Annons
Artiklar > GP anställer fyra nya pressfotografer

GP anställer fyra nya pressfotografer

Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

 

För två år sedan bantades Göteborgs-Postens bildredaktion ner till bara en anställd fotograf. Nu annonserar tidningen efter fyra pressfotografer och erbjuder fast anställning.

Så här förklarar GP:s chefredaktör helomvändningen för tidningen Journalisten.

– Vi ser att vårt egna unika innehåll är det läsarna vill ha. Vi gjorde en redaktionell satsning förra hösten, då ungefär 25 journalister anställdes, och den har slagit väldigt väl ut. Vi har fler prenumeranter nu än vid samma tid förra året, fler som betalar för vårt innehåll. Det gör att vi vill fortsätta satsa på vår journalistik och det här är en del av det, säger Christofer Ahlqvist, chefredaktör på GP.

Idag ska en pressfotograf göra mycket mer än att bara ta stillbilder, och därför används titeln bildjournalist allt oftare.

– Det är inte stillbildsfotografer vi söker, vi är ute efter journalister som för all del kan ta stillbilder, men som också kan hantera rörligt innehåll lika lätt som stillbild, och som kan åka ut och göra ett helt jobb från början till publicerbart skick, säger Christofer Ahlqvist till Journalisten.

Någon gång under första kvartalet 2019 är det meningen att de nyanställda bildjournalisterna ska vara i arbete.

Totalt finns cirka 60 anställda bildjournalister i Sverige i dagsläget enligt en undersökning som Journalisten gjort.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-11-28. Läst av 2512 personer.
Fototävling: TEMA: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone (värde 28.900 kr)

För dig som är Plus-medlem

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2018-11-28 13:39   kiwi
Så... en korrekt rubrik hade varit »GP anställer fyra nya bildjournalister«?
2018-11-28 18:12   Flash Gordon
Gillar bilden med Nikonkamera och Canon på stativet. Det är väl så det ser ut. Det spelar inte så stor roll vilken utrustning vi använder.
Alla kan ta väldigt bra bilder.
2018-11-28 19:17   Stefan Åhbeck
Så där ja! Man inser till slut att multijournalister sänker upplagan, det vill säga stjälper mer än hjälper. Må resten följa detta exempel.
Svar från froderberg   2018-11-28 19:52
Jag håller med om att det är bra att tidningsledningen kommit till insikt att kvalitet säljer.

Multijournalistik är i sig ä inte fel. Det finns journalister som klarar av att leverera bild, text, webb-tv och radio med kvalitet.

Men det blir fel när tidningsägarna tror att multijounalistik är något för alla och ett sätt att spara pengar. Att skicka en journalist att både fota och skriva tar dubbelt så lång tid som att skicka två journalister att göra samma sak. Varje moment tar sin tid om man ska göra det bra.
MattiasL   2018-11-28 21:13
Det beror mycket på hur man jobbar. För egen del så är det i vissa lägen en klar fördel att jobba ensam. Ska man följa ett skeende under en tid, så blir en person ett mindre avbrott i det normala än två. Jag har gjort jobb där resultatet nästan säkert blivit sämre om man var två. Med det sagt så tycker jag förstås också att det är glädjande att man inser att försöka spara pengar på bekostnad av de som gör jobbet inte funkar i längden.
fieldcells   2018-11-28 23:49
Nu är det väl förvisso just multijournalister man söker?

– Det är inte stillbildsfotografer vi söker, vi är ute efter journalister [...] som kan åka ut och göra ett helt jobb från början till publicerbart skick.

Sedan kan man naturligtvis kalla det vad man vill men i grunden är det journalister som kan hantera hela processen oavsett om det är Lightroom eller Premiere. Problemet många tidningar hade var att fotograferna var just fotografer.
2018-11-28 22:29   PMD
Det roligaste med det här tycker jag är att läsarna tycks uppskatta god (bild)journalistik. Det går lite på tvärs mot trenden att vara emot "gammelmedia" som sägs vara "fake news" och att alla får sina nyheter via Facebook.
2018-11-29 00:30   Wolfgang
Jag har för mig att på den gamla tiden förbjöd facket att en skrivande journalist skulle även fotografera utan det skulle bara en pressfotograf göra. Varför försvann den regeln?
Svar från froderberg   2018-11-29 00:53
Det är väl bra att utvecklingen går framåt. Jag skulle inte vilja vara begränsad till ett sätt att beskriva omvärlden. Även när jag jobbade som renodlad pressfotograf så hände det att jag åkte ensam på jobb och både skrev och fotade. Det gäller dock att inse att det inte passar alla att göra allt, åtminstone inte utan ordentlig träning.
PMD   2018-11-29 01:02
@Wolfgang: De senaste åren har kanske inte pressfotografernas fackförening varit så värst stark?
MattiasL   2018-11-29 01:55
Normalt är jag den första att vara för ett starkt fack, men just det låter som en förskräcklig regel.
MikaelSB   2018-11-29 03:41
Med så drakoniska regler så ante det mig att det fackförbundets glansdagar är länge förbi.

