Annons
Artiklar > Så funkar färgrymder

Så funkar färgrymder

Plus

Utan en färgprofil som talar om vilken färgrymd bilden ska betraktas i vet vi inte hur färgen ska återges.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2006-11-07. Läst av 16530 personer.

6 Kommentarer

AnWi 2006-11-08 08:44  
Mycket pedagogoskt och läsvärt Bo. Med tanke på hur ofta detta ämne stöts och blöts här på fotosidan kan inte behovet nog understrykas av en bra pedagogosk genomgång som denna.
Ett par småsaker bara: Du refererar omväxlande på engelska och svenska i photoshops menyer. Helst borde bägge språken finnas med. Det är ju bara på två ställen.

I vilket fall mycket bra artikel!
/AnWi
Magnus_S 2006-11-09 00:18  
Bra artikel!

Bör kanske tilläggas att vissa tryckerier redan trycker efter ISO-standard och då kan man som bildleverantör simulera bilderna mot Fogra27 (glättat och matt bestruket papper) eller Fogra29 (obestruket papper). Profilerna finns med i photshop CS2 och går även att hämta på http://www.adobe.com/support/downloads/iccprofiles/icc_eula_unix_dist.html

/ Magnus
stefohl 2006-11-25 23:06  
De profiler som finns i Photoshop är ju inte gjorda fullt ut enligt ISO-standarden. ISO profiler finns på http://www.eci.org/eci/en/060_downloads.php Dessa profiler är ju dock en hel del diskussioner om. En del tryckerier tycker de har för hög total färgmängd.

/Stefan
Silvia_Man 2006-11-28 13:55  
Jag har en Nikon D200 som jag fotar i jpeg med kameran inställd på adobeRGB. Men en del bilder som jag plockar in i Photoshop varnas för att den inte har en inbäddad RGB profil. Så då får jag tilldela den det. Men om jag förstår din artikel rätt så måste bilden ha någon sorts profil för att kunna vara i jpeg-format. Så vad är det som har hänt? Fel på kameran? Photoshop som inte förstår att en profil finns? Och vad har bilden rimligtvis för profil (sRGB eller aRGB)?

Hälsningar, Silvia
Avslutatmedlemskap111024 2006-12-01 01:37  
Synd att man måste betala för att se artikeln. Jag hade verkligen behövt läsa om detta.
Slowfinger 2006-12-01 09:19  
Silvia: Blir lite osäker på din fråga. Jag har för mig att det hände ibland när jag körde Nikon D70 också. Däremot händer det aldrig nu när jag använder Canon 30D. Kanske är någon bugg i Nikons datauppsättning eller i Adobes programvara som ju ska kunna hantera hundratals kameror. Jag ska försöka ta reda på svaret åt dig. Hur som helst är jag övertygad om att dina bilder kommer ut i profilen Adobe Rgb från din D200. Det är säkerligen inte fel på kameran eftersom alla D200 har identisk programmering. Troligen handlar det bara om kommunikationsproblem när Photoshop snackar med Nikon i din dator.
Silvia_Man 2006-12-04 09:54  
Bo: du får gärna återkomma om du lyckas ta reda på var felet ligger. Men känns lugnande att veta att bilden från kameran antagligen får rätt färgprofil iaf.
annons

Merläsning

ANNONS