Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > TT lägger ned sitt fotopris

TT lägger ned sitt fotopris

Sedan 2003 har TT Nyhetsbyrån delat ut drygt 1,6 miljoner i prispengar till svenska bildjournalister. Nu läggs TT:s Stora fotopris och TT:s Fotostipendium ned och istället ska pengarna gå till ett mångfaldsprojekt.

– Det är självklart tråkigt att sluta dela ut ett pris som vunnit så mycket prestige i fotobranschen och beslutet har inte varit lätt. Det vi kommer att satsa på framöver är att jobba med mångfald ur ett bildbyråperspektiv, skriver TT Nyhetsbyråns vice VD Lina Hedenström i ett pressmeddelande.

TT kommer istället satsa på att öka mångfalden i sitt bildarkiv. De ska även arbeta med sin bildningskampanj ”Förändra bilden” som syftar till att förändra stereotypa porträtteringar av vem som gör vad i vårt samhälle.

Vinnare av TT:s Stora fotopris

2015 Johan Bävman
2014 Elis Hoffman
2013 Hannah Modigh
2012 KK+TF
2011 Martin Bogren
2010 Martina Hoogland Ivanow
2009 Niklas Larsson
2008 Lars Tunbjörk
2007 Marc Femenia
2006 Thobias Fäldt
2005 Anna von Brömssen
2004 Pieter ten Hoopen
2003 Niklas MaupoixAv Magnus Fröderberg
Publicerad 2017-05-04. Läst av 1383 personer.
Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2017-05-04 14:35   Alf-Magnus
Låter som ett utmärkt beslut, skönt att någon tar steget från pris/tävlings hysterin och använder pengarna till något vettigare än att skapa utslätad fotografi.
2017-05-04 16:08   tormig
Av kommentaren "TT kommer istället satsa på att öka mångfalden i sitt bildarkiv" kan man ana att de inte fick "rätt" slags bilder till tävlingen. Det är ju tusan också att fotografer ska envisas med att visa verkligheten .... jag menar stereotypa bilder.
Svar från froderberg   2017-05-04 16:12
Den slutsatsen tror jag inte att man kan dra. Priset och tankarna kring mångfald är nog två olika saker. Att gubbar i slips är överrepresenterade i bildarkivet kan man iaf förstå.
2017-05-04 17:01   Thomas Hedrén
Ett på alla sätt i första hand politiskt korrekt beslut. Det hade varit helt oväntat att TT instiftade ett pris som en sådan "stereotyp fotograf" som Lars Tunbjörk skulle kunna få chans att komma ifråga för. Och idag sopar Magnus Wennman rent i andra sammanhang rent på prisborden med sådana "stereotypa bilder" som t ex serien "där barnen sover". Om det har varit "fel" pristagare under åren enligt TTs värderingar så är det väl juryn som får ta sig i kragen. Jag tycker det är en urvattning av fotosverige med beslut i den här riktningen.
Svar från froderberg   2017-05-04 17:49
Jag har svårt att förstå din kommentar. TT har inte sagt något om att de är missnöjda över pristagarna. För övrigt så har Lars Tunbjörk fått priset, men nu är han död och av den anledningen kanske inte så aktuell som pristagare.
Thomas Hedrén   2017-05-04 22:00
Jag trodde att jag nästan var övertydlig när jag t o m satte "stereotyp fotograf" och "stereotypa bilder" bilder inom citationstecken - naturligtvis var det ironi! Och en sådan fotograf som Lars Tunbjörk är naturligtvis INTE Lars Tunbjörk. Och någon mindre stereotyp får man väl leta efter. Och nu finns det ju inte längre något TTs fotopris till sådana fantastiska fotogärningar. Därför mitt inlägg.

Merläsning

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Sanningen bakom bilden visas på Abecita

Sanningen bakom bilden är en utställning på Abecita konstmuseum där bevarandefotografen Tom Svensson och undervattensfotografen Jonna Bergström vill väcka uppmärksamhet kring utrotningshotade arter och nedskräpade sjöar och hav. Läs mer...

Surrealistiska fotografier visas i sommar

Sonja Hesslow är en fotograf som arbetar med iscensatt fotografi. Det innebär att hon skapar sina motiv utifrån sin fantasi – hon iscensätter dem. Under sommaren visas hennes bilder på Halmstads konsthall. Läs mer...

Rösta fram Mästerbilden 2019

Fotosidan Masters fyra omgångar är nu klara och nu har vi bara den prestigefyllda Mästarbilden kvar. Alla bilder som placerat sig topp 5 finns med att rösta på. Vinnaren vinner en Nikon D500 + AF-S DX NIKKOR 16-80 VR + sin vinnarbild i 70x100 inramad av Crimson. Vinnaren presenteras på vernissagen 6 juni på Galleri Kontrast. Lägg din viktiga röst på den bild du tycker är årets Mästarbild! Läs mer...

Panasonic Lumix S1R utsedd till årets kamera i Japan

Företagets toppmodell högst på prispallen i Camera Grand Prix 2019. Läs mer...

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 8

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 10

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Lastolite HaloCompact