Artiklar > Eyewitness - dokumentära bilder i fokus

Eyewitness - dokumentära bilder i fokus

Bakom det nystartade fotomagasinet Eyewitness.nu står pressfotografen Magnus Sundberg. Syftet med magasinet är att skildra aktuella samhällsfrågor med hjälp av dokumentära bilder.

Magnus Sundberg har jobbat i 30 år som fotograf, varav de flesta åren på Göteborgs-Posten. Han brinner för dokumentära bilder och tycker att den genren är eftersatt i svensk press.

– Idén är att berätta med bilder i stället för ord och att använda den dokumentära bildens förmåga att beröra betraktaren. Den dokumentära bilden har hamnat i bokform eller i ett galleri. Jag vill ha tillbaka den till fikabordet. Där dagstidningar finns i dag, ska den dokumentära bilden också finnas, säger Magnus Sundberg till Göteborgs-Posten.

I det första numret tar Magnus Sundberg med läsaren på en resa till gräsen mellan Serbien och Ungern där många flyktingar vill ta sig över gränsen till EU.

Eyewitness.nu kommer ut fyra gånger per år, med ett tema per nummer.


Publicerad 2015-12-02. Läst av 2699 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

2015-12-03 11:13   Alf-Magnus
Intressant, hoppas att den inte bara visar bildjournalistiskt featurer material utan låter den långvariga dokumentärbilden få utrymme. Hoppas också att den kommer problematiserar och diskuterar dess form och innehåll.

Merläsning