Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Sveriges bästa pressbilder visas på Galleri Kontrast

Sveriges bästa pressbilder visas på Galleri Kontrast

Årets bild 1985. Foto: Hans Runesson

 

Årets Bild är är Sveriges mest prestigefyllda tävling och har anordnats sedan år 1942 av Pressfotografernas klubb. Nu visas samtliga vinnarbilder sedan starten 1942 på Galleri Kontrast i Stockholm. 

Mitt under brinnande världskrig föddes idén att utse Årets Bild. En handfull medlemmar i Pressfotografernas klubb tog med sig var sin bild till den årliga julmiddagen och till kaffet och konjaken röstade man. Herman Ronninger på Svenska Dagbladet vann. Hans bild av en översnöad man som sålde virkade grytlappar var den som bäst berättade om hur Sverige hukade för kylan krigsvintern 1942.

Årets Bildtävlingen har, precis som pressfotografyrket, varit i ständig utveckling.

På 1950-talet tillkom nya klasser, först en sportklass, så en för reportage, och en jury med uppdrag att utse vinnarna. På 1960-talet kom en särskild klass för färgbilder. På 1970-talet började man utse Årets pressfotograf – först ut var Ragnhild Haarstad på Svenska Dagbladet. På 1980-talet försvann färgklassen, och på 1990-talet kom en för rörliga bilder och möjlighet att nominera nyhetsbilder tagna av andra än medlemmar i Pressfotografernas klubb.

Några gånger har valet av Årets Bild väckt starka känslor utanför de egna leden, som 1952 när Hans Malmberg vann med en bild av en knivdödad man på en gata i Gamla stan. Under rubriken ”En blamage i bild” ifrågasatte Ulf Hård af Segerstad på Svenska Dagbladets kultursida om en enkel blixtbild verkligen kunde vara årets bästa.

Stefan Söderströms snabbt fångade nyhetsbild av en svårt skadad Anna Lindh på NK, när hon fördes bort på bår, fick många att reagera när den vann 2003.

Det skulle dröja mer än 70 år, men 2018 blev Anna Tärnhuvud första kvinna att vinna Årets Bild med en bild som speglar människors rädsla och frustration efter terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm.

Också Årets Bild 2019 handlar om terror. Niclas Hammarströms vinnarbild är tagen i krigets Jemen, på ett bårhus i staden Taiz. En man lyfter upp en 14-årig pojke från en frysbox. Utanför väntar anhöriga på att få begrava ännu ett oskyldigt offer för det FN kallar ”världens största humanitära kris i modern tid”. 80 procent av landets befolkning är i akut behov av humanitär hjälp och katastrof.

Årets fotograf 2019 är Paul Hansen, som vann utmärkelsen för nionde gången vilket gör honom till en av de främsta vinnarna i PFK:s prestigefyllda tävling om årets bästa bilder. Han arbetar på Dagens Nyheter, en dagstidning som inte tvivlar på bildjournalistikens betydelse. Ännu en rekordhållare är Magnus Wennman på Aftonbladet, som med sina sex priser i årets tävling, nu är uppe i totalt 63 utmärkelser.

Årets bild 2013. Foto: Paul Hansen

Årets Bild är sedan länge ”PFK:s flaggskepp” och ett viktigt forum för debatten om vad som är en bra pressbild och vart svensk bildjournalistik är på väg.

2019 tävlade 192 fotografer i 18 klasser med sammanlagt 207 reportage, 57 tv- och webbinslag och 1 618 stillbilder.

Text: Per Lindström – fotohistoriker och tidigare adjungerad professor i bildjournalistik

Årets bild 2006. Foto: Jocke Berglund



Publicerad 2019-04-05. Läst av 2380 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.



