Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Kalibrera surfplattan och telefonen gratis

Kalibrera surfplattan och telefonen gratis

Många fotografer visar sina bilder på en surfplatta. X-Rite har tagit fram appen Colortrue för att kalibrera surfplattor och smartphones så att bilderna ser bättre ut på skärmen.

Appen Colortrue är gratis men förutsätter att du redan har en kalibrator från X-Rite*. Den billigaste, ColorMunki Smile, kostar 900 kronor och då kan du även kalibrera din datorskärm.

Colortrue finns både för Android och Apple Ios. När en Android-enhet används ansluts kalibratorn enkelt i USB-porten.

För Ios-enheter är det lite krångligare eftersom Apple inte tillåter att okända externa enheter ansluts. Därför måste kalibratorn anslutas till en dator som sedan kommunicerar med Ios-enheten via wifi.

Fotosidan har provat appen och kan konstatera att bilderna visas mer korrekt med appen. Skillnaderna mellan hur bilderna visas på en kalibrerad bildskärm och den mobila enhetens skärm blir mindre.

Eftersom de mobila operativsystemen inte har stöd för färgprofiler måste varje program hantera färgerna. Därför måste bilderna visas i Colortrue, eller i en app med stöd för Colortrue, för att dra nytta kalibreringen. X-Rite har tagit fram ett utvecklarkit (SDK) för mjukvaruutvecklare som vill ge stöd för Colortrue vid bildvisning i appar.

Läs mer här om Colortrue.

* De kalibratorer som kan användas med appen är ColorMunki Smile, ColorMunki Display, i1Display Pro and i1Pro 2 för IOS. Android-versionen fungerar enbart med ColorMunki Display and i1 Display Pro.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2014-03-18. Läst av 10152 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2014-03-18 11:26   bentelkalb
"För Ios-enheter är det lite krångligare eftersom Apple inte tillåter att okända externa enheter ansluts. Därför måste kalibratorn anslutas till en dator som sedan kommunicerar med Ios-enheten via wifi."

Heja appel-krångel som vanligt..... förstår inte att folk finner sig, jag tvingas ha phone på jobbet, privat kör jag samsung, helt enkelt mycket bättre på allt.
trihenke   2014-03-18 12:16
" Android-versionen fungerar enbart med ColorMunki Display and i1 Display Pro. "
En begränsning för dom som inte har just dessa verktyg.
Först iOS, sedan Android i släp som vanligt. Varför kan inte Android få samma förtur som iOS ?
Num Wistbacka   2014-03-18 12:53
@Henrik:

"Varför kan inte Android få samma förtur som iOS"?

För att inte tala om Windows-användarna; om Android får något senare än iOS så kan man nästan räkna med att Windows användarna förblir helt utan mjukvara...
Michael f8   2014-03-18 23:34
Vi är jätteintresserad vad du har för telefon på jobbet... Tack för du delger oss det!
Johannes-S   2014-03-19 15:17
Ipad (stora varianten) kommer fabrikskalibrerad så behovet för användaren att kalibrera är nog inte så stort i det fallet.
FaniSkogen   2014-03-22 17:18
Sen vet vi ju alla också hur bra fabrikskalibreringarna brukar vara på billigare enheter.

Att Iphone stödjer fler kalibratorer är ju för att man inte kan koppla in någon i själva Iphonen eller Ipaden utan kör dessa från en dator, där ju alla kalibratorer självklart fungerar.

Om samma sak går att göra med en android framgår inte.
2014-03-18 20:00   andersol
Förstår inte varför man skall ha en kalibrerad mobilskärm, enda gången man behöver en kalibrerad skärm ( och då menar jag datorskärm ) är när man ska skriva ut på papper.
När sen mobila system ändå inte stödjer färgprofiler så faller grejen ganska platt.
Svar från froderberg   2014-03-18 22:28
Surfplattor används ofta för att visa sin portfolio för andra. Då vinner man på att bilderna blir lika som man tänkt att de ska se ut.

Kalibrerad skärm behövs mer än bara för utskrift, som när man publicerar på Fotosidan eller skickar bilder till tidningar.
andersol   2014-03-19 05:57
Att ha med sin egen kalibrerade platta för att visa sin portfolio kan jag förstå men så fort det ses på någons annan utrustning så faller det då den stora majoriteten inte kalibrerar.
Sedan en fråga brukar man redigera sina bilder i plattan/mobilen för att sen skicka o publicera i tidningar?
skog1s   2014-03-21 20:33
" Enda gången man behöver en kalibrerad skärm ( och då menar jag datorskärm ) är när man ska skriva ut på papper."

Men visst är det så att man behöver en kalibrerad skärm alltid, om man nu sysslar med foto? Det underlättar ju på alla plan.

Rätta mig gärna om jag har fel.
Oquist   2014-03-21 22:04
Om färgprofiler står det i artikeln och just att xRite har en SDK för apputvecklare som vill stödja Colotrue för att kringå problemet med färgprofiler tror jag var en del av själva grejjen.
Erik.dv   2014-03-28 08:28
iOS stödjer färgprofilen till viss del. Det förväntar sig sRGB på alla bildfiler, men kan läsa dessa.
2014-03-25 06:56   bentelkalb
Hur bra är en sån här kalibrator? (eller hur bra är en platta) Jag tänker om man kan använda den för att förhandsgranska bilder? Det skulle ju kunna vara en fördel när man fotar att få upp den på större skärm, precis som man kan göra med en laptop, fast en plattare är enklare att ha med.

Blir bilden tillräckligt kalibrerad för detta? Min erfarenhet när jag ser på en bild på platta eller telefon är att de är åt skogen, de drar på extremt med svärta etc...
Svar från froderberg   2014-03-28 09:18
Kalibratorerna är bra, och de dyrare är mycket bra. Surfplattornas skärmar har sina begränsningar jämfört med en normal bildskärm för bildbehandling. Här handlar det om att få det så bra som det går.

Vi såg klara förbättringar när vi provade. Det ska dock sägas att profileringen bara fungerar med programmet Colortrue i dagsläget och inte i exempelvis Photoshop.
2014-03-28 08:25   Erik.dv
Faktum är att de flesta nya iOS-enheter följer sRGB väldigt väl, iPad Mini är lite av ett svart får som har god färgbalans men inte riktigt tillräcklig färgrymd. Men iOS är i grunden styrt av färgprofiler (det förväntar sig just sRGB på alla stillbilder). På Android-sidan är livet avsevärt mycket rörigare. Där förstår jag kalibrering behövs. Men så länge vi inte har stöd för egna ICC-profiler i systemen kommer dessa lösningar förbli enormt nischade.
2014-03-30 10:07   bjs
Om jag måste köpa något för minst 900 kr hur kan man då få det till att Colortrue är gratis.
Är det gratis borde väl det inte kosta något alls att få den.
Det borde ha stått:
Kalibrera surfplattan och telefonen genom att köpa en av X-Rites produkter, den billigaste kostar 900 kr!
Fredrik Klintberg   2014-04-07 00:17
Man får utgå ifrån att klientelet på denna sajt är intresserade av fotografi tycker jag. Har man inte en kalibrator kan du knappast lämna ifrån dig bilder och veta vad andra ser. Dessutom ändrar skärmen sig med tiden. Jag kalibrerar 12 ggr om året på ren rutin. Visst ser jag ingen skillnad efter kalibreringen men hade jag gjort det så vet jag ju också att mima kunder har bilder med färgstick i.
Har du inte 900kr så kan du kanske dela den med några andra? I teorin skulle 30 pers kunna dela på en enda kalibrator, då har du kalibrerad skärm i 5-10 år till priset av 30kr.
2014-04-07 00:46   Fredrik Klintberg
Får jag föreslå att alla som skriver kommentarer tänker två gånger innan man kladdar ner sina klagomål.
Det finns inga svenska forum för fotografer utom denna och då vore det ju synd om alla kommentarer är skrivna av fattiga amatörer som ska tjafsa om hur dyrt det är med Hasselblad, 4:3 är det bästa som hänt, jättesnabba bilder på 125000 ISO, PC vs Mac blaha, Leica vs Tokina mm.
Är man intresserad så läser man väl för fan på lite. Det luktar gubbsvett och inrökt singeletta om snart hela Fotosidan om ni inte lutar besserwissa och bitcha. Håll er till fakta om ni ska argumentera och var trevliga mot varandra. Som jag, hahaha!
2014-04-07 11:57   rolf.g
För den som har en Datacolor Spyder 3 eller 4, finns den likaledes fria appen "SpyderGallery". Blixtsnabb och enkel setup (åtminstone i OSX / iOS-miljö).
bentelkalb   2014-04-07 12:18
Hur väl fungerar det?
rolf.g   2014-04-07 12:35
Tillfredställande sett till iOS-enheternas tillkortakommanden i skärmväg.
Har inte testat med någon annan kalibrator eller andra mobila produkter, så jag saknar egentligen jämförelsematerial.
Handhavandet är hursomhelst mycket enkelt.
bentelkalb   2014-04-07 14:17
Tack för tipset iallfall, har laddat ned och ska prova :)

Merläsning

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Tre snabba hårddiskar - mindre än ett kreditkort

Små och snabba solid state-diskar som ska tåla lite extra hårda tag. Läs mer... 3

DJI Osmo Action utmanar GoPro

DJI är kända för sina drönarkameror, men ger sig nu in i ett nytt segment: actionkameror. DJI Osmo Action är en direkt konkurrent till GoPro Hero 7 Black. Läs mer...

Profoto A1X - förbättrad på 30 punkter

Profoto A1X är en förbättrad version av A1 med bland annat kraftigare batteri och kortare uppladdningstid. Nytt är också att blixten säljs i Sony-version. Läs mer...

Mindre proffsplatta från Wacom

Wacom utökar sitt sortiment av professionella ritplattor med en tredje och mindre storlek. Den mindre storleken gör att priset håller sig på en nivå som är överkomlig för många hobbyfotografer. Läs mer... 11

Nissin MG80 Pro - välkyld toppmodell

Nissin utlovar att deras kommande topmodell MG80 Pro ska klara av att avfyra 1000 blixtar med full effekt i tät följd utan att överhettas. Läs mer... 4

Mindshift Backlight Elite 45 - stor ryggsäck att vandra med

Mindshift Backlight Elite 45 är en fotoryggsäck från Think Tank som har en uttagbar kameradel. Väskan är gjord för att klara längre vandring med stor fotoutrustning. Läs mer... 1

Test: Fujifilm XF 200/2 R LM OIS WR

Plus Till mångas förvåning har Fujifilm introducerat ett litet superteleobjektiv, XF 200 mm f/2 R LM OIS WR. Vi har hårdtestat objektivet. Läs mer... 1

Test: Nikon Z6

Plus Nikon Z6 är mycket lik sitt dyrare och mer högupplösta syskon Nikon Z7. Frågan som många ställer är förstås hur bra den står sig mot konkurrenter som Sony A7 III, och inte minst Nikons egen D750. Läs mer... 2

Nytt Otus-tele från Zeiss

Zeiss utökar sin prestigefyllda Otus-serie med ett nytt teleobjektiv. Zeiss Otus 100 mm f/1,4 är det fjärde objektivet i serien. Läs mer...

Makro från Tokina för Sonys spegelfria

Tokina har utvecklat ett makroobjektiv som passar Sonys spegelfria kameror med E-fattning. Tokina Firin 100/2,8 FE Macro är ett billigare alternativ till Sonys egna makrotele. Läs mer... 2

Test: Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2

Plus Tamron fortsätter förbättra sina mest populära objektiv och ger dem beteckningen G2 som betyder generation två. Tamron SP 15-30/2,8 Di VC USD G2 är förbättrad på flera punkter jämfört med sin föregångare, bland annat har autofokusen blivit snabbare och bildstabiliseringen effektivare. Läs mer... 14

Firmware ger Sony A7R III och A7 III nya funktioner

Nu går det att ladda ner den nya mjukvaran (firmware) till Sony A7R III och A7 III som ger nya AF-funktioner och intervalltagning. Läs mer... 15

Laowa satsar på videoobjektiv

Objektivmärket Laowa från Venus Optics har gjort sig känt som ett udda märke med en del uppseendeväckande objektivkonstruktioner. De har bland annat gjort extrema vidvinklar med närmast obefintlig distorsion. Liksom många andra ger sig Laowa nu in på videomarknaden. Läs mer...

Snabba och tåliga hårddiskar från Sony

Många fotografer använder LaCies Rugged-hårddiskar när de är "on location". Nu vill Sony konkurrera och utvecklar hårddiskar som är både stöt- och vattentåliga. Läs mer... 1

Fortsatt dyster arbetsmarknad för fotografer

I Arbetsförmedlingens senaste prognos listas fotograf som ett av de tio svåraste yrkena att hitta en anställning inom. "Mycket hård konkurrens om jobben" är Arbetsförmedlingens bedömning, både på kort och på lång sikt. Läs mer... 3

Bantad sändare från Profoto

Profoto har utvecklat en förenklad TTL-sändare som är betydligt mindre än den vanliga TTL-sändaren Air Remote TTL. Profoto Connect är enklare att hantera och något billigare. Läs mer... 2

PhotoMechanic 6 är snabbare

Pressfotografernas älsklingsprogram PhotoMechanic har nu kommit i en ny version som är snabbare än tidigare versioner och som har nya praktiska funktioner. Läs mer...

Test: Nikon AF-S 500/5,6E PF ED VR

Plus Mitt i den allmänna trenden med allt större och tyngre ljusstarka objektiv och allt fler zoomar går Nikon lite mot strömmen och presenterar ett lätt och kompakt fast teleobjektiv på 500 mm med måttlig ljusstyrka. Vi gillar både idén och resultatet.  Läs mer... 7

Fyra rullväskor från Manfrotto

Manfrotto Pro Light Reloader är det gemensamma namnet för fyra nya rullväskor från Manfrotto. Alla kan tas med som handbagage på flygplan. Läs mer... 5

Miops Smart Trigger