Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Vem var tanten med väskan?

Vem var tanten med väskan?

Årets bild 1985. Bilden visas just nu på Galleri Konstrast i Stockholm tillsammans med 76 andra vinnarbilder från Årets bild-tävlingen. Foto: Hans Runesson

 

Just nu visas Sveriges bästa pressbilder genom tiderna på Galleri Kontrast. Och bäst av dem alla är Hans Runessons ikoniska bild av när en tant svingar sin väska mot ett skinhead under en nazistdemonstration i Växjö 1985. Men vem var tanten? Den frågan har fått sitt svar i en radiodokumentär.

Sveriges Radio P4 har gjort en dokumentär kallad "Tanten med väskan" där flera av de som var med under den våldsamma demonstrationen berättar om vad som hände.

– Jag stod en och en halv meter i från henne. Det gick snabbt. När jag sedan kommit hem och framkallat rullen och sköljt negativen då såg jag...och tänkte "va fan där sitter den"! Men det var så laddat på stan så den känslan var mycket starkare än glädjen man kunde känna efter. Det var verkligen skarpt på torget. Det var aggresivt. Så berättar fotografen Hans Runesson som tog bilden.

I dokumentären berättas också om tanten med väskan, Danuta Danielson.

–  Jag tror att hon reagerade som kvinna. Bilden är inte smickrande. Den framställer henne som en gammal kärring, och det tyckte hon inte att hon var, säger en nära anhöriga till Danuta i dokumentären. 

Lyssna här.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-04-23. Läst av 3064 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-04-23 10:50   Erik Schalin
Mycket modig kvinna.
En person som gör världen till en bättre plats.
PMD   2019-04-23 13:20
Med tanke på kvinnans bakgrund så kan jag förstå att hon reagerade på det vis hon gjorde, men våld är sällan en bra metod att förbättra världen med.
2019-04-23 11:29   Måns H
Fantastiskt bra bild men ingen enkel story.

"Tanten" var ju en 35-årig kvinna, psykiskt skör och emellanåt utagerande. Här råkade hon bli en symbol. Dels för civilt motstånd mot nynazism, dels det motsatta, ett angrepp på yttrandefriheten. Nynazisterna hade myndigheternas tillstånd att demonstrera.

Peter Kadhammar i Aftonbladet gav sin version här:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/peterkadhammar/article20364653.ab
2019-04-23 11:58   Photocon
Jag var där som fotograf för annan tidning. Pratade med Runesson kolleger emellan. Jag hade haft en annan position än han hade och fick förvisso en del starka bilder, men ingen som denna.
Vill minnas att Runesson tog bilden med en Leica av M-modell som han hade i kort rem som ett "halssmycke" förutom sina större sytemkameror.

Men bortsett från Runessons "mästerskott" säger ju inte artikeln ett skvatt om Danuta. Hon var invandrare och gift med en smått legendarisk sportjournalist. Hennes släkt och deras närstående hade mött grymma öden i nazisternas koncentrationsläger har det berättats för mig.

Om så är fallet torde väl hennes reaktion betraktas ur ett mer djupt liggande perspektiv och redovisas. Det är i så fall inte så enkelt som civilt motstånd vs
angrepp på yttrandefriheten. Jag reserverar mig dock för att uppgifterna jag fått är helt korrekta. Återger bara vad som berättats för mig i efterdyningarna en kort tid efter att bilden togs.

Hur som helst: En mästerlig ögonblicksbild och mycket värdig vinnare.
Svar från froderberg   2019-04-23 15:56
"Men bortsett från Runessons "mästerskott" säger ju inte artikeln ett skvatt om Danuta."

Jag tror att du missade att artikeln hänvisar till en radiodokumentär om bilden och Danuta.

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/506841?programid=3103
Photocon   2019-04-28 11:59
Missen noterad! Dock betraktar jag det även som en miss att inte beskriva Danuta mer ingående. Det hade spridit mer förståelse för händelsen som i sin tur ledde till frågan i artikeln "Vem var tanten med väskan?".

Mvh
//Lennart
T55a   2019-04-29 14:06
Kaneran Hans plåtade med var en Pentax, den hade snabbast motor då när detta utspelade sig.
Vi sågs idag å då frågade jag om kameran. Han minns ej vilken Pentax modell det var.
Jag var med i kravallerna, var å fikade på Broqvist som ligger vid Kronobergsgatan då jakten efter nazisterna började. Jag hade med min Nikkormat så jag plåtade lite inifrån kravallerna. Men de blev mest skitbilder.
Photocon   2019-04-29 15:25
Tack för infon! Nästa gång jag träffar Runesson skall jag ta upp detta. Inte för att jag inte tror dig utan för att kolla mitt eget synminne.
Jag var bombsäker på att det var en M-Leica med 21mm glugg.
Också tack för att du uppenbarligen rättade mig.

Merläsning

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Sanningen bakom bilden visas på Abecita

Sanningen bakom bilden är en utställning på Abecita konstmuseum där bevarandefotografen Tom Svensson och undervattensfotografen Jonna Bergström vill väcka uppmärksamhet kring utrotningshotade arter och nedskräpade sjöar och hav. Läs mer...

Surrealistiska fotografier visas i sommar

Sonja Hesslow är en fotograf som arbetar med iscensatt fotografi. Det innebär att hon skapar sina motiv utifrån sin fantasi – hon iscensätter dem. Under sommaren visas hennes bilder på Halmstads konsthall. Läs mer...

Rösta fram Mästerbilden 2019

Fotosidan Masters fyra omgångar är nu klara och nu har vi bara den prestigefyllda Mästarbilden kvar. Alla bilder som placerat sig topp 5 finns med att rösta på. Vinnaren vinner en Nikon D500 + AF-S DX NIKKOR 16-80 VR + sin vinnarbild i 70x100 inramad av Crimson. Vinnaren presenteras på vernissagen 6 juni på Galleri Kontrast. Lägg din viktiga röst på den bild du tycker är årets Mästarbild! Läs mer...

Panasonic Lumix S1R utsedd till årets kamera i Japan

Företagets toppmodell högst på prispallen i Camera Grand Prix 2019. Läs mer...

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 9

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 10

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes