Artiklar > 100 000 kronor till ung fototalang

100 000 kronor till ung fototalang

Marie Hald har dokumenterat den prostituerade tvåbarnsmamman Bonnies liv. Foto: Marie Hald

 

Dokumentärfotografen Marie Hald från Köpenhamn har utsets till Young Nordic Photographer of The Year. Förutom 100 000 kronor får hon en separatutställning på Fotografiska och DN-fotografen Paul Hansen som mentor.

Marie Hald är 30 år och har vunnit flera fina fotopriser, bland annat i World Press Photo och i den danska motsvarigheten till Årets bild.

Juryn för Young Nordic Photographer of The Year fastnade för Marie Halds bildspråk som har ett melankoliskt lugn. " På ett närgående personligt sätt utforskar hon sociala problem och samhällets påverkan på oss i allmänhet och kvinnor i synnerhet”, skriver juryn i sin motivering.

Marie Hald sökte bland annat med en serie där hon följt vardagen hos en tvåbarnsmamma i Köpenhamn som arbetar som prostituerad.

– Min drivkraft som fotograf är berättelser som får mig engagerad och nyfiken. Jag söker mig ofta nära människor och sammanhang. Jag har liksom inte så mycket filter mellan mig och verkligheten, och även om jag inte vore fotograf skulle jag vilja dyka in i dessa områden. Men nu som fotograf, med detta kraftfulla verktyg som kameran är, så får jag möjlighet att verkligen lyfta upp viktiga frågor och att påverka. Det är en gåva att kunna ha den makten, och nu ser jag verkligen fram mot att använda mig av denna i min utställning på Fotografiska.

Utställningen öppnar den 31 maj.

DN-fotografen Paul Hansen kommer att vara mentor åt henne under året.

– Hon har ett skarpt öga som aldrig blir kallt. Oavsett ämne låter hon människorna behålla sin värdighet och inte förenklas till visuella klichéer. Som nyutnämnd mentor till Marie Hald vill jag gärna börja med att tycka att Marie Hald inte behöver någon mentor. I alla fall inte i den traditionella meningen att vara rådgivare eller för den delen vägvisare. Men med det sagt är det en ära att framöver kanske kunna vara något slags samtalspartner på hennes fortsatta resa, säger Paul Hansen.Publicerad 2018-01-25. Läst av 2966 personer.

1 Kommentarer

landberg 2018-01-27 23:49  
Fantastiska bilder.

Merläsning

ANNONS