Om det stämmer att sådana regler funnits så förstår jag varifrån de instiftas. Det är klart att nischade fackförbund vill värna om den egna professionen. Men för fackförbundet att gå in så hårt känns som en garant för konflikt mellan fack och arbetsgivarorganisation på ett sätt facken omöjligen kan vinna, då nya journalister finns runt hörnet - och de tar säkert med sin egen kamera bara de får chansen.
Wolfgang   2018-11-29 21:27
Magnus, det var ju två separata utbildningar! En som är bra att skriva är säkert ingen bra fotograf och tvärtom. Både text och bilder har ju generellt blivit sämre i dagens tidningar.
Svar från froderberg   2018-11-29 22:03
"En som är bra att skriva är säkert ingen bra fotograf och tvärtom. "

Menar du verkligen att det är onaturligt att ha både fallenhet för bild och text? undrar en skrivande och fotograferande redaktör.
Grevture   2018-11-30 12:18
Wolfgang,
Bara för att något har två separata utbildningar innebär inte att de som gått den ena av dem är oförmögna att arbeta med något annat än det man är utbildad för :-) Jag skulle nog säga att det överlag är en majoritet som inte längre jobbar med det som man en gång utbildade sig till :-)

Ofta handlar det om att kunna berätta och beskriva, och det är en konst som i grund och botten inte är så olika vare sig man berättar med text, med stillbild eller med video. Bra berättare tenderar att vara bra berättare oavsett medium de använder.

Utanför just dagstidningsvärlden är det och har länge varit det vanliga att samma person både står för den bildmässiga och det textmässiga berättandet. Tänk på alla naturfilmare/natufotografer, dokumentärfilmare, sådana som gör reseraportage osv.

Att man separerat fotograf- och skribentjobb i just dagstidningsvärlden har nog haft en grund i deras ofta extremt stressiga arbetssituation. I synnerhet förr på dne analoga tiden tog det helt enkelt för mycket tid att först intervjua, samla in textmaterial och samtidigt ta bilder. Idag med är det avsevärt enklare (rent tekniskt) för samma person att göra bägge samtidigt.

Jag skrev C-uppsats 1992, där jag tittade närmare på en fotograf (Fredrik Funck) som också börjat skriva texter och på en skribent (Lars Epstein) som också börjat fotografera. Det är över 25 år sedan, så fenomenet är ingalunda nytt.

Sist men inte minst, att kvaliteten på i synnerhet bildreportage har sjunkit, ja det beror nog mycket på vad man tittar på. Det görs fortfarande väldigt mycket fantastiska bildreportage. Men det som har förändrats är att många tidningar idag har extremt ont om pengar, och det är nog få branscher där man kan upprätthålla kvaliteten med allt tajtare budget. Så kvalitetssänkningar har nog inte med multijournalism att göra utan beror på det vanliga - resursbrist.
MattiasL   2018-11-30 20:27
Framförallt som frilans är det guld värt att vara mångsidig, och steget är inte så vansinnigt stort. Efter några år av samarbeten är man så van vid att tänka journalistiskt att bild, text eller andra medier är verktyg i verktygslådan man har för att föra fram en berättelse. Det har varit några gånger som jag och en kollega försökt sälja in en reportageidé, men där det helt enkelt inte gått att få ekonomi för två personer att resa och sedan dela på arvodet. Då är det bra att kunna välja att en kan göra jobbet på egen hand istället för att ställa in. Det sättet att jobba ska nog ses som ett värdefullt komplement till det klassiska anställda reportageteamet med fotograf och skribent.
Wolfgang   2018-12-02 11:53
Hej Magnus, jag menar inte Dig.
Du gör ett mycket bra jobb här på fotosidan!
Det finns alltid undantag, även på andra håll.
När jag läser de andra svaren, så är det tydligt att det är resursbrist som ligger bakom beslutet att den skrivande journalisten även ska fotografera.
Däremot har Sydsvenskan någon fotograf som bara är fotograf och som har mycket bra bilder! Läser man ledare och krönikor som alltid skrives av icke fotograferande skribenter, så är det oftast stilistiskt bättre än annat man läser.
Wolfgang   2018-12-02 12:04
Hej Martin, det var inte min mening att trampa någon på tårna. Jag menar bara helt allmänt att man har haft legendariska skribenter och legendariska fotografer förr i tidningarna. Strömholm till exempel har ju som professor varit ledande att utbilda och påverka pressfotografer som sedan i sin tur blev mycket duktiga.
2018-11-29 21:08   luminousoctaves
Sättare, reprofotograf, kopist, retuschör, korrekturläsare etc etc... för knappt 40 år sedan fanns ju en stor mängd yrken/hantverk som idag antingen har ersatts av elektronik eller slagits samman till nya titlar. Att journalister mer och mer arbetar med både text och stillbild (och ljud och rörlig bild) är helt logiskt med tanke på teknikutvecklingen tycker jag. Jag tror det finns stor potential i mulitjournalistik (som andra har påpekat).

