslutning, blir den det kompletta allroundpaketet för krävande fotografer och videografer.


BÄSTA OBJEKTIV 2020-2021:
Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM sätter en ny standard för professionella telezoomar och är Canons bästa hittills. Den helt nya konstruktionen är skräddarsydd efter Canons spegelfria RF-system och ger tillsammans med en ny optisk design imponerande bildkvalitet i ett mycket kompakt objektiv. Det är också väl tätat mot damm och stänk och kan därför användas i utmanande situationer. Dessutom erbjuder objektivet en mycket effektiv 5-stegs bildstabilisering. Det är utan tvekan det bästa objektivet som EISA-juryn har testat det senaste året.


BÄSTA VIDVINKELZOOM 2020-2021:
Sigma 14-24mm F2.8 DG DN Art

Den här ljusstarka vidvinkelzoomen för spegelfria småbildskameror ger fantastisk kvalitet till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Objektivet finns både med Sony E-fattning och L-fattning för Leica, Panasonic och Sigma-kameror. Genom att optimera designen för spegelfria kameror har Sigma gjort ett objektiv som är betydligt mindre och lättare än motsvarande modell för spegelreflexkameror, men som ändå ger en fenomenal optisk kvalitet. Det kan också stoltsera med snabb och tyst autofokus och är vädertätat för utomhusfotografering. Resultatet är ett utmärkt objektiv som är perfekt för en mängd olika områden som bland annat arkitektur, landskap och astrofotografering.


BÄSTA STANDARDZOOM 2020-2021:
Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM

För många professionella fotografer är ett 24-70 mm f/2,8-objektiv en arbetshäst som de inte kan leva utan. RF 24-70mm F2.8L IS USM kombinerar hög ljusstyrka med en 5-stegs inbyggd  bildstabilisering och ger fantastisk bildkvalitet över hela zoomområdet, med exceptionellt låg distorsion. Den smidiga och tysta Nano USM-motorn garanterar snabb och exakt autofokus och är perfekt för såväl video som stillbilder. RF 24-70mm F2.8L IS USM erbjuder robust vädertätad byggkvalitet tillsammans med en fluorbeläggning på främre och bakre elementen för att skydda dem mot vatten och fett.


BÄSTA TELEZOOM 2020-2021:
Tamron 70-180mm F2.8 Di III VXD

Detta Tamron-objektiv är en klassisk telezoom för Sony spegelfria kameror. Det har en stor maxbländare på f/2,8 och ger utmärkt skärpa och kontrast över bilden i alla brännvidder, även på största bländare. Konstruktionen är vädertätad med lätta, men ändå hållbara, material. Den optiska designen utnyttjar flera specialelement och beläggningar, medan ett flytande fokussystem garanterar skarpa och skarpa bilder, även på nära avstånd. Med en mycket tyst och kvick autofokusmekanism är detta objektiv ett fynd i sin klass, både för fotografering och video.


BÄSTA RESEZOOM 2020-2021:
Tamron 28-200mm F/2.8-5.6 Di III RXD

Detta allt-i-ett-zoomobjektiv är det första i sin klass som erbjuder bländare f/2,8 i yttersta vidvinkelläget tillsammans med kompakt storlek och låg vikt. Tack vare en kombination av speciella linselement och intelligenta programkorrigeringar uppnår Tamron 28-200mm F/2.8-5.6 Di III RXD en imponerande optisk prestanda och ger rena, skarpa bilder. I kombination med den stora bländaren ger en närgräns på bara 19 cm användaren möjlighet att ta närbilder med snygg oskärpa i bakgrunden. Autofokusen är snabb, exakt och tyst, vilket är en välsignelse för både fotografer och videoproducenter.


BÄSTA SUPERTELEZOOM 2020-2021:
Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS

Den här ultra-telezoomen uppskattas av alla dem som älskar natur- och sportfotografering men som inte vill ha ett alltför tungt objektiv. Objektivet är prisvärt och lätt för sin klass, men levererar ändå mycket god skärpa. Det gäller även vid maxbländare, vilket är viktigt för ett objektiv som ofta kommer att användas mellan 400 mm och 600 mm. Autofokusen är mycket snabb, och den stora zoomringen rör sig smidigt från 200 mm till 600 mm utan att förändra objektivets längd eller balans, vilket gör det bekvämt att använda. Utbudet kan utökas ännu mer med Sonys 1,4x- och 2x-telekonvertrar, vilka bibehåller full kompatibilitet med autofokus.


BÄSTA PROFFSTELEZOOM 2020-2021:
Nikon AF-S NIKKOR 120-300mm F2.8E FL ED SR VR

Denna kraftfulla telezoom är lämplig för professionell användning under utmanande förhållanden. Stor maxbländare över hela brännviddsomfånget erbjuder fördelar i många situationer, inklusive porträtt, inomhus- och utomhussport och naturfotografering. Även vid maximal bländaröppning levererar objektivet exceptionell upplösning på spegelreflexkameror med fullformat med minimal kromatisk aberration tack vare Nikons nya Short Wavelength Spectrum (SR)-glas. Den är också smidigt att hantera, med effektiv bildstabilisering och omfattande väderskydd. Kompatibiliteten med Nikons 1,4x- och 2x-telekonvertrar ger ytterligare flexibilitet.


