Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Framtidens bildbehandling enligt Adobe

Framtidens bildbehandling enligt Adobe

På eventet Adobe Max i Los Angeles visade Adobe sin vision för hur man kan jobba med surfplattor och smartfoner i framtiden.

Adobe jobbar bland annat med utnyttja de möjligheter som Microsofts Surface Pro-plattor ger. Tanken är att ta fram nya möjligheter för hur man hanterar, justerar och förändrar objekt i bilder, videos, illustrationer med mera.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2014-10-13. Läst av 7221 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2014-10-13 15:27   Photocon
Fascinerande och skrämmande samtidigt. Som gammal pressfotograf och f d medlem av Fotograficentrum där de dokumentära bilderna oftast kom i centrum känner jag det skrämmande därför att man alltmer måste ställa sig frågan om bilden man ser är verklighet eller fiktion.

Inom design, filmskapande etc är det dock fascinerande, men jag ser ytterligare faror för fotots trovärdighet.

Är ändå ingen purist, utan beskär och ibland klonar bort vissa element i mina privata bilder. Men vill inte se sådana här bilder i tidningar om det inte klart anges att de är manipulerade.

Icke desto mindre så ser det ju imponerande ut.
2014-10-13 15:38   Num Wistbacka
För att fortsätta lite på Lennarts kommentar.

Jag förstår helt bra att detta är skrämmande. Men man skall nu också komma ihåg att detta är en vision. Detta var en ett ihopplock av tekniker från diverse program. Man skall komma ihåg att de flesta surfplattor ännu har relativt långt ännu för att klara dylika real-time processer. Även många av dessa "funktioner" fungerar inte automatiserat ännu. Jag tyckte att den del där fölet klipptes ut och flyttades automatiskt var löjligt eftersom det skulle kräva väldigt bra funktioner i premiere/after effects för att göra det och en surfplatta skulle helt enkelt inte orka med det.

Jag säger dock inte att detta inte skulle vara möjligt i framtiden. Bara att det är en bra bit kvar. Men fin vision är det.

Lennart skrev: "Inom design, filmskapande etc är det dock fascinerande, men jag ser ytterligare faror för fotots trovärdighet."

Varför är det ett problem om trovärdigheten inom design och filmskapande är på gränsen till overklig? Är inte hela vitsen inom den branschen just att man skall skapa trovärdiga illusioner? Annat är det ju med press- och dokumentärfotografier.
Magnus Rönnkvist   2014-10-14 21:39
Nu är ju inte detta någon vanlig sketen surfplatta, det är en Microsoft Surface Pro 3 med Intel cpu och som kör riktiga versioner av Adobe's program med mera. Dem klarar lätt av att processa denna mängd data i realtid. Jag vet för jag har själv en och kan lätt redigera 4K video på den och mycket mer krävande operationer.
Num Wistbacka   2014-10-14 23:45
Jag är fullt medveten om vilka specs Surface 3 Pro har, men den har fortsättningsvis inte samma kapacitet som fulla datorer. Speciellt inte grafikkorten. Komponenterna kan inte heller hålla samma prestanda som desktopdatorenra bara pga sämre kylningsmöjligheter.

Jag säger dock inte att de inte klarar av det. Bara att de funktioner de visar på videon är extremt krävande både processormässigt och grafikmässigt. Men i framtiden när vi är hos Surface 50 Pro så borde detta vara rena barnleken. :D
2014-10-13 16:24   Alf-Magnus
Nu undrar jag var gränsen går mellan, redaktionellt material och marknadsföring. Känns som en ren marknadsförings video.
Svar från froderberg   2014-10-13 16:38
Det är alltid en avvägningsfråga. I det här fallet handlar videon om framtida tekniker och inte om produkter som är till salu. Framtida tekniker har ett nyhetsvärde.
Alf-Magnus   2014-10-13 20:09
Ni har inte funderat på eran journalistiska trovärdighet bibehålls igenom att bygga hela nyhetsartikeln på ett väldigt känslomässigt marknadsförings material, utan egentliga fakta.
Svar från froderberg   2014-10-13 20:17
Som sagt, det är en avvägning. Det är få nyheter som inte har ett reklamvärde.

Visioner brukar sällan vara så faktaspäckade utan ger mer en uppfattning om riktningen ett företag vill gå i - ungefär som när en biltidning rapporterar om en biltillverkares konceptbilar.
2014-10-14 19:36   Falumas
Härligt att man kommer kunna göra mer ute på fältet. Detta kan kanske bli en bra anledning att börja med använda Adobes produkter.
2014-10-19 10:37   dokido
nej måste jag skaffa en adroid hjälp
nån som vet om appen på slutet finns och vad den heter
den som smetar färg?
2014-10-19 11:39   fyrman
Spännande att se en möjlig framtid. Lite som att se framtidens bilar på mässor. Till slut så är det vad vi som användare och vad vi efterfrågar som styr. Det är enormt kostsamt att utveckla produkter och de tar då fram det som "säljer"=vi köper.
Visst blir det allt enklare att manipulera bilder. Det är upp till dig att ange vad som är sant. Lögnare har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Det är sättet att ljuga som möjligen förändras.
2014-10-19 21:31   Falumas
Microsoft Surface Pro-plattor kommer näppeligen med Android.

Tror inte heller att det rör sig om någon App, det är väl helt enkelt PS.

Adobe visade redan vid släppet av Surface Pro 3 en touch optimerad version av PS, men detta är ju helt klart steget bättre än vad det var då.

Merläsning

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 4

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 8

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 4/2019 är "Bröllop" respektive "Stadslandskap". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 19 maj. Läs mer...

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Tre snabba hårddiskar - mindre än ett kreditkort

Små och snabba solid state-diskar som ska tåla lite extra hårda tag. Läs mer... 3

Tom Svensson blir ambassadör för World Animal Protection

Djurskyddsorganisationen World Animal Protection presenterar sina första svenska ambassadörer – inflytelserika personer som på olika sätt stödjer arbetet för världens djur. En av dem är bevarandefotografen Tom Svensson. Läs mer...

Han fångade det sällsynta på bild - en svart leopard

Efter flera försök lyckades Jan Fleischmann få en bild på den sällsynta svarta leoparden. Läs mer... 1

DJI Osmo Action utmanar GoPro

DJI är kända för sina drönarkameror, men ger sig nu in i ett nytt segment: actionkameror. DJI Osmo Action är en direkt konkurrent till GoPro Hero 7 Black. Läs mer...

Miops Smart Trigger