Det är mer uppseendeväckande att tidningarnas layout (dvs redigerarna) snart är helt urfasad till förmån för automatiska sidmoduler. Där försvinner en kreativ uttrycksform som jag personligen uppskattar och som verkligen kan lyfta innehållet.

Med detta sagt var dagstidingslayouten fruktansvärd ända fram till på 1990-talet. Men visst hände det kul grejer efter det.

R.I.P. papperstidningen.
tormig   2018-12-02 17:48
Det bästa med nätupplagan är att den absurda relationen mellan bilder och text inte är lika tydlig. Extremt mycket papper går åt till bilder, framförallt på människor (=någon-slags-kändis) det skrivs om

Merläsning

Leica bannlyst från sociala medier i Kina

Kortfilmen "The Hunt" som hyllar dokumentärfotografer har retat upp kinesiska myndigheter eftersom filmen skildrar massakern vid Himmelska fridens torg 1989. På grund av kortfilmen har Leica bannlysts från sociala medier i Kina. Läs mer... 2

Vinnarna i Sony World Photography Awards 2019

Italienaren Federico Borella blev Årets Fotograf i Sonys prestigefyllda tävling för sina bilder från södra Indien. Och Sverige finns med bland pristagarna. Läs mer... 6

Fotomässan på Fotografiska växer

Vårens upplaga av fotomässan Photo Market på Fotografiska blir större än höstens. Ytan är större, det kommer fler utställare och det blir fler seminarier. Läs mer...

Fotosidan-skribenter håller workshop i gatufoto

Vill du lära dig mer om gatufoto? Hitta din egen stil och våga fotografera okända människor? Då kan du passa på att gå på en workshop i tre dagar med Fotosidans skribenter Joakim KE Johansson och Magnus Fröderberg på Fotografiska i juni. Läs mer... 2

Ny bok i vår butik: Personligt – Tanken bakom bilden

Har du någonsin velat förstå hur en naturfotograf tänker? Nu är det fullt möjligt! I boken ”Personligt – Tanken bakom bilden” har 34 av södra Sveriges främsta naturfotografer samlat några av sina bästa bilder tillsammans med egenförfattade texter om varje bild. Läs om fotografernas kreativa och unika tankar. Inspireras av berättelser om fotograferingsögonblicket, hur bildsituationen uppkom, kompositionen, stämningen, ljuset och känslan som fotografen hade som mål att skapa. Läs mer...

Vinn entrebiljett till Photomarket

Om du svarar rätt på en fotofråga så deltar du i utlottning av en dagsbiljett (värde 165 kr) till Fotografiskas Photomarket (26-28/4). Du kan delta fram till onsdag 24/4 kl 19:00. Vinnarna meddelas torsdag 25/4 på förmiddagen. Läs mer...

Klart: Reuters får Pulitzerpriset

Reuters fotografer prisas för flyktbilder. Läs mer... 2

Vinn 1500 euro i EISA Maestro

Delta i EISA Photography Maestro 2019 och ta chansen att vinna 1500 euro och en resa för två till Berlin. Du kan också vinna ytterligare 1000 euro i EISA:s Facebook-omröstning. Årets tema är "Power". Deadline är 1 maj. Läs mer...

Ursäkta, det är en fluga i objektivet

Objuden gäst mellan glasen - hur påverkar det skärpan? Läs mer... 6

Lyssna på Fotosidan under fotomässan

Den 26-28 april är det dags för fotomässan Photo Market på Fotografiska i Stockholm. Fotosidan bidrar till programmet med fyra föredrag. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes