Artiklar > SKOLA: Smart lagring av dina bilder

SKOLA: Smart lagring av dina bilder

Foto: Magnus Fröderberg

 

Att lagra sina bilder och hitta gamla kan vara enkelt, men också bli rörigt. Vi hjälper dig att hitta ett smart upplägg för din lagring.

Sida: 1 2 3 4 5 6 Nästa sida Visa alla 
Att organisera och lagra sina bilder på ett överskådligt, enkelt och säkert sätt har varit svårt genom hela fotohistorien. Negativ eller diabilder tog plats, tålde inte ljus eller värme, blev dammiga eller repiga och du hade ett enda värdefullt original som du inte fick tappa bort eller skada. I den digitala eran har lagring blivit både enklare och svårare.

Vi har fått några stora fördelar: Du kan lagra tusentals och åter tusentals bilder på en disk som ryms i en skjortficka. Du kan göra kopior utan att de tappar i kvalitet, så i praktiken kan du ha många original på olika ställen så det inte gör så mycket om ett av dem skadas eller försvinner. Du får inget damm och inga repor i bilderna. Digitala filer i sig själva åldras inte utan kan vara oförändrade så länge de kan lagras någonstans.

Men digitaliseringen har också gett nya risker och problem. Det är lika enkelt och snabbt gjort att råka kasta bort tusentals bilder som en enda. Tappar du bort en hårddisk kan du ha tappat bort ett helt liv i bilder. Precis som film så åldras de digitala medierna (diskar, optiska skivor m m), men det syns inte på något tydligt sätt hur åldrandet fortskrider och när det blir kritiskt. Ett enda tekniskt fel kan radera tusentals bilder. Fördelen att du kan skapa nya original kan bli en nackdel om andra får tag i dem och sprider dem.

Men generellt skulle vi nog hävda att med ett minimum av säkerhetsåtgärder och lite eftertänksamhet så är det trots allt enklare att lagra bilder på ett tryggt sätt idag än det var på filmtiden. Men då krävs det att du lagrar smart. Glöm inte heller att utnyttja den stora fördelen med digitaliseringen: Att det är mycket enklare att organisera bilder så du kan hitta i ett stort bildarkiv.

Sida: 1 2 3 4 5 6 Nästa sida Visa alla Martin Agfors
Publicerad 2015-10-05. Läst av 20829 personer.
Få ut mer av Fotosidan.
Plusmedlemskap kostar 170 kr per år
Kommentera artikeln. När du kommenterar håll en god ton och håll dig till ämnet.


Logga in för att kommentera

2015-10-05 18:14   markusanding
Funderar lite på ett bra sätt att nå foton med flera användare och samtidigt kunna ha kategorier mm för filtrering.
Hittar inget bra. Mest hack för att kunna köra Picasa eller andra hack.
Svar från Grevture   2015-10-05 19:01
Många moderna nas-enheter har funktioner för att visa bilder, där du (och andra du ger inloggningsuppgifter till) kan nå och därmed se bilderna som privat molntjänst. Typ att du med ett visst användar-id kan komma åt och se bilder i en viss mapp. Sedan brukar själva visningen vara rätt primitiv, typ enklare webbsida.
foto_nooben   2015-10-05 20:01
Japp, har själv en Synology NAS som jag kör tillsammans med PhotoStation. Detta har precis det du frågar efter. Jag har skapat användare åt nära och kära som kan komma åt de album som jag gett dem tillgång till. Det finns en hel del youtube-klipp kring photostation att titta på för att förkovra sig mer.
2015-10-06 08:49   A.Dent
Texten om att en NAS är skyddad mot virus är helt felaktigt.
"Får du till exempel en systemkrasch eller ett virus i din dator så påverkar inte det nätverksdisken som är en separat dator."

Om man får ett virus som söker upp och förstör eller kidnappar bilder så är NAS'en helt oskyddad. Om du kommer åt dina bilder via din dator så gör viruset det också.
Svar från Grevture   2015-10-06 12:47
Nu syftade jag på den trots allt överlägset vanligaste typen av virus och ohyra som tenderar att attackera operativsystemet eller operativsystemets funktioner. Där finns det en klar fördel att ha ett separat operativsystem i en nas och som därmed inte drabbas av samma virus.

För attacker som riktar sig mot enskilda filer är de svårt att skydda sig, men jag uppfattar inte sådana som speciellt vanliga.

Sedan finns det numera ganska gott om nas-enheter som kan köra eget virusskydd (helt separat från det du kör i huvuddatorn) vilket också ger ett extra skydd. Så jag vidhåller att lagring på en nas trots allt ger stora säkerhetsmässiga fördelar.
A.Dent   2015-10-06 15:38
Ja en NAS gör det enklare vid en systemkrach eller en virusattack som påverkar operativsystemet. Men får man ett ransomware som faktiskt är ganska vanligt så har det ingen betydelse att man har en NAS. Det finns t.o.m ransomware som riktar in sig på NAS, tex Synology. Ett antivirus på en NAS kollar filerna som ligger på NAS'en. Viruset körs från datorn, läser bilden på NAS'en, krypterar den och skriver över den gamla bilen. Det tror jag inte NAS'ens antivirus stoppar eftersom varken finns eller körs på NAS'en.

Att säga att en NAS INTE påverkas av virus i datorn är bara fel och vilseledande. Kanske inte jättevanligt men fortfarande fel.
A.Dent   2015-10-06 22:52
Nyhet idag.
"Polisen varnar för ett avancerat datavirus som låser fotona i din dator. Du måste betala för att få bort viruset."'
http://www.sydsvenskan.se/sverige/polisen-viruset-laser-privata-foton/
2015-10-06 13:36   VAndersson
Synd att artikeln inte nämner något om filsystem eftersom detta är det absolut viktigaste när man gjör backups. Det spelar ingen roll hur många backups och hur bra mjukvara du har om inte datorn är medveten om vad som är rätt och fel.
Varför är filsystem viktigt. Jo för att dom två vanligaste HFS+ (apple) och NTFS (windows) kontrollerar inte sig själva. Dom märker med andra ord inte om disken råkar ut för bitrot. Något som är oundvikligt, alla diskar kommer att förstöra sig själva förr eller senare.
Därför behöver man ett filsystem som har checksum funktionen och på så sätt är medveten om något händer med disken och kan korrigera det. Detta är oerhört viktigt! Med ett filsystem som har checksum så vet datorn alltid vad som ska stå på disken och kan korrigera fel som uppstår.

Sitter man på en Apple dator så är det tyvärr kört. Då måste man ha en NAS som kör linux, vilket inte är ovanligt. Linux har flera filsystem som klarar detta där ZSF är det vanligaste. Kör man Windows så har faktiskt Microsoft löst detta efter många år, med windows storage spaces ReFS. Dock kan man inte köra hela system på detta utan bara Backup. Så kör ni windows 8 eller senare se till att använa er av windows storage spaces.

Mac, ja tyvärr måste ni då köra Linux NAS. Nackdelen kvarstår dock. Om orginalkopian råkar ut för bitrot så kommer det kopieras till NASen och den har ingen chans att veta om datan den får redan är trasig eller hel. Detta är alså ett stort problem som inte många vet om och även ganska svårt att hitta en bra lösning på. Just nu är Linux det bästa alternativet men svårt för fotografer att hitta tillfredställande programvara. Windows börjar närma sig medans Apple ignorerar det totalt.
Och vad man än gjör, lita inte på det uråldriga RAID, framför allt inte på software RAID. RAID har ingen självkontroll. Software RAID är änu värre eftersom den inte ens får reda på om den lyckats skriva datan eller inte.

Hoppas detta hjälper någon och vill man göra riktiga Backups är detta A och O. Det finns mycket info på nätet om detta så läs på!
Svar från Grevture   2015-10-07 15:18
I den ursprungliga varianten av artikeln hade jag ett rätt långt stycke om filsystem, och för-/nackdelar hos olika sådana. Det är ett ganska stort och intressant ämne. Tyvärr hör det till de delar jag fick stryka bort för att artikeln inte skulle ta upp halva tidningen :-) Men jag kunde onekligen nämnt möjlighet till bra och säkra filsystem som en pluspoäng för nas-lagring.

Jag håller med om att det finns en stor övertro på raid som säkerhetslösning. Som jag ser det kan raid kan ge tydliga prestandafördelar och förenklad hantering genom att se flera diskar som en enda (raid 0) och att det kan ge tydliga tillgänglighetsfördelar (raid 1, 5, 6, 10 osv). Men ser man till övergripande datasäkerhet så blir den ju faktiskt sämre med raid 0 och förmodligen ofta plus-/minus noll med övriga (ger vissa fördelar som äts upp av ökad komplexitet som i sig är felkälla).
2015-10-06 14:58   herodes
Jag har dubbla externa Raid system som grund men använder Flickr som backup av jpegarna för extra säkerhet.
1Tb är gratis och enkelt att ladda upp och skapa album som kan sätta tillstånd vilka som får tillgång till dessa.
Finns ett batchpgm som är enkelt att använda.
Man kan skapa flera konton om nu inte 1Tb räcker.
Får plats med över 300 000 på ett konto.
För mig funkar det bra.
Svar från Grevture   2015-10-07 15:19
Det enkla är ofta det geniala :-)
2015-10-07 11:02   yamahafj
Intressant artikel, Martin!

Kör själv backup via Acronis mjukvara. Funderar dock på hur man ska resonerar när det gäller inkrementell backup. Går det bara att lagra på mer och mer av det här (kör en backup varje natt) eller ska man låta programmet göra en helt ny backup då och då?

Sedan funderar jag på hur viktigt det är att köra validiering av backupen via mjukvaran. Tar ju en hel del tid? Är det vanligt att programmet gör "skrivfel"?
Svar från Grevture   2015-10-07 15:26
Tack!

En nackdel med att bara köra på med inkrement är att återställning blir mer tidsödande ju fler inkrement man har att hantera. Om jag inte minns fel så är standardinställningen i programmet att göra nya grundbackuper med jämna mellanrum. Själv kör jag inkrementellt varje natt och skapar en helt ny grundkopia en gång per vecka. Vill man sedan ha både livrem och hängslen kan man ju dessutom göra en filbackup av veckans image-filer (grund + inkrement) just innan de uppdateras. Då kan man ju i nödfall backa två veckor i tiden.

Jag har jobbat mycket med i synnerhet Ghost sedan slutet av 1990-talet (effektivt t.ex. när man vill nyinstallera ett fyrtiotal datorer varje morgon :-) och har på senare år kört Acronis hemma. Jag har aldrig råkat ut för valideringsproblem, men funktionen finns ju där av en anledning. En gång med fel är ju en gång för mycket så jag tror det kan vara en bra idé att köra kontroll då och då.
yamahafj   2015-10-07 20:01
Gott. Ska pilla lite med inställningarna. Har snart 4 Tb bilder så det finns inte plats på backupdisken för flera "hela avbildningar". Tror dock jag såg något om att äldre filer automatiskt kan raderas av programmet. Känns som att en färsk avbild + en veckas inkrement bör räcka. Kommer också ställa in så validiering görs en gång i veckan, typ natten efter full backup.
2015-10-12 12:08   stone
Jag kan varmt rekommendera att lägga en checksummefil i varje katalog, denna kan enkelt användas för att verifiera backuper. Filen följer naturligtvis med vid offsite-kopiering osv, så även dessa blir enkla att verifiera.

Själv kör jag MD5-summor.
Just nu använder jag FileVerifier++, genererar en checksummefil med ett högerklick på berörda filer; filen blir kompatibel med en massa MD5-summeprogram inkl de i linux/mac.