Logga in för att kommentera

2019-04-06 11:58   Flash Gordon
Intressant. Ger lite bakgrund till Årets bild. Gillar bilden med tanten. Ju oftare jag tittar på den.
Fast bilden från 2013 är min favorit. Den visar precis hur vi människor är.
Håkan_S 2019-04-06 15:27
"Tanten" var 38 år.
Flash Gordon 2019-04-06 15:51
Då måste hon ha åldrats med bilden.
PMD 2019-04-06 20:22
Wikipedia har en artikel om Runessons bild från nazistdemonstrationen i Växjö 1985.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kvinnan_med_handv%C3%A4skan
(Med källhänvisningar).
Jag tror att om det inte kommer fram andra trovärdigare uppgifter än Wikipedias källor så kan vi nog betrakta åldersuppgiften 38 år som trolig.
Flash Gordon 2019-04-06 20:36
Det spelar väl egentligen ingen roll hur gammal hon var. Hon fick åtminstone in smällen med handväskan.
Än idag behöver de många handväskor i huvudet.
PMD 2019-04-06 22:54
De behöver en och annan virtuell handväska i huvudet. Jag förstår verkligen att "tanten" med handväskan tappade behärskningen och tog till våld, men generellt sett så bekämpar man nazister bäst genom att ignorera dem. All uppmärksamhet de får ger dem kraft och om någon tar till våld mot smånazisterna i Sverige så får de ännu mer uppmärksamhet vilket de suger åt sig. Om de blir ignorerade så tynar de bort.
Flash Gordon 2019-04-07 01:48
Tror tyvärr inte det är så enkelt Per. Min fru kommer från Wien och det gör också mina svärföräldrar. De var med och var tonåringar under andra världskriget.
Man kan nog säga att det som hände när de var unga skadade dem för resten av livet.
De tvingades vara med i hitlerjugend. Bevittna när judarna i deras lilla by jagades i väg och deras affär plundrades. Något de ångrade resten av livet. Eller hur min svärfar tvingades in som soldat i kriget som en Ostmarker. Ostmark var Hitlers namn på Österrike. De försökte också tiga ihjäl nazismen. Det fungerade inte särskilt bra. I de flesta länder som drabbades av nazismen är den bannlyst. Det borde vi också göra i Sverige. Nazism är lika fanatisk som IS och andra extrema ideologier. De måste bekämpas med handväskor laddade med tegelstenar och med upplysning om hur Tyskland en gång blev en stat som ingen ville ha. Jag känner en tjej som var en kompis till min dotter. Hon var en aktiv sympatisör med nazisterna här och nu. Åkte på stryk ett antal gånger av de som är på den andra extremen. Detta är inget vi tiger ihjäl Per. . Detta är något vi måste ta tag i. Nationalismen har redan spritt sig till stora delar av EU. Ingen av oss vill ha en ny variant på nazismen som sprider sig i Europa,
PMD 2019-04-07 02:50
1930-talet var en annan tid än nu, men nazister har aldrig haft speciellt stort stöd i Sverige. Inte ens strax före eller i början av andra världskriget. Vi bör bekämpa nazism med ord och inte med våld, men demonstrationståg ordnade av fjantiga små organisationer som NMR gör vi bäst att inte ge någon uppmärksamhet alls. De blir bara stärkta av motdemonstrationer som ställer till med bråk. Nazister som ingen lyssnar på kommer ingenstans.
martinator 2019-04-07 15:40
Här är dokumentären om "tanten med väskan". Skiljer sig en del från myten....


https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/506841?programid=3103

Merläsning

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 2

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 7

Test Nikon D6 - teknikredaktör Martin Agfors går igenom kameran (video)

Plus I denna video går teknikredaktör Martin Agfors under 5 min igenom kamerans viktigaste funktioner och jämför bland annat med Nikon D5. Läs mer...

Superextrem raktecknande vidvinkel från Laowa

Med en bildvinkel på 135 grader är Laowa 9 mm f/5,6 FF RL världens extremaste raktecknande vidvinkel för spegelfria småbildskameror. Läs mer... 8

Utforska fågellivet i ditt närområde

De gör filmer om fåglar i Sveriges natur. Läs mer... 4

Test Nikon D6: Snabbare och mer träffsäker

Plus Nikon D6 innebär en relativt försiktig uppdatering av D5. De främsta skillnaderna är en ny snabbare processor och en helt ny autofokusmodul. Dessutom har kameran fått inbyggd wifi, blåtand och GPS. Läs mer... 17

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt

En kinesisk medborgare har frihetsberövats misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt. Läs mer... 13

H&Y Revoring låter dig använda samma filter

Använd samma filter till objektiv med flera olika diametrar. Läs mer... 6

Elinchrom ELB 500 TTL