BÄSTA VIDVINKEL 2020-2021:
Sony FE 20mm F1.8 G

Kompakta och lätta Sony FE 20mm F1.8 G är ett enastående objektiv som ger mycket bra skärpa i alla delar av bilden, även vid f/1,8. Den optiska designen har avancerade asfäriska element och glas med extra låg färgspridning för att ge hög bildkvalitet från hörn till hörn med minimal distorsion och samtidigt undvika kromatisk aberration. Med nio bländarlameller kan fotografen skapa vackert oskarpa bakgrunder. Två XD-motorer ger mycket snabb, exakt och tyst fokusering, medan närgränsen på 18 cm (i manuellt läge) kan användas för att ta intressanta närbilder.


BÄSTA PORTRÄTTOBJEKTIV 2020-2021:
Nikon NIKKOR Z 85mm F1.8 S

Ett fantastiskt tillägg till Nikons spegelfria Z-system – detta är ett utmärkt porträttobjektiv med den klassiska brännvidden 85 mm som sticker ut i mycket tuff konkurrens. Som Nikons bästa 85 mm-objektiv hittills fungerar det otroligt bra på f/1,8, med precis så mycket mjukhet och vinjettering i kanterna som krävande porträttfotografer önskar. Den optiska prestandan är tekniskt perfekt när objektivet bländas ner ett par steg. Dessutom har detta objektiv ingen distorsion, snabb autofokushastighet och är byggt enligt höga standarder, med bland annat väderbeständighet för användning under alla förhållanden.


BÄSTA OBJEKTIVINNOVATION 2020-2021:
Canon RF 600mm och 800mm F11 IS STM

Dessa två innovativa superteleobjektiv är har en enastående låg vikt tack vare en ny design som kombinerar diffraktionslinser (som gör objektivet kortare) med en liten, fast bländaröppning. Objektiven kan skjutas ihop så att de blir kortare när de förvaras i väskan. Den optiska stabiliseringen gör att de lätt kan användas handhållna, utan att kräva enbens- eller trebensstativ. Objektiven är kompakta och lätta att bära med sig, har överkomliga priser och erbjuder brännvidder som tidigare varit ekonomiskt onåbara för Canons småbildskameror. Detta innebär att de med största sannolikhet kommer att bli populära i fotografering av djurliv, sport och flygfarkoster.


BÄSTA KAMERADRÖNARE 2020-2021:
DJI Mavic Air 2

DJI Mavic Air 2 är en kompakt drönare som är väldigt lätt att använda och kan enkelt kan vikas ihop för transport. Med sin halvtums CMOS-sensor låter kameran dig ta foton med en upplösning på 48 megapixel, och i videoläge stöder drönaren 4K vid 60 bildrutor/s. Både fotografier och videor lagras på bekväma Micro SD-kort och den fantastiska gimbalen ser till att resultatet inte blir oskarpt. Mavic Air 2 har mycket att erbjuda för kreativa filmskapare, inklusive HDR-panorama, 8K Hyperlapse-läge och SmartPhoto-läge med motivigenkänning som optimerar bilden beroende på situationen.BÄSTA FOTOMJUKVARA 2020-2021:
DxO Nik Collection 3

Nik Collection 3 från DxO är en samling med åtta kraftfulla plug-ins för fotoredigering med Adobe Photoshop, Lightroom och DxO PhotoLab som hjälper fotografer att ta bilderna till nästa nivå. Tillsammans gör dessa plug-ins att ett brett spektrum av effekter kan appliceras snabbt och enkelt på bilder, till exempel snygga svartvita konverteringar, tilltalande färgjusteringar och kreativa behandlingar, samt omfattande geometriska korrigeringar, något som är nytt i denna version. Ett nytt icke-destruktivt läge gör att du kan exportera bilder som tiff-filer och justera dina redigeringar, samtidigt som dina original är säkra och justeringarna reversibla.


BÄSTA BILDSKÄRM 2020-2021:
EIZO ColorEdge CS2740

EIZO ColorEdge CS2740 är en 27 tums-skärm med 4K UHD-upplösning på 3 840 x 2 160 pixlar, eller fyra gånger högre upplösning än full-HD. Denna högkvalitativa bildskärm är idealisk för kreativa uppgifter som foto- och videoredigering och erbjuder ett brett färgomfång med exakt färgåtergivning i Adobe RGB. Tack vare dess höga pixeldensitet visas bilder mycket skarpt. Den har värdefulla funktioner som färgkalibrering med mjukvaran ColorNavigator 7, samt moderna och mångsidiga anslutningsmöjligheter inklusive USB A, HDMI, DisplayPort och den viktiga USB C-porten.


