Annons
Artiklar > Picular - fotoapp från Sverige

Picular - fotoapp från Sverige

Appen Picular har funnits sen 2017 men den har faktiskt gått under radarn för Fotosidans redaktion. Vi bestämde oss för att ställa lite frågor till grundarna och utvecklarna Kristoffer Guldvarg och Fille Åström.

Berätta lite om Picular och vad appen försöker lösa?

Det vi upplevt saknas hos dom stora etablerade aktörerna har alltid varit att dom inte gett tillräckligt bra hjälp att rensa ut skräp, strukturera upp all metadata och gett enkel kontroll att kombinera sök-filter för att hitta bilder på ett bra sätt. Detta kombinerat med viljan att ha alla bilder samlade på en tydlig plats, alltid tillgängligt, oavsett enhet eller operativsystem. Adobe Lightroom är närmast, men dom har en lite otydlig cloud-hantering och är väldigt dyra. Vi hoppas också nå vanliga människor, exempelvis min mamma, som vill ha en mer lättsam upplevelse.

Hur länge har ni byggt på appen?

Idén föddes redan tidigt 2000-tal, och bubblade vidare genom åren eftersom vi aldrig blev tillfredställda av befintliga tjänster varje gång vi ville få ordning på våra foton. Det var dock först 2017 vi bestämde oss för att köra igång projektet på riktigt vilket först tog formen som en webtjänst för desktop-användare. Vi svängde om 2021 mot en mobil-app och började bygga om allt från grunden med en teknisk plattform som gav oss möjlighet att med samma kodbas effektivt kunna lägga till stöd för olika plattformar som Windows, Mac, Android och iPhone. Senaste två åren har vi ägnat mycket tid till ansiktsigenkänning och klustring av personer samt olika typer av automatisk duplicerings-utrensning. Vägen framåt nu bestäms delvis av våra användare genom ett röstningssystem, vilket både känns rätt och roligt.

Hur ser prisbilden ut?

Den snabba jämförelsen mot övriga tjänster om vi kollar på årskostnaden ser idag ut så här:

  • Picular $36 / 1 TB
  • Apple Photos (Månadspris i Sverige x 12) ($45 / 200 GB eller $147 / 2 TB)
  • Google Photos $99.99 / 2 TB
  • Adobe Lightroom, $119.88 / 1 TB

Vi kommer snart höja vårt pris till $48, men premierar kunder som stöttar oss tidigt genom att låta dom behålla sitt pris så länge man väljer att fortsätta. Vi ogillar hur andra tjänster överlag brukar hantera nya jämfört med gamla kunder. Att man ger bättre pris till nya kunder och ofta lite fult smygande, trycker upp priset för dom gamla trogna kunderna.

Sen bör också nämnas att vi erbjuder en helt fri (utan registrering av kort) obegränsad och tids-obunden "trial" av tjänsten. När man hunnit prova tjänsten med många bilder och över en viss tid så kommer appen vänligt fråga om man är redo att betala. Om man inte är det så får man mer tid. Vi vill att kunderna faktiskt ska använda appen och vara nöjda innan de betalar.

Vad är det för skillnad mellan gratis och betalversionen?

I dagsläget ingen skillnad alls. På sikt är det möjligt att vi kommer behöva begränsa vissa funktioner för att undvika att vi drar på oss processkostnader eller t ex video-stream-bandbredd vi inte mäktar med ekonomiskt eller beteendemönster som tydligt indikerar att man inte har någon ambition att bli en betalande kund.

Bilder är ju viktigt - var ligger bilderna lagrade? Egen molntjänst eller hyr ni in er?

Vi lagrar bilderna på Amazon S3. Det innebär att alla bilder lagras så tryggt som möjligt. Vi har även planer att lagra kopior på annan plats som en förstärkt backup för att skapa en så säker hantering av bilder att våra användare inte skall känna att dem behöver hålla egna backups, vilket är rekommendationen idag från t ex Google och Apples foto-tjänster.

PicularPublicerad 2023-11-27.

6 Kommentarer

Joakim.e 2023-11-27 17:53  
LR Classic gör ju allt detta och mer därtill till aningen dyrare pris.
Gamle 2023-11-27 18:10
Priset lär väl vara högre och inte dyrare såvida det inte handlar om ett pris i form till exempel en pokal, skål eller något annat föremål. 😉
BÅS 2023-11-27 20:02  
På Svenska?
Vänlig hälsning
Bengt-Åke
Gamle 2023-11-27 20:45
Såvida inte de lärare i svenska jag haft åren har lärt ut fel.
PMD 2023-11-27 21:13
picular.com hälsar på engelska. Om apparna för respektive operativsystem pratar svenska har jag inte tagit reda på.
PMD 2023-11-27 21:10  
Egen backup är lämpligt i stort sett alltid när man låter någon annan lagra bilder på internet.
Om Picular går i putten kan det bli bökigt att få tag på sina bilder.

Merläsning

ANNONS