Enda nackdelen är att Lightroom envisas med att lägga XMP-data *i* jpegfiler istället för brevid som för rawfiler, så checksummorna pajas om man ändrar i Lightroom. Jag checksummar bara rawfilerna.

CHECKSUMS.MD5:
ae1b13ab62fec7ddaa6ee550f558cd6d *_MG_6601.CR2
3a8fea6a7dc5c047f78fb0c8d05aa22b *_MG_6602.CR2
d1ba037c5c6b51bbe7fdffaf0dd593eb *_MG_6603.CR2
...
...

Merläsning

Test: Sigma och Tamron 24-70/2,8

Plus Varför betala dyrt för Canons eller Nikons 24-70/2,8-zoomar när du kan få ett billigare från Sigma eller Tamron? Vi har testat Sigma 24-70/2,8 DG OS HSM Art och Tamron AF SP 24-70/2,8 Di VC USD G2 Läs mer... 3

Joel Marklund - Sportfotograf med tävlingsinstinkt

Plus Framför Joel Marklunds kamera tävlar all världens idrottsmän och kvinnor om medaljer och topplaceringar. Bakom kameran är det han själv som tävlar: ”Mitt mål är alltid att få den bästa bilden – oavsett vilka andra fotografer som är på plats.” Läs mer... 1

Fotoskribenten Stefan Ohlsson är död

Stefan Ohlsson har utbildat många av Sveriges yrkesfotografer och har under fler decennier skrivit om fototeknik i Fotografisk tidskrift. Han avled på morgonen den 17 september med sina närmaste närvarande. Han blev 66 år. Läs mer... 22

Krönika: Ett krig om unika konsertbilder

Frilansfotografen Sara Arnald är ny krönikör i Fotosidan Magasin. Hennes andra krönika handlar om att fotografera konserter. Läs mer... 3

Test: Nikon AF-S 28/1,4E ED

Plus Nikon har äntligen ersatt sina gamla ­klassiska 28 mm f/1,4 med en ny och modern version: AF-S 28 mm f/1,4E ED. Objektivet imponerar mer än sina syskon 24 mm f/1,4 och 35 mm f/1,4. Läs mer... 2

Lars Tunbjörk hyllas i bok och stor utställning

Lars Tunbjörk skildrade under flera decennier Sverige med sin egna, något absurda blick. Fotografiska har samlat en stor del av hans bästa bilder under namnet "Tunbjörklandet - blicken från sidan" som visas under hösten. Samtidigt släpps boken "Lars Tunbjörk – retrospektiv". Läs mer... 12

Wild Nature och Fotosidans fotodag på Fotografiska

Wild Nature fotoresor och Fotosidan.se är stolta att kunna presentera en heldag med inspirerande föreläsningar med några av Sveriges kunnigaste naturfotografer på Fotografiska museet i Stockholm. Läs mer... 3

EU-parlamentet säger ja till omstridd upphovsrättslag

Europaparlamentet har röstat ja till ett lagförslag som innehåller omstridda paragrafer om länkavgift och upphovsrättsfilter. Efter hård kritik har kompromisser i lagtexten gjorts så att små företag och organisationer inte ska drabbas. En annan del av lagförslaget kan innebära fotoförbud på sportevenemang. Läs mer... 31

Profoto B10: Kompakt batteridriven studioblixt

Profoto B10 är en betydligt mindre blixt än storebror B1/B1X, vilket gör att B10 är lättare att ta med sig ut i fält eller använda på en bom. B10 går också att använda som videobelysning. Läs mer... 3

120 fotografer ställer ut på Landskrona Foto Festival

Den 14-23 september i år anordnas Landskrona Foto Festival för sjätte gången. Som tidigare år varvas etablerade fotografer från hela världen med unga fotografer under stark utveckling. Över 120 utställande fotografer från hela världen visas på festivalen. Läs mer... 1

Elinchrom ELB 500 TTL - Get the Right Shot