Annons
Artiklar > Backup av dina bilder - del 3(3) - I praktiken

Backup av dina bilder - del 3(3) - I praktiken

Foto: Andrew Neel

 
Plus

Bildfiler blir större och större över tid på grund av informationstäthet och tekniska innovationer, detta gäller inte minst bearbetat material. Jobbar du med film i hög upplösning vet du också att det äter upp hårddiskutrymme i rasande fart. Det bästa är att köpa hårdiskarrayer med flera platser, så möjlighet för expansion finns.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2020-08-07.

11 Kommentarer

Mesch 2020-08-07 08:43  
Har mina bilder på en NAS som och denna kör en backup veckovis mot en annan NAS på annan plats automatiskt. Bilder jag jobbar med har jag normalt lokalt då interna SSD:n är snabbare än nätverket.
Jag och en kompis kör backup åt varandra, risken att det rasar/brinner/blir stulet på två platser samtidigt är osannolik :-)
Falumas 2020-08-10 23:20
Så länge ni inte är grannar. :) Kompisvarianten är oftast en riktigt bra lösing, speciellt om man har någon kompis som bor en bit bort. 2km räknas oftast som minst och 30mil skall täcka även större katastrofer. 2km i glesbygd kan vara lite i skogsbrandsfall som varit i Sverige dom senaste åren. Medans 2km i storstad ofta är tillräckligt.
Falumas 2020-08-10 23:57
Ytterligare att tänka på är att du borde se till att dom bilderna du jobbar lokalt med på din SSD (vilket jag tror dom flesta gör) även finns på backupenheten. För man kan vara säker på att det är när man tagit sin livs bild som SSD:n i datorn bestämmer sig för att kasta in handduken.
PMD 2020-08-11 02:03
Som Sara skriver i artikeln: "Tänk på att din dators dokumentmappar och övrig data också behöver säkerhetskopieras, kanske även operativsystemet och program".

Alltså bör man satsa på en backuplösning som gör backup på all data man har på den eller de diskar man har anslutna till sin dator.
Falumas 2020-08-11 12:34
Kör du Windows och har ett Windows-Konto och använder Windows inbygda Filehistory slipper du backup:a operativsystemet.
Kör du Windows utan Windows-Konto kan det löna sig att göra en drive-image som går att bootbart återställa till ny disk för att slippa problem med licensnycklar.
PMD 2020-08-11 14:45
Även om disken kraschar? Hur ofta sparas relevant information hos Microsoft för att återställa efter en diskkrasch? Hur mycket data handlar det om?
Falumas 2020-08-11 21:01
Dina data sparar du på NAS:et med filehistory.
PMD 2020-08-11 22:02
Varför behövs då ett Windows-konto?
Falumas 2020-08-11 22:28
För då sparas licensnyckeln för OSet på ditt Windowskonto. Då kan du på samma maskin bara ladda ner Windows 10 och installera och logga in så aktiveras Windows automagiskt vid diskcrash.
PMD 2020-08-11 23:12
Det låter bra (fast det där med licensnycklar har alltid varit struligt när jag har använt MS Windows; macOS är enklare på den punkten :-).

Hur gör man med alla OS-inställningar vid en återställning? Om man laddar ner MS Windows och installerar så får man väl standardinställningar?
Backupar man registret separat?
Falumas 2020-08-11 23:16
Nästan allt ligger lagrat på windows-kontot.

När jag loggar in med mitt windows-konto är alla mina inställningar och appar där. Har du ändrat saker som inte Windows har GUI-interface på så kan det nog behövas ytterligare backup.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Mer premiumläsning