Alla vinnare

Här finns en komplett lista över alla vinnare inom alla produktområden.Publicerad 2020-08-15. Läst av 3096 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2020-08-15 06:13   esbtse
Fuji X-T4 är en APS-C kamera. Har de inte förstått sina egna kategorier? Den borde ha vunnit två kategorier Bästa kamera för året och bästa APS-C kamera. Hur kan en APS-C kamera vara bästa kamera om den inte ens vunnit Bästa APS-C kamera? Luktar korruption.
Samma sak med Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM som borde ha vunnit två kategorier Best Professional Telefoto Zoom Lens och Lens of the year.

Löjligt att linser med F11.0 kallas Lens innovation. Vad bli det nästa år F64?
froderberg 2020-08-15 10:41
Nu har du missförstått logiken. ”Årets kamera” är den finaste utmärkelsen. Den produkt som får den utmärkelsen stryks från sin ordinarie, mindre fina, utmärkelse.

Jag har kört en del med 800/11 och det är inte alls en stå dum idé som man först kan tro. Jag har plåtat både sport och natur med den.
esbtse 2020-08-15 11:03
Detta är ologiskt men man har låg förväntan på tanke krat hos dagens journalister.
jpgrahn 2020-08-15 11:41
Jag tycker Magnus gav en klar och tydlig förklaring hur det är upplagt. Han har inte bestämt reglerna. Ingen anledning att vara irriterad!
markm 2020-08-15 11:55
Magnus förklaring om upplägget må vara klar och tydlig, men därmed kan upplägget fortfarande vara fel/förvirrande. Man kan inte säga att Canon 90D är den bästa aps-c-kameran när det finns en bättre. Som att säga att någon som är bäst i världen inte samtidigt kan vara bäst i Europa, eller Sverige. Men jag förstår att man vill uppmärksamma så många som möjligt, helst alla.
esbtse 2020-08-15 12:05
Kategorin borde då vara 2nd Best APS-C Camera och 2nd Best Professional Telefoto Zoom Lens. Jag har härmed tappat förtroendet för EISA märkningen.
azek99 2020-08-15 22:00
Lätt att förstå logiken de bestämt sig för på EISA Award. Fotosidan har förklarat, om jag minns rätt, hur arbetet går till i en tidigare artikel. Livet går vidare.
2020-08-15 11:09   joakim d
3 spegelreflexkameror lyckades knipa var sitt pris, inte så illa med tanke på vilket fokus det är på spegelfritt just nu.

Proffsklassen var ju inte helt överraskande att den gick till en DSLR och för den klassen har jag en fråga, såväl Canon som Nikon och Sony har ju relativt nyligen släppt nya versioner av sina proffsmodeller så vad händer om det inte kommit någon ny modell till nästa år för Proffsklassen, blir det ingen utmärkelse då?
froderberg 2020-08-15 13:02
Om det inte släpps någon proffskamera ett år så får den kategorin utebli för det året.
2020-08-15 11:46   Thomas Strandberg
EISA har så många kategorier att i stort sett alla
tillverkare får ett pris.
froderberg 2020-08-15 13:04
Det går att göra en lång lista över kameror, och framförallt objektiv som inte fått något pris.

Några märken som inte fått pris är Olympus,Pentax, Tokina, Leica, Hasselblad, Laowa, Zeiss m fl.
2020-08-15 19:05   x-country
Eller så hänger man inte upp sig så mycket på dessa utmärkelser och ser livet från den ljusa sidan istället. Spela roll!
Anders F. Eriksson 2020-08-15 19:21
Det är samma fåniga kommentarer varje år när EISA-resultaten presenteras. Somliga gillar att klaga på allt.
azek99 2020-08-15 22:03
Instämmer helt!
PMD 2020-08-15 23:15
Jag skulle ha mer respekt för gnället om de som gnäller gör en egen komplett lista över produkter som borde få pris, med grundliga motiveringar.
joakim d 2020-08-16 14:37
Per, det är ju lite skillnad på att ge en kommentar och skriva en egen artikel ;) Skulle det vara sådana krav så skulle nog de flesta artiklar vara okommenterade och 99% av alla inlägg på forumet skulle aldrig skrivas.
PMD 2020-08-16 15:25
Nu ställde jag ju inga krav, så för min del får man gnälla hur mycket som helst. Jag gnällde bara på gnället. :)
acke 2020-08-18 19:17
Att säga att det är onödigt många kategorier är inte att klaga eller gnälla. Det är bara en åsikt, helt enkelt. Åsikter får man lov att ha.
2020-08-16 08:58   N Thomas Meldert
Alldeles för många klasser. Det är lika bra att sätta Årets bästa på allt som säljs. Det finns inget dåligt att köpa idag. Saknar klassen Åreta analoga kamera. Det tillverkas fortfarande några stycken =)

Merläsning


Miops Capsule360