Artiklar > Inte tillräckligt bra – enligt Årets bild-juryn

Inte tillräckligt bra – enligt Årets bild-juryn

– Sverige riskerar att skämma ut sig, menar juryn i Årets bild-tävlingen. Många pressfotografer har reagerat på att juryn valde att inte utse någon vinnare i klassen sportreportage. Men detta är inte det enda som gör årets tävling unik.

Allt är sig inte likt i den anrika tävlingen Årets Bild som arrangeras av Sveriges pressfotografer. Nu går det att följa juryarbetet på video och flera av vinnarna presenteras direkt efter jurymötet. Men någon vinnare i klassen sportreportage vill inte juryn utse.

Tidigare presenterades bara pristagarnas namn som nominerade till pris, utan att det angavs klass eller placering. I år har vinnarna i klasserna för enstaka bilder presenterats efter helgens juryarbete. Juryns arbete går att följa i videofilmer via webbplatsen för Årets Bild.
– Vi hade en lång diskussion i samband med förra årets tävling i Sundsvall. Då framkom det önskemål om att få mer insyn i juryn resonemang, berättar Ola Axman som är ansvarig för tävlingen.

Vid årets Årets Bild-gala i Stockholm i mars kommer vinnarna i reportageklasserna att få hålla små föredrag.
– Det är anledningen att vi håller vinnarna i reportageklasserna hemliga. Det blir lite mer spännande då.

Inför årets upplaga av tävlingen har Ola Axman studerat fler olika internationella pressfototävlingar, exempelvis live-visning av juryarbetet.
– Vi har tagit det bästa från de olika tävlingarna. Jag hoppas att det kommer att uppskattas.

Juryn består av tre utländska fotografer med stor erfarenhet samt Bibbi Johansson som varit fotograf och bildredaktör på Aftonbladet under många år.
– Juryn ansåg att de svenska sportbilderna i singelklassen var extremt bra, i världsklass. Men de slog bakut i klassen sportreportage. De tyckte att det inte fanns någon historia i något reportage som nådde ändra fram och menade att Sverige kommer te sig märkligt i internationell jämförelse om juryn skulle utse några vinnare trots bristerna i "storytelling". Vi kommer att släppa en video som visar hur juryns resonemang. Det här har redan väckt en del diskussion, berättar Ola Axman.

Bibbi Johansson skriver så här på Facebook om beslutet:
– Vi var väldigt eniga i juryn att vi inte tyckte att något bidrag i år kom upp till vinnarstandard. Men att dela ut endast andra eller tredjepris hade blivit märkligt. Jag kan lägga till att det inte är kvaliteten på bilderna det är fel på, det är mer storytellingen. Jag tror att kategorin behöver definieras om, det var många featurereportage men ingen action. Det finns otroliga sportbilder i singelklassen, men de finns inte i reportageklassen. Kanske behöver klassen öppnas för också sportportfolio, en kollektion bilder som inte nödvändigtvis behöver ha en gemensam nämnare.

Lars Dareberg, tidigare fotograf på Sydsvenskan med sport som specialitet, har reagerat på juryns beslut och skriver i sin blogg:
– Jag blir förvånad att juryn har saknat action i reportageklassen. Men var står det att det ska vara action? Är det inte precis det som det inte ska vara?
– Jag tycker det finns väldigt mycket dramaturgi och väldigt fina historier inom sportens värld. Dessutom kommer man ofta ifrån de långa objektiven och jakten på bra action, för det är historien det handlar om, inte den rena actionplåtningen.


Lars Dareberg på Malmö Stadion. Foto: Magnus Fröderberg


Vinnare enstaka bilder 2015

Totalt deltog 4.411 bilder i klassen. Jurymedlemmarna gick igenom alla bilderna på egen hand inför jurymötet.

Nyhetsbild Sverige
1:a Håkan Risberg / NA
2:a Anna Wahlgren / Frilans
3:a Henrik Montgomery / TT

Håkan Risberg om sin vinnarbild:

Nyhetsbild Utland
1:a Christoffer Hjalmarsson / Frilans Expressen
2:a Paul Hansen / DN
3:a Niclas Hammarström / Aftonbladet Kontinent

Vardagsliv Sverige
1:a Moa Karlberg / Frilans
2:a Anna Karin Nilsson / Frilans Expressen
3:a Martin von Krogh / Expressen Moment

Moa Karlberg om sin vinnarbild:

Vardagslivs Utland
1:a Jacob Zocherman / SvD Kontinent
2:a Lotta Härdelin / DN
3:a Yvonne Åsell / SvD

Porträtt
1:a Åsa Sjöström / Moment
2:a Lisa Thanner / GP
3:a Linda Forsell / Kontinent Expressen

Sportbild
1:a Joel Marklund / Bildbyrån
2:a Carl Sandin / Bildbyrån
3:a Joel Marklund / Bildbyrån

Öppen klass
1:a Beatrice Lundborg / DN
2:a Malin Hoelstad / SvD
3:a Johanna Henriksson / Frilans

Nominerade i reportageklasserna och övriga pris
Johan Bävman / Moment
Daniel Ekbladh / Frilans
Fredrik Funk / DN
Niclas Hammarström / Aftonbladet Kontinent
Paul Hansen / DN
Magnus Hjalmarsson Neiderman / SvD
Natanael Johansson / Aftonbladet
Niklas Larsson / Bildbyårn
Beatrice Lundborg / DN
Joel Marklund / Bildbyrån
Olof Ohlsson / Frilans
Åsa Sjöström / Moment
Magnus Wennman / AftonbladetPublicerad 2015-01-19. Läst av 8266 personer.

3 Kommentarer

brutusostling 2015-01-19 10:53  
Först: jag har inte skickat en tävlingsbild själv till någon tävling de senaste åtta åren, dels för att jag inte tycker att naturfoto har med tävling att göra, dels för att jag inte anser mig ha bilder som är bra nog. Så jag har inget personligt intresse i detta. Men jag kan tänka mig att fotografer kan dra sig för att skicka bilder när juryarbetet skildras på webben. Men det är trots allt roligt att ta del av många fantastiska bilder i boken Årets bild, för bilderna som tas ut brukar vara väldigt bra. samtidigt: i tävlingar ska man alltid vara väl medveten om att en annan jury kanske valt deIvis och ibland rentav helt andra bilder. Till tröst för dem som inte vinner.
Svar från froderberg 2015-01-19 10:59
Juryn kommenterar inte alla bilder, det skulle inte hinnas med. Utan ropar bara "in" för bilder som går vidare från den första genombläddringen. Det är bara när de gallrar bland sina favoriter som det blir diskussion.

Jag kollade på några av filmerna och tyckte att det var intressant att se vad andra skickar in och vad juryn väljer ut. Det finns en del slutsatser att dra.
Maverick 2015-01-19 19:30
Det finns dessutom en historia av rätt märkliga jurybeslut som ledde fram till rösterna för en mer öppen jurybedömning höjdes. Det började bli så att juryn tappade trovärdighet och folk började prata om att inte skicka in utav den anledningen.

Att det inte blir en vinnare i sportfeature är väl rätt logiskt egentligen. Vilken tidning skickar ut folk för att göra det? Man kan ju inte alltid förlita sig på att skolelever ska fylla ut klasserna.
Bobo E 2015-01-21 20:14  
Jag fattar inte. Måste jag logga in/skapa konto för att se juryvideon?
annons
Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Merläsning

ANNONS